VitaLea Iron Formula : Multivitamin Pelengkap Nutrisi Harian

Apa khabar semua? Hari ni saya nak bercerita mengenai kelebihan Vita-Lea Iron Formula dari Shaklee. Apa yang istimewanya, Vita-Lea ini merupakan multi-vitamin atau mineral pertama yang dicipta di dunia. Pada asalnya, ia dikenali sebagai “Vitaliza- Mineral” dan disingkatkan menjadi “Vita-Min”. Tahukah anda, perkataan “Vitamin” yang disebut kini berasal dari Shaklee?

vitalea-8-mei

90 tahun dahulu, VitaLea adalah dalam bentuk cecair tetapi dengan teknologi serba moden, bentuknya diubah kepada bentuk tablet dan disaluti dengan serbuk nutrisi spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks disebut sebagai “Explo-tab”. Mengapa multivitamin sangat penting untuk tubuh badan kita?

vitalea penemu

8 Sebab Mengapa Kita Perlu Mengambil Multivitamin

Multivitamin berfungsi untuk menutup lompong-lompong nutrient dalam tubuh badan kita. Ia menyediakan pelbagai kebaikan dalam jangka masa yang panjang bagi menampung keperluan zat pemakanan yang selalunya tidak dapat dipenuhi hanya dengan pemakanan harian anda. Secara umumnya pengambilan vitamin dan mineral boleh membantu mengatasi masalah kesihatan seperti sistem imunisasi, kesihatan tulang, kesihatan mata, kulit, jantung dan sebagainya. Selain itu, mengapa kita pelu mengambil multivitamin?

1. Menampung nutrient semasa menurunkan berat badan.

Badan kita memerlukan metabolism yang tinggi bagi mempercepatkan proses penurunan berat badan. Namun begitu, tanpa zat yang mencukupi, kadar metabolism akan menurun sekaligus menyebabkan kesan penurunan berat badan juga semakin perlahan. Badan kelihatan lesu dan muka menjadi pucat. Ia juga disebakan oleh kekurangan micronutrient dalam diet.

2. Zat Makanan Termusnah Semasa Dimasak

Boiling vegetables 1

Haba adalah salah satu faktor vitamin dan zat mudah terurai. Suhu optimum bagi vitamin berfungsi dengan efisyen adalah pada suhu badan manusia (36 darjah celcius) dan suhu berlebihan mungkin akan menyebabkan zat dan nutrient musnah. Oleh itu, tiada jaminan bahawa 100% zat dari makanan yang kita masak mampu diserap oleh tubuh.

3. Tekanan dan Stress dengan Rutin Seharian

Seperti yang saya pernah sebut dalam entry Energy Booster, stress akan menyebabkan anda kehilangan magnesium dan pelbagai nutrient penting untuk tubuh dan otak. Perkara ini mampu menyebabkan anda hilang ertimbangan, tekanan perasaan, mental dan sebagainya.

4. Sibuk

busy_man1

Sibuk yang bagaimana ye? Zaman sekarang, orang sibuk dengan kerja sehingga tidak sempat untuk ambil tahu mengenai pemakanan. Yang lebih memburukkan keadaan apabila mereka memilih makanan segera yang tidak menyihatkan semata-mata untuk mengalas perut yang lapar. Pola pemakanan sebegini adalah tidak seimbang dari segi micronutrient nya, terutama jika anda jarang masak sendiri di rumah.

5. Kualiti makanan semakin rendah

Zaman kini,sayur-sayuran dan buah-buahan yang sepatutnya menyumbang zat yang tinggi kepada tubuh badan kita telah dicemari dengan bahan-bahan kimia sekaligus memusnahkan kualiti nutrient di dalam nya semata-mata bagi memastikan mereka kelihatan segar dan menarik. Kualiti sayur dan buah-buahan begini jauh berbeza dengan sayur dan buah-buahan yang ditanah secara organic beberapa dekat yang lalu.

6. Pencemaran Alam Sekitar

Setiap hari, tubuh badan kita terdedah dengan pencemaran alam sekitar dek arus pembangunan yang kian pesat. Nutrient yang diperolehi daripada pemakanan sahaja tidak mungkin mencukupi bagi memastikan kkesihatan berpanjangan.

7. Tabiat Memilih makanan

tak-suka-makan-sayur

Tidak  dinafikan terdapat golongan yang tidak suka makan sayur di mana ia hanya bergantung kepada daging dan makanan laut sahaja. Terdapat juga golongan yang hanya makan sayur-sayuran sahaja (vegetarian) dan individu sebegini pastinya tidak akan mendapat vitamin B12, zinc dan kalsium yang secukupnya.

8. Tahap Penyerapan Nutrien yang Rendah

Tidak semua individu mampu menyerap nutrien dengan baik, terutamanya golongan yang sudah berumur. Supplemen multivitamin membantu dalam memastikan bekalan vitamin dan mineral kepada tubuh badan sentiasa mencukupi.

Apakah Kelebihan dan Fungsi Utama Vitalea Iron Formula?

Berdasarkan faktor-faktor di atas, maka perlulah kita memulakan langkah bijak bagi memastikan keperluan nutrient dalam badan kita adalah mencukupi. VitaLea kaya dengan Vitamin A, D, E, C, asid folik Vita B1, B2, B3, B6, B12, Biotin, Vita B5, kalsium, fosforus, iodine, zat besi magnesium kuprum dan zink. Antara fungsi utama VitaLea ialah:

kebaikan vitalea

  • Melengkapkan Nutrient dalam badan
  • Membantu penyerapan zat daripada makanan
  • memulihkan selera makan dan melancarkan sistem pencernaan.
  • Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral yang lengkap untuk keperluan harian.
  • Membantu meningkatkan kecergasan minda dan meningkatkan sistem ketahanan/imunisasi tubuh.
  • Penting untuk pertumbuhan sel dan pembiakan.
  • Mengimbangi hormon dan tidak balas kimia dalam badan
  • Melindungi organ seperti jantung, buah pinggang dan hati.

Testimoni Pengguna VitaLea Iron Formula

testi-pregnant (1)

hb rendah

tambah tenaga

VitaLea sangat baik untuk menjamin kesihatan jangka masa panjang. Selain untuk kecantikan luaran seperti kuku, wajah, rambut, VitaLea juga mampu mencegah penyakit seperti tiroid di mana pesakit tiroid selalunya mengalami kekurangan iodin. VitaLea juga penting dalam diet seharian dimana ia membantu anda untuk menurunkan berat badan. Fungsi VitaLea yang memberi tenaga segera dan kecergasan kepada kita sekaligus meningkatkan kadar metabolism.

Ibu menyusu dan ibu-ibu hamil sangat digalakkan untuk mengambil VitaLea iron Formula kerana ia membantu meningkatkan penghasilan sel darah merah sekaligus menjadikan ibu-ibu kekal cergas dan tidak lesu. Khasiat Vitalea bukan sahaja baik untuk ibu, tetapi juga baik untuk bayi yang dikandung dan bayi yang disusukan.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.