Susu Berkurang Sejak Mula Bekerja?

Breatfeeding adalah suatu tuntutan dan hak bagi setiap bayi yang dilahirkan. Bergelar ibu yang menyusukan bayi sepenuhnya merupakan suatu tugas yang sangat mencabar dan memerlukan azam serta kesabaran yang tinggi. Pelbagai halangan dan faktor luar mampu menggoyahkan tekad untuk meneruskan perjuangan ini lagi-lagi kepada ibu yang bekerjaya. Ramai yang mengadu susu berkurang sejak mula bekerja.

Pump-at-Work-when-You-Work-With-All-Men-Intro

Antara soalan yang selalu diajukan adalah apabila sudah kembali bekerja, ibu-ibu mula rasa sedikit kekangan waktu untuk terus mengepam. Hasil dari mengepan juga berkurangan dari sebelumnya. Ia menyebabkan ramai ibu kemurungan dan menyebabkan susu semakin sedikit. Oleh itu, bagaimanakah cara untuk meningkatkan semula hasil perahan?

Sebenarnya mengepam di tempat kerja adalah salah satu kaedah untuk meneruskan hubungan ibu dan bayi walaupun berjauhan. Walaupun anda hanya mendapat hasil yang sedikit, tetapi ia masih lagi berbaloi untuk meneruskan sesi mengepam susu. Ramai ibu-ibu yang mempunyai masalah yang sama. Ibu-ibu tidak perlu risau tetapi anda boleh mengamalkan beberapa tips yang akan dikongsikan bagi meningkatkan penghasilan susu semasa bekerja.

1. Thinking Positif

positive-thinking

Pertama sekali, ubah pemikiran dan mentality anda. Ibu-ibu perlu bertenang dan tidak terlalu risau dengan hasil,perahan yang sedikit kerana ia mampu menjejaskan lagi hasil perahan susu anda. Sebaliknya anda perlulah terus focus kepada kepada banyak mana yang mampu anda perah. Hal ini kerana penyusuan ibu amat berkait rapat dengan tahap keyakinan ibu-ibu terhadap penyusuan dan bersyukur kerana anda mampu untuk breastfeed. Percayalah, hasil perahan anda akan meningkat!

2. Kenal Pasti Masalah Jarang Mengepam

step-1

Sebagai seorang ibu bekerjaya, saya amat memahami masalah dan kekangan ibu-ibu untuk mencari ruang masa dan tempat bagi aktiviti memerah susu. Jangan rasa bersalah untuk mmeminta izin antara 15-20 minit bagi sesi mengepam susu dan ia amat penting dalam meneruskan perjuangan anda. Berbincang dengan majikan dan cari tempat yang sesuai untuk mengepam susu seperti di susau atau di dalam bilik pejabat anda. Tidak salah rasanya mengunci bilik untuk beberapa minit dan maklumkan rakan sekerja bahawa anda sedang mengepam susu.

3. Merangsang Hormon Menyusu

watercolorframe

Kaedah ini sangat menarik di mana ia merupakan suatu tindak balas hormon yang bertujuan untuk ‘refleks let down’ susu anda. Sebelum mengepam, anda boleh mengurut payudara anda dan minum beberapa gelas air dalam keadaan tenang. Anda boleh meletakkan selimut atau pakaian bayi anda berdekatan dengan anda agar boleh menghidu bau baby. Letakkan gambar baby di mana anda boleh melihat semasa mengepam. Selain itu, anda juga boleh juga menelefon untuk mendengar suara bayi. Sambil anda melihat, menghidu bau, dan mendengar suara bayi anda, gambarkan aliran susu anda mengalir. Amat penting untuk relax dan duduk untuk mengepam. Muzik yang menenangkan boleh membantu. Kaedah ini jelas mengeratkan lagi hubungan ibu dan bayi walaupun berjauhan.

4. Pam dengan Kerap

pump at work

Tujuan pam dengan kerap adalah untuk menghantar signal kepada otak menyatakan bahawa kita betul-betul memerlukan susu. Pada mulanya kita akan mendapat hasil yang sedikit tetapi lama kelamaan susu akan bertambah berdasarkan konsep demand & supply. Mengepam lebih kerap dalam tempoh masa yang pendek lebih berkesan dalam merangsangkan refleks let down anda.

5. Pilih Breastpump Yang Sesuai

medela-freestyle-breastpump

Direct breastfeeding adalah perangsang paling berkesan untuk menggalakkan penghasilan susu. Banyakkan directfeed semasa anda bersama bayi terutamanya pada waktu malam. Ibu-ibu boleh meminta bantuan suami untuk menyelesaikan kerja-kerja rumah supaya anda boleh meluangkan masa untuk menyusukan bayi anda dengan kerap. Untuk sesi mengepam pula, anda perlu memilih pam yang sesuai. Pam yang sesuai tidak semestinya mahal dan canggih, cukup sekadar ia mampu merangsang penghasilan susu yang optimum. KLIK SINI untuk melihat review breastpump yang berada di pasaran.

Jom saksikan video Puan Farah Wahida, seorang ibu bekerjaya yang mempunyai MASALAH PENYUSUAN  sehingga sanggup…………………..

Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup…. from iReach HD on Vimeo.

Namun begitu, ibu menyusu perlulah berada di dalam keadaan tenang dan perlu mengelak dari tekanan untuk memastikan penghasilan susu yang memberangsangkan. Sokongan daripada suami dan orang di sekeliling amatlah perlu. Untuk merangsang penghasilan susu, ibu-ibu juga boleh mendapatkan Set Penyusuan Shaklee. Ia bukan sahaja membantu penghasilan susu malah menjadikan ibu-ibu lebih tenang, cergas dan bertenaga.

 

Anda masih tercari-cari dan buntu untuk memilih set yang sesuai untuk anda dan bajet anda? Hubungi saya segera untuk mendapatkan khidmat nasihat ekslusif. Anda bertanya, saya menjawab! Atau KLIK ikon di bawah untuk membuat pesanan terus dan kedai dibuka 24jam!!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.