Set Imunisasi Kanak-Kanak Shaklee

Kini, bayi dan kanak-kanak mempunyai risiko terdedah kepada pelbagai jenis penyakit sehingga wujudnya vaksin-vaksin khas untuk mereka. Sebagai Ibu bapa semestinya akan merasa bimbang dengan tahap kesihatan anak masing-masing. Antara penyakit yang sering menjangkiti kanak kanak pada usia sejak lahir sehingga 5 tahun ialah masalah demam, sawan, penyakit kulit, selesema, batuk dan cirit-birit.

Walaupun ia dikatakan sebagai masalah kesihatan yang biasa namun jika ia dibirkan berterusan tanpa sebarang tindakan atau rawatan, ai mampu mengancam nyawa. Dalam hal ini, setiap ibu bapa penting untuk mengetahui mengenai asas jenis-jenis penyakit dan bagaimana cara untuk meningkatkan system pertahanan badan anak.

baby-cry

Mari Kita singkap satu persatu penyakit yang sedring dihadapi oleh kanank-kanak:

1. Demam

Child-sick-fever-jpg

Biasanya berlaku akibat jangkitan bakteris atau virus. Namun begitu, demam pada suhu badan yang terlalu tinggi mampu menyebabkan sawan. Sekiranya kerap berlaku, ia mampu merosakkan system otak anak dan mengganggu perkembangan mereka. Pada suhu 37 darjah celsius, ibu bapa perlu mengambil langkah segera bagi memastikan suhu badan bayi tidak terus meningkat lebih tinggi.

2. Sawan

sawan

Sawan berlakuapabila demamdenagn suhu badan terlalu tinggi segingga mencecah 40 darjah Celsius. Sekiranya ia berlaku sekejap dan tidak berulang (kurang dari setengah jam), ia tidak merbahaya. Namun sekiranya sawan berlaku secara berulang kali dalam masa 24 jam, ia mampu menyababkan kerosakan pada otak dan mengganggu perkembangan si manja. Kemungkinan akan berlaku komplikasi seumur hidup (demam panas).

3. Masalah Kulit

2874470-3x2-940x627

Secara umumnya masalah kulit terbahagi kepada 3 iaitu eczema, impetigo dan ruam. Jika dibiarkan berterusan ia akan mewujudkan masalah penyakit kulit yang kronik.

Impetigo – Jangkitan kulit akibat bacteria yang mungkin membiak apabila ruam seperti eczema telah dijangkiti. Bahagian yang dijangkiti biasanya di bahagian kaki dan kulit tangan. Ia sering menyerang kanak-kanak sekiranya kebersihan mereka kurang diberi perhatian.

Ekzema – Masalh kulit ini akan mengakibatkan rasa gatal, radang, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik. Kebiasaannya boleh dilihat pada bahagian pelipat lutut dan siku, atas punggung, buku lali, belakang telinga, muka dan kulit kepala.

Ruam lampin – Hampir 10 peratus bayi dan kanak-kanak berusia bawah 2 tahun mendapat ruam lampin. Kebiasaanya akan mengalami keradangan kulit terutama pada bahagian kemaluan,celah kangkang dan punggung. Keadaan ini berlaku akibat lampin jarang ditukar atau kesan sabun pada lampin yang dibilas dengan betul sehingga bersih.

4. Selesema

flubaby

Kebiasaannya anak kecil yang mengalami selesema akan berasa tidak selesa kerana hidung tersumbat dan berhingus. Tanda-tanda lain ialah sakit tekak, batuk, rasa tidak selesa dan susah tidur sehingga menyebabkan si kecil kerap merengek.

5. Batuk

cough

Batuk adalah satu refleksi sihat yang membantu mengeluarkan lendir dari salur pernafasan. namun batuk dipandang serius apabila anak mengalami demam dengan suhu badan yang tinggi, sukar bernafas dan warna kahak bertukar menjadi hijau atau kuning. Keadaan ini boleh menyebabkan risikokepada pelbagai jangkitan saluran pernafasan yang boleh mengancam nyawa sekiranya dibiarkan berterusan. Segera berjumpa doctor untuk rawatan selanjutnya.

6. Cirit-birit

cirit

Sekiranya anak mengalami cirit-birit, dia akan kerap membuang air besar yang mnegandungi air. Hal ini berlaku kerana jangkitan virus. Segera mendapatkan rawatan doctor kerana ia akan menjadi lebih teruk sekiranya anak anda mengalahi hidrasi dan boleh menyebabkan berlakunya komplikasi dan kematian.

Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Apa yang anda boleh lakukan bagi meningkatkan tahap imunisasi anak anda?

Di Shaklee terdapat 4 produk khas yang sesuai untuk kanak-kanak 1 tahun dan keatas. Produk ini adalah selamat dan semulajadi. Alhamdulillah selepas serangan HFMD dan mengamalkan produk ini, anak saya kurang mengalami demam ataupun selesema.

setkanakkanak hfmd

1. Meal Shakes – Mengandungi sumber protein dengan 19 vitamin dan mineral tambahan semulajadi. Ia juga mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh yang baik untuk pertumbuhan dan perlindungan yang baik. Sumber kalsium yang tinggi serta kaya dengan fiber dan protein.

2. Omega Guard – Selain membantu perkembangan sel-sel saraf otak, minyak ikan terbaik dunia ini juga membantu meningkatkan imunissi kanak-kanak.

3. Vitamin C chewable – Disamping meningkatkan imunisasi,vitamin C ini juga menguatkan tulang,gigi dan gusi kanak-kanak.

4. Nutriferon – Bertindak meningkatkan interferon semulajadi badan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan.Untuk kanak-kanak, sila dapatkan nasihat untuk dos yang berpatutan

Anak adalah permata berharga yang tidak ternilai dengan wang ringgit. Pantau tahap kesihatan anak anda agar kita dapat mengelak sebarang risiko yang lebih merbahaya. Sebagai ibu bapa tidak perlulah berkira untuk melaburkan wang bagi memberikan yang terbaik buat si manja. Di Shaklee, terdapat Set Kanak-kanak yang bagus untuk meningkatkan tahap kesihatan dan imunisasi anak anda supaya tidak mudah dijangkiti penyakit. Buktikan anda adalah hero di mata mereka.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

2 comments for “Set Imunisasi Kanak-Kanak Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.