Rawat Keputihan Sebelum Parah, Elak Faraj Berbau

Muka Cantik, Kulit Licin Gebu, Bibir merah delima, Pinggang ramping bak kerengga,Comey lote plak tu. Kalau tunjuk kat orang tua, Kompom nak dijadikan menantu.
Yer lah, Lelaki mana yang tak nak isteri cantikkan?

Tapi tahukah anda, tidak semua wanita cantik dan wangi itu.. cantik juga dalamannya. ramai jejaka kacak tampan sering tertipu pada pandangan mata mereka.
Pada hakikatnya, ramai anak gadis mahupun wanita telah berkahwin masih mengalami masalah dalaman wanita iaitu KEPUTIHAN. Lebih tragis lagi apabila ramai juga wanita yang tidak tahu pun mereka sedang mengalami keputihan.

keputihan

Apa itu Keputihan??
Keputihan yang normal akan berwarna putih jernih dan bersifat melekit. ia tidak berbau busuk. golongan IBU HAMIL yang lebih cenderung mengalaminya. Nmun begitu, keputihan sebegini tidak perlu dirisaukan.

Keputihan yang Tidak normal ialah keputihan yang mengeluarkan cairan yang berlendir. seperti susu beku, berwarna kekuningan dan berubah menjadi kehijauan. keputihan yang tidak normal adalah keputihan yang sudah dijangkiti kuman, boleh menyebabkan kegatalan dan rasa tidak selesa. Lebih parah lagi bila faraj sudah berbau busuk sehingga suami menjauhkan diri.

 

Tips Merawat Keputihan
Anda dalam golongan ini?
Rawat keputihan anda sebelum parah melalui beberapa langkah pencegahan dan rawatan.

Antaranya:
1. Jangan sesekali menyarungkan seluar dalam anda sebaik sahaja selesai buang air besar atau air kecil kerana ia boleh menyebabkan jangkitan kuman.
Amalkan lap kemaluan anda dari depan ke belakang dengan tuala kering. Sebaiknya sentiasa bawa bersama tuala kecil atau tisu bila keluar dari rumah. Jadikan ia amalan.

2. Sebaiknya guna tuala wanita jenis pakai basuh (cloth pad) semasa datang haid kerana ia bersifat semulajadi dan bebas kimia.
Sekiranya anda sedang mengalami keputihan, elakkan guna pantyliner pakai buang kerana ia boleh mengeruhkan lagi keadaan.
Sebaiknya berjinak-jinaklah menggunakan pantyliner jenis pakai basuh juga. Ia sangat selesa dan menyihatkan.

3. Guna pencuci wanita sebanyak 2 kali sehari sahaja setiap hari. Jangan guna secara kerap kerana penggunaan yang kerap boleh menyebabkan PH pada faraj tidak seimbang. Bila terlalu sering dipakai, justru akan membunuh bakteria baik dalam faraj, yang selanjutnya akan mencetuskan tumbuhnya cendawan. Akibatnya, muncul gatal-gatal di kawasan organ intim.

Sebaiknya gunakan pencuci wanita dari sumber sireh kerana sireh dapat merawat masalah keputihan sejak zaman dahulu lagi.

Sekiranya di tempat anda sireh mudah didapati, anda boleh dapatkan air ramasan sireh untuk menyegar dan merawat faraj. Amalan ini sangat disyorkan diamalkan oleh golongan remaja yang sedang haid dan juga golongan wanita yang sudah berumahtangga.

4. Mengamalkan Set Keputihan Shaklee yang terdiri daripada:
Garlic Complex merupakan antibiotik dan anti kulat semulajadi yang berupaya menentang jangkitan kuman pada faraj dan ia juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan.

Jika keputihan itu terlampau teruk, anda boleh masukkan 1 biji Garlic ke dalam faraj anda.

GLA Complex mampu menghalang bakteria daripada terus merebak selain menstabilkan hormon.
Alfalfa Complex merupakan raja tumbuhan yang kaya dengan klorofil yang bersifat antikulat. Pengambilan pertama kali mungkin anda akan dapati keputihan akan keluar lebih banyak dari sebelumnya. Jangan bimbang dan teruskan pengambilan sehingga ia berkurangan.

Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan berkenaan keputihan, ringan-ringankanlah jari untuk berdiskusi melalui ruangan komen Facebook di bawah ini, semoga menjadi manfaat kepada pembaca lain.

Malu Untuk Berdiskusi?

Hubungi saya melalui talian tertera di bawah ini, saya sedia membantu. Jangan risau, rahsia anda selamat bersama saya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.