Punca Dan Terapi Bagi Masalah Sakit Belakang Selepas Bersalin

Saya penggemar susu, tetapi masa hamil anak sulong, baru 5 bulan dah rasa sakit-sakit pinggul, belakang dan belikat. Masih belum cukup ke keperluan kalsium saya? Bila menyusu anak, saya mengiring menyebabkan belakang saya bertambah sakit. Bila dapat terbaring rasa lega sangat-sangat tapi sakit tu hilang sekejap sahaja. Pasti ibu hamil dan menyusu yang lain juga mempiunyai pengalaman seperti ini.

sakit-belakang

.

Sakit pada sendi selepas melahirkan anak sebanarnya kerap berlaku selepas melahirkan anak. Ini disebabkan ketika hamil, tubuh wanita mengeluarkan “hormon relaxin” yang berfungsi bagi melonggarkan sendi dan ligamen, bertujuan agar tulang pelvis mudah dilonggar supaya “jalan untuk bersalin”dapat diperbesarkan.

Namun begitu adakah anda berfikir bahawa sakit belakang akan hilang sebaik sahaja anda melahirkan bayi? Ligamen yang longgar ini menyebabkan sendi menjadi sakit apabila digerakkan, dan selalunya mengambil masa beberapa bulan seblum sembuh seperti keadaan sebelum hamil.Namun begitu,jika anda mengalami masalah ini, anda tidak bersendirian. Hampir 50 peratus wanita akan mengalami sakit belakang dalam beberapa bulan pertama selepas melahirkan anak.

Ibu yang hamil & menyusu memerlukan banyak kalsium. Kalau tak cukup, jadilah macam ibu muda ini. Lebih kesian, gejala kekurangan kalsium membuatkan gigi anaknya juga mereput..


Faktor Yang Menyebabkan Sakit Belakang Selepas Bersalin.

 Semasa Hamil

 • Ketika rahim membesar,otot-otot abdomen perlu bekerja keras untuk menampung kandungan  dan menyebabkan posisi badan berubah.
 •  Tekanan pada belakang badan menyebabkan anda berasa sangat sakit.

 Kesan Proses Kelahiran

 • Tempoh yang lama semasa melahirkan bayi mampu memberi kesan kepada tulang belakang.
 • Semasa bersalin, anda mungkin menggunakan otot-otot anda sepenuhnyadan mengakibatkan kesannya dirasai beberapa bulan selepas kelahiran.

Posisi yang salah ketika menyusukan bayi.

 • Mmenyusukan anak dengan poster yang tidak betul seperti membongkok akan menyebabkan sakit belakang

 Kurang Rehat

 • Banyak tenaga digunakan semasa tempoh berpantang dan penjagaan bayi menyebabkan kesakitan bahagian belakang tidak pulih sepenuhnya dan berulang.

Angkat Barang berat

 • Melakukan kerja berat atau mengangkat barang dengan postur yang salah boleh menjejaskan kesihatan tulang belakang.

Sampai Bilakah Saya Akan Mengalami Sakit Belakang ini?

Masalah ini bergantung kepada tarap kesihatan  dan cara kelangsungan hidup anda seharian. Namun begitu perkara ini adalah normal selepas beberapa bulan melahirkan anak. Tetapi tempoh ini bergantung kepoasa beberapa factor seperti sejarah sakit belakang, terlebih berat badan,dan berapa kerap anda melakukan senaman bagi menguatkan otot-otot abdomen.

Proses Terapi.Mesti Lakukan!!

Berjalan

 • Ia merupakan cara paling mudah yang mampu membantu mengurangkan sakit belakang dan selamat dilakukan sama ada bersalin secara normal atau melalui pembedahan.
 • Lakukan perlahan-lahan dan sekejap untuk beberapa minggu.

 Senaman

 • Setelah anda mula mampu bergerak aktif sedikit, anda boleh mellakukan senaman secara beransur-ansur.
 •  Mulakan dengan senaman untuk menguatkan otot abdomen dan ‘peljvic titts’ sebagai rutin harian anda. Jika sakit belakang anda semakin kuat, segera mendapatkan rnasihat doctor.

 Posisi Duduk Dan berdiri

 • Perhatikan posisi andadan berdiri tegak.
 • Adalah penting anda duduk tegak ketika menyusukan bayi anda sama ada menyusu botol atau menyusu badan.

Alat Sokongan : Kerusi atau Tilam Khas

 • JIka anda mengalami sakit belakan di bahadian bawah,gunakan kerusi berkaki tinggi untuk memastikan kaki anda lebih tinggi sedikit dari lantai.
 • Pilih kerusi yang selesa untuk anda duduk dan ketika memegang bayi, menyusu dan berehat.
 • Gunakan tilam yang memberi sokongan baik kepada tulang belakang untuk meredakan kesakitan.

Cara angkat barang dengan betul.

 • Ramai yang mengalami sakit belakang kerana posisi mereka yang tidak betul.
 • Amat digalakkan untuk membengkokkan lutut ketika mengangkat barang dan mengangkat bayi anda dari lantgai dan tidak menunduk.

Namun begitu,sakit belakang di kalangan wanita tidak boleh dipandang ringan. Hal ini kerana wanita adallah tulang belakang keluarga. Sekiranya kesakitan ini berlarutan,ia akan menyebabkan stress dan kemurungan sekaligus membawa kepada gejala yang lebih memudaratkan. Oleh itu, bertindak segera untuk mengatasi masalah ini. Ambil kalsium (Ostematrix) secukupnya sebelum parah atau anda boleh mengambil Set Sendi Shaklee untuk kesihatan sendi anda.

Nota :Wanita melahirkan dengan pembedahan: Anda perlu menunggu enam minggu dan mendapat kebenaran daripada doktor anda sebelum anda mula bersenam. Sekiranya berlarutan sehinga 6 bulan, sila berjumpa dengan doktor anda.

Ostematrix Shaklee Membekalkan Kalsium Secara Optimum Untuk Ibu Hamil.

bahan-oste

 Tahukah anda setiap dewasa disarankan mengambil Kalsium 600mg hingga 1000mg untuk memenuhi keperluan tubuh. Oleh itu jelaslah bahawa ibu hamil memerlukan lebih daripada itu. OsteMatrix diformula untuk mudah diserap oleh badan. Kalsium dari susu datang dari pelbagai sumber dan kemungkinan sukar diserap oleh badan. Namun dengan 4 biji Ostematrix sudah menyamai keperluan kalsium orang dewasa.

OsteMatrix membekalkan nutrien harian, termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penyelenggaraan tulang dan gigi. Ia juga termasuk magnesium, vitamin D dan zink mineral, tembaga dan mangan, untuk membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik. Pengamabilan 4 biji sehari (sebiji mengandungi 250mg kalsium) mencukupi untuk memastikan keperluan kalsium anda dan bayi mencukupi.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin 

3 comments for “Punca Dan Terapi Bagi Masalah Sakit Belakang Selepas Bersalin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.