Penyakit Asma/Athsma,Cegah Sebelum Parah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung setia healthyvitagarden.com. Alhamdulillah masih mempunyai masa untuk meluangkan masa dan  berkongsi info bermanfaat buat anda dan diri saya juga.

Hari yang indah,pagi yang ceria ..Mengimbau kenangan 21/9/2012 di Hospital Kuala Lumpur, berjuang melahirkan insan suci ke dunia manakala pada hari lahir anak saya yang pertama 21/9/2013, terpaksa ke bahagian kecemasan Hospital Serdang kerana saya diserang athsma.

Sememangnya saya merupakan penghidap athsma sejak kecil lagi. Tetapi penyakit ini hilang setelah saya aktif bersukan dari sekolah rendah hingga ke Universiti. Namun penyakit ini datang menjengah kembali sejak hamil anak sulong. Mahu atau tidak, hari demi hari pelbagai info telah saya gali untuk dikongsikan bersama. So,apa-apa pun kita perlu kenali dulu apakah yang dimaksudkan dengan  penyakit athsma.

asma1

Asma merupakan penyakit keturunan di mana berlaku gangguan  salur pernafasan yang kronik di mana ia menyukarkan  udara untuk  keluar dan masuk ke paru-paru. Ini akan menyebabkan kesukaran untuk bernafas dan boleh membawa maut jika tidak dirawat atau dikawal dengan baik. Walaupun ia tidak boleh diubati,namun  pakar-pakar menganggarkan bawaha  80%  dari kematian disebabkan oleh penyakit asma mampu dicegah sekiranya diberikan keterangan yang sempurna untuk menangani penyakit ini.

Asma mempunya 3 peringkat iaitu:

 1. Serangan ringan dan berterusan – gejala muncul  lebih dari dua kali dalam seminggu tetapi bukan setiap hari
 2. Serangan sederhana – Gejala asma muncul setiap hari
 3. Serangan teruk – Pesakit  menghidap asma berterusan dan kerap

Punca Penyakit Asma

Terdapat 2 jenis asma yang perlu kita tahu iaitu asma alahan dan asma bukan alahan. Tidak mustahil untuk seseorang itu menghidap kedua-duanya sekali.

1. Asma alahan selalunya disebabkan oleh alergen (pencetus alergik) biasanya berlaku kepada penghidap asma ketika bernafas. Saluran pernafasan terlalu sensitive dan mencerut apabila alergen memasuki hidung.

 • Alergen – Debunga,kulat dan hama. Terdapan juga serangan alergen melalui pemakanan seperti perisa makanan dan ubat-ubatan.

2. Asma Bukan Alahan pula pencetusnya tiada kaitan dengan alahan tetapi mampu menyebabkan perubahan kepada laluan udara sama seperti alergen. Contohnya:

 • Agen Bawaan Angin – Sebatian yang bercampur dengan udara seperti wasap,wap dan asap. Contohnya karbon monoksida dari asap kenderaan, asap dari dapur dan wap cdari cat aerosol.
 • Bulu binatang peliharaan – Sekiranya keluarga anda mempunya sejarah penyakit asma,anda tidak digalakkan untuk emmelihara haiwan berbulu bagi mengelakkan risiko penyakit asma.
 • Jangkitan pada system pernafasan – Selalunya berlaku semasa demam dan selsema. Kuman dan virus menyerang lapisan salauran udara menyebabkan pencerutan pada otot yang menyelaputi saluran udara
 • Senaman dan aktiviti fizikal – Pesakit terpaksa bernafaas dengan lebih cepat. Hanya sesetengan individu sahaja yang mengalami gejala ini semasa bersenam.
 • Udara yang sejuk  – Perubahan suhu udara menyebabkan otot sekitar salur udara mengalami pencerutan sekaligus bertindakbalas terhadap suhu udara.
 • Emosi dan Stress – Desakan udara memasuki saluran udara kerika marah,stress dan resah menyebabkan asma.
asma2

Perbezaan antara salur pernafasan penghidap asma dan salur pernafasan normal

 

Gejala Penyakit Asma

 • Sesak atau sukar nafas akibat saluran pernafasan menyempit
 • Batuk berpanjangan  pada waktu malam dan ketika cuaca sejuk.
 • Pernafasan berbunyi. Akan tetapi tidak semua penghidap asma akan berbunyi ketika bernafas
 • Mengadu sakit dada kerana sukar bernafas
 • Kesukaran untuk bertutur kerana kesukaran untuk bernafas.

Faktor Risiko :

 • Bayi pramatang – Bayi pramatang mempunyai risiko untuk mengthidap asma pada masa akan dating. Hal ini kerana semasa lahir, system respirasi mereka belum matang dan belum mampu berfungsi dengan sempurna. Golongan nini mudah untuk mendapat penyakit asma kerana kesukaran untuk menarik dan menghembuskan udara oleh paru-paru.
 • Perokok –  Asap tembakau mengandungi pelbagai jenis bahan kimia yang mampu menyebabkan keradangan kepada peparu. Begitu juga kepada perokok pasif yang hanya menyedut ASAP rokok sahaja turut berdepan dengan risiko penyakit asma.
 • Pencemaran udara –  Mereka yang terdedah kepada pencemaran udara berhadapan dengan risiko tinggi untuk menghidap asma terutama yang duduk di kawasan bandar dan berada berdekatan dengan perokok.
 • Keturunan – Ibu bapa yang menghidap asma 6 kali lebih tinggi akan melahirkan anak yang menghidap asma juga.

Penyakkit asma tidak boleh diubati namun ia boleh dicegah dengan menjalani kehidupan yang sihat dan seimbang dari segi dalaman dan luaran. Kajian membuktikan bahawa perubahan pola pemakanan yang tidak sihat dan tidak seimbang mempu meningkatkan risiko penyakit asma.

Oleh itu, sebelum mengubati,lebih baik kita mencegah dengan mengamalkan pengambilan sayuran dan buah-buahan. Kajian membuktikan individu yang mengambil diet yang tinggi dengan Vitamin E, Beta Coratene, Vitamin C, Flavanoid, Magnesium, Selenium dan Asid Lemak Omega 3 mempunyai risiko yang rendah terhadap penyakit asma. Kesemua nutrisi ini mengandungi antioksidan di mana berfungsi untuk menghalang kemusnahan sel dalam badan kita.

Satu kajian terbaru menunjukkan kekurangan Vitamin C, Vitamin E dan Adis Lemak Omega 3 yang secukupnya mempunyai risiko yang tinggi terhadap masalah paru-paru.

 

Di Shaklee, kami mempunyai rangkaian supplement semulajadi untuk meningkatkan tahap kesihatan anda dan mengurangkan risiko asma:

Slide2

Omega GuardTM

 • Bagi mereka yang menghidap asma kronik,mengambil omega 3 yang tinggi mampu mengurangkan serangan penyakit asma.
 • Menggalakkan sistem saraf dan dan fungsi otak.
 • Omega Guard dihasilkan melalui penyulingan propreitari 3 molekul yang memekatkan kandungan Asid Lemak Omega 3 yang bermanfaat dan semulajadi.

Vitamin C Sustained Release

 • Pengambilan Vitamin C yang dilepaskan secara berperingkat mampu membekalkan  khasiat vitamin C berterusan kepada tubuh kita.
 • Baik Untuk kesihatan paru-paru.
 • Membantu mengurangkan  symptom flu danm selsema.
 • meningkatkan system imunisasi
 • membantu sel darah putih menentang kuman dan bacteria.

Vitamin E

 • Mengandungi  d-alfa tokoferol asli dari minyak sayuran di mana mengandungi selenium untuk melengkapkan fungsi vitamin E.
 • Melindungi paru-paru dari pencemaran udara.
 • Meningkatkan keupayaan sel T untuk melawan penyakit.

Slide1

“MERAWAT LEBIH BAIK DARI MENCEGAH”

kolohuhu

 Kawasan COD : Putrajaya – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.