Tips menbantu Anak Anda Suka Makan

Assalamualaikum dan selamat petang…

Anak kurus, menyusu tak mahu, asyik main je,makan pun memilih. Sudah tentu ibu-ibu menjadi susah hati bila melihat permata yang hanya ingin bermain tanpa menghiraukan masa makan mereka. Hari ini jom kita singkap sedikit Tips untuk membantu anak-anak comel ini suka kepada makanan.

  1. Wujudkan suasana gembira ketika makan
  2. Sentiasa memperbaharui menu agar anak tidak cepat bosan atau mencampurkan makanan baru ke dalam makanan kegemaran anak anda.
  3. Jangan sesekali memaksa anak untuk makan makanan yang mereka tidak suka. Hal ini kan lebih memburukkan keadaan dan mungkin anak anda terus membenci dan merasakan ia satu penyiksaan
  4. Makan bersama-sama. Ini akan memupuk sikap anak untuk turut makan bersama walaupun itu adalah waktu main nya.
  5. Ajak anak main sambil makan seperti bawakan lori kesayangannya ketika makan. Mungkin anak akan hilang tumpuan utntuk makan tetapi masih mahu disuap.
  6. Elakkan minum air ketika makan. seeloknya tunggu habis makan baru diberi air. ini bagi mengelakkan anak anda kenyang air.
  7. Jangan memberikan snek kepada anak anda.
  8. Mengajak anak-anak membantu dalam menyediakan juadah dan makanan mereka. Seperti mengajar mereka memotong sayur,menyusun pinggan,mencari sudu dan lainlain lagi.
  9. mengajak anak sama-sama membeli barangan dapur. Dalam masa yang sama  mengajar anak mengenali barang-barang dapur.
  10. Tanya anak apa menu yang hendak dimakan.
  11. hidangkan makanan dalam rupa bentuk yang menarik. Selamat mencuba!!

    hiasan makanan

    Menarik kan?? Selamat mencuba!!

Selain itu,anda juga boleh membantu anak anda untuk lebih berselera dengan memberikan mereka Meal Shakes Shaklee. Selainmenambah selera makan, Meal Shakes juga  adalah multivitamin berbentuk minuman yang enak disamping anak anda mendapat nutrient dan khasiat sepenuhnya walaupun kurang makan.

Shaklee_Meal_Shakes_l

Meal Shakes Shaklee

kolohuhu

 Kawasan COD : Putrajaya – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

Mengapa Anak-Anak Anda Cerewet Memilih Makanan (Picky Eater)

Dalam arus pembangunan yang serba moden, membesarkan anak-anak menjadi sesuatu yang sangat mencabar. Kebenarannya,sekiranya kita tidak tahu bagaimana untuk memilih makanan yg terbaik buat anak-anak, ia mempengarugi gaya hidup anak tersebut apabila mereka meningkat remaja dan dewasa. Namun,apa yang kita perlu yakin bahawa makanan yang di proses sememangnya tidak berkhasiat untuk pembesaran mereka.

Slide1

Pengurusan Susu Semasa Travelling Menaiki Flight

Kalau dahulu wanita kebanyakan nya menjadi surirumahtangga sepenuh masa dan proses penyusuan tidak menjadi masalah besar. Namun zaman sekarang, ramai wanita bekerjaya dan ada sesetengahnya stress bila memikirkan pelbagai cabaran yang perlu dihadapi untuk menyusukan anak secara eksklusif sekuang-kurangnya sehingga 6 bulan.

Sesuatu yang membanggakan sebagai kaum wanita.Walaupun dalam kesibukan sebagai surirumah mahupun bekerjaya ,breastfeeding masih menjadi perkara normal buat ibu-ibu kerana tahu bahawa susu ibu adalah yang terbaik buat bayi mereka.

Sesuatu yang saya sendiri tertanya-tanya,bagaimana nak menguruskan bekalan susu jika travel menaiki flight?? kalau naik kereta , mungkin boleh lagi nak uruskan stok susu.. Tak perlu ape-apa prosedur,Cuma perlu tahu rules penyimpanan EBM.. kalau flight?? Mesti tertanya-tanya,boleh ke nak bawak stok susu? Boleh ke nak pam susu dalam flight? tahan ke susu dalam cabin?

airplane

So, hari ni saya nak share beberapa tips hasil dari blogwaliking malam tadi. SHARING IS CARING..hihihi

Firstly , ada 4 perkara yang perlu kita periksa sekiranya berhadapan dengan situasi begini:

Meal Shakes – Anak Ceria, Ibu Gembira, Keluarga Bahagia

Assalamualaikum..hari isnin yang ceria..CERIA?? hahaha,sure ramai lagi yang tengah MONDAY BLUES..Jom sambil-sambil layan blues,kita santai-santai dengan supplement Shaklee yang sedap lagi menyelerakan ni..

 comel tak saya?Bulan November,anak sulongku genap 1 tahun 2 bulan..sayu mengenang,dah besar anak mama.. Siapa tak sayu,Muhammad Syahmi Isyraf lahir hanya dengan 2.08kg..umur setahun,berat 10kg..Tapi,cukup ke nutrient untuk dia membesar dengan sihat dan kuat??

Kalau ibu-ibu nak tahu, Meal Shake la rahsianya.Meal Shakes sebenarnya makanan tambahan je,sebab tu kita tak perlu ambil berlebihan..walaupun rasanya sangaatttt sedapp..cukup untuk keperluan badan kanak-kanak 1 tahun  dan keatas (jika tidak menyusu badan)..

Rezeki Itu Milik Allah

SEDEKAH AMALAN MULIA

Siapa setuju?? 100% setuju…Hahhh..cerita bab sedekah..Meh nak story sikit..

Pasal seorang sahabat, kisah dia yang dulu kesempitan wang..Pening kepala memikirkan..Tiba-tiba ada call nak pinjam kereta..sebelum ni tak pernah2 ada orang nak pinjam kereta dia..sepakat suami isteri,bagi pinjam FREE sebab yang nk pinjam ni pun bukan orang yg berada kewangan nye..

Pasangan ni urgent tapi nak sewa kereta sekarang VIVA sahaja sehari RM150…diulang,RM150..

Sahabat ni meminjamkan kereta SAGA for FREE selama 2 minggu..maknanya kalu VIVA 2 minggu,RM2100 kos sewa sahaja..

Tak penah tanya bila nak pulangkan kereta..Serah bulat2..2 minggu berlalau,dapat call..si peminjam nak pulangkan kereta..yang diterima hanya ucapan terima kasih..

Yang menarik nye?? ni yang suka sangat nak cerita ni…dalam dok kesempitan duit ni,bagi plak pinjam kereta FREE…

Jeng..jeng..jeng!!!syukur