Mengapa Makeup Remover Penting Walaupun Tak Pakai Makeup?

Mengapa Makeup Remover Penting Walaupun Tak Pakai Makeup? Kepada mereka yang sememangnya rutin menggunakan makeup, makeup remover merupakan item yang wajib ada bagi menanggalkan kesan solekan pada wajah. Pengalaman saya sendiri yang betul-betul bersolek semasa majlis perkahwinan, saya akui kesan makeup agak sukar dibersihkan. Mengikut petua kawan-kawan, membersihkan muka dengan minyak bayi sedikit membantu tetapi ia tidak betul-betul membersihkan kesan solekan menyebabkan muka saya naik jerawat-jewarat kecil seperti ruam selepas majlis. Bagaimana pula bagi mereka yang tidak menggunakan makeup?

mekap

Apabila dilakukan survey mengenai jenis makeup remover, rata-rata perkara pertama yang dinyatakan adalah, “saya tak pakai makeup”..

Pastinya anda tertanya-tanya, “ Perlukah make up remover walaupun tidak memakai alat solek?”..

Jawapannya: YA!

Kepentingan Makeup Remover Yang Wajib Anda Tahu

Kebiasaannya, orang yang memerlukan makeup remover inginkn kulit mereka betul-betul bersih setelah seharian mengenakan solekan. Ia sangat penting untuk mengelakkan pori-pori wajah tersumbat dengan kotoran.

Namun begitu, realitinya kulit wajah kita sememangnya sentiasa terdedah kepada pelbagai jenis kotoran tidak kira sama secara langsung dari bahan solekan, air, udara mahupun sentuhan. Oleh itu, selain membersihkan wajah dengan pencuci, make up remover sangat penting umtuk membersihkan kotoran-kotoran ini dengan lebih effective. Sekiranya kotoran ini terus menghuni dan menyumbat pori-pori, maka jerawat pun mula menyinggah tanpa segan silu, betul tak?

Oleh itu, apakah fungsi sebenar make up remover ni?

  • Membersihkan segala kotoran dan habuk yang melekat serta bahan kosmetik/bedak/sunblock lotion yang digunakan pada wajah.
  • Mengurangkan risiko ditumbuhi jerawat, blackhead, whitehead, dll akibat penyumbatan pori-pori kulit oleh kotoran.
  • Merangsang proses penggantian sel-sel baru  (skin renewal) melalui penyingkiran sel-sel kulit lama yang telah mati (dead skin cells removal)
  • Membantu kulit untuk bernafas pada waktu malam

Bilakah Masa yang sesuai guna makeup remover

Idealnya, kita patut bersihkan muka pada dua waktu berikut :

Sebelum masuk tidur pada waktu malam – untuk menanggalkan segala kotoran, habuk dan alat kosmetik yang kita pakai pada siangnya

Semasa bangun pagi – untuk menanggalkan minyak (sebum) dan peluh yang terkumpul pada permukaan kulit semasa kita tidur malam. Kulit juga akan jadi lebih segar.

Namun begitu, penggunaan make up removal sekali sehari, sebelum tidur sudah memadai terutamanya yang memiliki jenis kulit yang nipis dan ia tidak bagus untuk mencuci wajah dengan terlalu kerap.

Bagaimana Memilih Makeup Removal Yang Sesuai Dengan Kulit?

Seperti yang kita sedia maklum, pelbagai jenis makeup removal yang ada di pasaran. Namun begitu, jenis yang mana sesuai untuk kulit kita? Pasti anda pening untuk memilih sama ada yang berbentuk gel, minyak, wipe, krim dan lain lain lagi.

Di Jepun, ramai menggunakan makeup removal jenis wipes kerana ia mudah diunakan dan dibawa ke mana-mana. Namun begitu baru sya tahu bahawa makeup removal jenis wipes tidaklah begitu bagus untuk kulit. Hal ini kerana dengan menggunakan makeup removal jenis wipes, kemungkinan bahan solekan masih tertinggal kerana ia tidak dicuci dengan air. Selain itu, teksture wipes juga lebih kasar berbanding air, ia mampu merengsa kulit terutamanya kepada mereka yang memiliki kulit wajah yang sensetif.

Oleh itu, Apa jenis pun yang anda pilih, carilah makeup remover yang bagus dan pastikan ia sesuai dengan kulit masing-masing ya.

Makeup Remover Shaklee (Gentle Action Makeup Remover)

make up remover shakleeSeperti saya yang tidak menggunakan apa-apa solekan pada wajah mahupun bedak, ia tidak menjamin kulit saya bebas dari kotoran. Seharian hanya memakai moisturizer sahaja bagi mengurangkan risiko geragat untuk jangka masa panjang. Memiliki jenis kulit yang berminyak, pastinya mengundang kotoran untuk melekat dan menyumbat pori wajah. Oleh itu, saya menggunakan makeup removar Shaklee (Gentle Action Makeup Remover) dan mula jatuh cinta. Sememangnya ia makeup removal yang terbaik kerana:

  • Harga mampu milik
  • Teksture gel yang lembut dan tidak berminnyak, sesuai untuk semua jenis kuit
  • Tidak merengsa
  • Berkesan membersihkan pori
  • Menjadikan wajah terasa lebih bersih dan lembut selepas dicuci
  • Boleh menghilangkan whitehead dan balckhead

Oleh itu saya sangat teruja bila menggunakan dan berkongsi pengalaman menggunakan makeup remover Shaklee ini. Ia merupakan Hot Selling dan pernah kehabisan stok di seluruh Malaysia dan kini telah kembali semula di pasaran.Ramai pengguna makeup removal Shaklee ini berpuas hati dengan hasilnya. Nak tahu komen mereka yang telah mencuba?

Testimoni Makeup Remover Shaklee (Gentle Action Makeup Remover)

capture-20150322-113724

TESTIMONI MAKE UP REMOVER NUTRIWHITE

testimoni makeup remover nwTeruja untuk memiliki dan mencuba sendiri makeup remover yang awesome ini? Dapatkan wajah yang bersih dan bebas cela dengan Nutriwhite Gentle Action Makeup Remover. Serlahkan keserian wajah anda dengan penggunaan bersama Nutriwhite Gentle Deep Foaming Clenser untuk hasil yang terbaik. Sememangnya kombinasi ini merupakan kegemaran saya.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarangKlik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.