Konflik Krisis Penyembuhan Atau Healing Crisis

Alhamdulillah sejak saya berkongsi kebaikan dan menjual produk Shaklee banyak respon positif yang saya terima.

“Mata saya dah tak silau ketika memandu pada waktu malam selepas ambil caratomax”

“Sejak ambil vitalea sebagai rutin harian, HB saya memang meningkat, dah tak macam dulu”

“Period saya dah teratur setelah mengambil GLA Complex”

Tetapi, sebelum mendapat respon yang postive, saya turut dihujani mesej customer kerana mengalami simptom yang ‘negatif’

“Saya sering ke tandas setelah mengambil Alfafa”
“Jerawat mula timbul setelah ambil GLA complex “
“saya tidak dapat tidur awal setelah mengambil vivix”

shocked-face

Bertenang,… Bersabar yer….

Anda mengambil supplement dengan harapan dapat membantu anda dalam masalah kesihatan yang dihadapi. Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya malah lebih teruk dan tidak seperti yang dijangkakan. Jangan bimbang, kemungkinan besar anda sedang mengalami healing crisis atau krisis penyembuhan.

Tidak dinafikan masih ramai yang tidak tahu mengenai healing crisis dan menganggap bahawa supplement yang diambil tidak serasi dengan badan mereka. Sebenarnya sesuatu produk yang terbaik untuk anda adalah yang memberikan tindakbalas kepada tubuh anda.

healingcrisis

So, apakah itu healing crisis atau krisis penyembuhan?

Juga dikenali sebagai “Herxheimer Reaction”, tindak balas ini berlaku apabila apabila kita mengambil supplement dari sumber sumulajadi dan badan cuba untuk membuang toksin pada kadar yang lebih cepat daripada kadar yang dilakukan oleh sistem badan.

Pembuangan toksin oleh badan sekaligus merawat kerosakan pada sel dan system dalam badan kita.  Proses ini selalunya akan membuatkan seseorang merasa kurang selesa, ‘tidak sedap badan’ dan mungkin demam atau mengalami sakit kepala dan sakit pinggang yang agak teruk

Mengapa hal ini tidak berlaku apabila kita mengambil ubat atau vitamin sintetik?

Ok,di sini secara logiknya kita boleh memberi perumpamaan mengenai healing crisis seperti kereta yang mengalami calar atau kemek.

HEALING CRISIS

Pengambilan ubat seperti kita menampal terus cat ke atas kecacatan tersebut. Kesannya kita boleh lihat di mana cat nampat tidak sekata. Tidak cantik bukan?

Namun dengan pengambilan supplement,untuk memulihkan kecacatan pada kereta, apa yang perlu dilakukan adalah mengetuk semula dan mengikis cat pada bahagian yang rosak.Nampak tidak cantik kan? Kereta menjadi buruk dan bertompok-tompok. Tetapi  selepas itu barulah dicat dengan sempurna. Bukan sahaja tompok-tompok tidak kelihatan namun kereta anda akan tampak macam baru.

Begitulah juga badan kita apabila bertindak balas dengan vitamin semulajadi. Sebelum melihat kesan yang optimum seperti yang kita inginkan, kita perlu melalui healing crisis. Namun begitu, setiap individu akan mengalami keadaan healing crisis yang berbeza bergantung kepada tahap kesihatan mereka. Healing crisis yang mungkin anda alami seperti:

jadual krisis penyembuhan

Jadi, HEALING CRISIS adalah satu petanda yang baik.. ia menunjukkan rawatan ataupun makanan tambahan yang diambil benar-benar berkesan..Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.

 

Ada sesetengah kita yang akan mengalami simptom-simptom ini seawal sehari dua selepas memulakan pemakanan supplement/vitamin.. ada juga yang mengalaminya selepas 2-3 bulan pengambilan supplement/vitamin.. bergantung kepada individu..

Pendek kata, anda tak perlu risau sebenarnya jika anda alami salah satu daripada simptom healing crisis seperti di atas selepas mengambil apa-apa supplement daripada SHAKLEE.. kerana semua supplement & vitamin SHAKLEE adalah berasaskan bahan semulajadi & BUKAN DIHASILKAN UNTUK LEBIH MEMUDARATKAN ANDA… 🙂

Bagaimana Menghadapi healing crisis?

Berikut adalah langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan simptom healing crisis:

  • Minum air masak dengan banyak (3 Liter Sehari)
  • Bersabar, Cuba untuk berehat dan bertenang
  • Berdoa semoga dipermudahkan.

InsyaAllah gejala HEALING CRISIS ini tidak berpanjangan. Setelah semua toksin,kotoran dan keseimbangan  disingkirkan, sel badan mula pulih. Hasilnya kita akan mendapati badan terasa lebih sihat,ceria,bertenaga dan cantik!!

Artikel Menarik Untuk Dibaca:

 

Shaklee Independen Distributor

 Kawasan COD : Putrajaya – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.