Rahsia Di Sebalik Minum Air Lemon Setiap Pagi yang Wajib Anda Tahu

Biasa kita dengar jus limau kasturi, jus oren tetapi jarang kita dapati jus lemon bukan? Jus lemon biasanya dihidangkan di restoran-restoran makanan western. Pada mulanya saya agak pelik dengan rasa jus lemon tetapi apabila mengetahui khasiatnya saya yakin anda juga teruja untuk mengamalkan jus lemon ini setiap pagi. Ia seperti idea baru menggantikan teh dan kopi di awal pagi tetapi tahukan anda bahawa ia telah diamalkan lebih 5 ribu tahun yang dalam ilmu perubatan Ayurveda? Menarik bukan? Apakah rahsia di sebalik buah lemon dan khasiatnya untuk tubuh anda jika diamakan setiap pagi.

jus lemonLemon mengandungi asid citric, Calsium, Magnesium, Vitamin C, Bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan tahap imun sistem kita dan melawan sebarang jangkitan. Lemon ni memang sedia maklum dengan dua khasiatnya yang terulung iaitu sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk boost immune system. Selain itu lemon juga terkenal sebagai ‘ubat kurus’ kerana jus limau membantu dalam proses pencernaan dan sebagai ‘pembersih’ hati atau detox.

Inilah yang Terjadi Pada Tubuh Anda Jika Anda Minum Air Lemon Setiap Pagi.

Berikut adalah 12 kebaikan dan faedah Air Lemon kepada kita:

Cara-Mengatasi-Menstruasi-Tidak-Lancar

Khasiat Lemon #1. Minum air lemon sebaik sahaja bangun dari tidur boleh melegakan dan mampu mengelak masalah penghadaman seperti gastrik, kembung perut, angin dalam badan dan pedih ulu hati.

Khasiat Lemon #2. Bertindak sebagai agen detox. Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan ‘pembersihan’ yang baik kepada hati, buah pinggang dan darah. Hati kita bekerja untuk perkumuhan dan penapis, apabila ia dibersihkan, kita akan merasa lebih bertenaga dan bersemangat untuk membuat kerja. Air suam sememangnya membantu merangsang saluran penghadaman ditambah dengan lemon yang dipercayai dapat mengaktifkan dan membersihkan organ hati .

Khasiat Lemon #3.  Minum air lemon pada waktu pagi memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh. Ini bermakna Vitamin C sangat sangat penting seawal kita bangun dari tidur.

Khasiat Lemon #4.  Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh bersifat alkali dan membuang atau merendahkan asid dalam badan.

Khasiat Lemon #5. Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit.

Manfaat Buah Lemon untuk WajahKhasiat Lemon #6. Minum Air Lemon boleh meningkatkan kesihatan kulit. Kandungan Vitamin C dalam lemon boleh membantu memperbaiki masalah kulit, lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit.

Khasiat Lemon #7. Limonoid glucosides adalah sejenis flavonoid yang ada dalam lemon, kajian mendapati ia ada ciri-ciri anti-karsinogik yang boleh membantu mengelak risiko barah.

Khasiat Lemon #8. Air Lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil. Hal ini membantu bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan secara sihat dan berkesan.

Khasiat Lemon #9. Ciri-ciri antibakteria yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak. Jika anda mengalami sakit tekak, minum seteguk air lemon dalam beberapa jam.

Khasiat Lemon #10. Air lemon boleh membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan. Sesuai bagi merawat selsema, minum bersama air suam.

Manfaat-Lemon-untuk-Diet

Khasiat Lemon #11. Terdapat banyak sumber yang mengaitkan faedah dan kelebihan air lemon dalam membakar lemak dan membantu untuk kurus dengan sihat dan selamat.

Khasiat Lemon #12. Air Lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang juga boleh membantu mengurangkan bau badan.

Sumber : Resepi Shiela Rusly

Sekian sahaja perkongsian khasiat buah lemon dan akan bersambung di artikel akan datang mengenai cara penyediaan jus lemon yang pastinya membuatkan anda tidak sabar untuk mencuba setelah mengetahui khasiatnya. Kebiasaannya saya mengambil 2 gelas air kosong selepas bangun tidur. Selepas ini boleh amalkan minuman berkhasiat ini yang sangat mudah disediakan insyaAllah. Selamat mencuba!!

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.