Ketahui Bahaya Serangan Asma Semasa Hamil

Assalamualaikum…

Illnesses and Medication_2Hari ni saya ingin menyambung kisah perjalanan kehamilan anak sulong saya (yang hidup). Selain mengalami kekurangan Hb, saya juga diserang asma bertubi-tubi. Seawal 17 minggu, selepas majlis pernikahan kakak ipar, saya terpaksa dikejarkan ke bahagian kecemasan Hospital Serdang kerana serang athsma/ lelah dan hampir pitam kerana kekurangan oksigen. Dari awal pagi lagi terasa pernafasan agak sukar tetapi menjelang tengah hari,dada semakin sesak.

Kerisauan bukan risiko kepada diri sendiri yang sedang hamil, malah kepada bayi dalam kandungan. Sebenarnya saya adalah penghidap athsma sejak kecil tetapi hilang begitu sahaja. Namun kembali semula ketika hamil sehingga sekarang. Apakah punca?  Bagaimana risiko kepada ibu dan bayi dalam kandungan?

Apakah Risiko Asma Kepada  Wanita Hamil Dan Bayi Dalam Kandungan?

Asma adalah keadaan paru-paru kronik. Jika anda hamil, asma boleh memberi kesan kepada kesihatan anda dan kesihatan bayi anda. Ketahui apa yang anda perlu tahu tentang asma dan mengandung.

Jika anda tidak sebelum ini mempunyai asma, anda mungkin berfikir bahawa sesak nafas atau semput semasa mengandung anda adalah asma. Jika anda tahu anda mempunyai asma, anda mungkin menganggapnya kebimbangan jika anda hanya mempunyai gejala yang sederhana. Tetapi asma boleh menjejaskan anda dan janin anda, dan anda perlu bertindak dengan sewajarnya.

Jika asma anda tidak dikawal, risiko kepada kesihatan anda termasuk:

 • Pendarahan faraj
 • Tekanan darah tinggi semasa mengandung.
 • Praeclampsia, satu keadaan yang menyebabkan tekanan darah tinggi dan boleh menjejaskan placenta, buah pinggang, hati, dan otak.

Risiko kepada janin termasuk:

 • Pertumbuhan luar biasa perlahan janin (terencat pertumbuhan kontrasepsi sbb). Apabila dilahirkan, bayi itu kelihatan kecil.
 • Kelahiran sebelum minggu ke-37 kehamilan (kelahiran pramatang).
 • Berat lahir yang rendah.Kurang dari 2.5Kg
 • Kematian segera sebelum atau selepas kelahiran (kematian perinatal).

Apakah Tanda-tanda Amaran Yang Perlu Anda Awasi?

Cough-During-Pregnancy

Tanda-tanda bahawa asma anda boleh menjadi lebih teruk termasuk:

 • Batuk yang lebih teruk pada waktu malam atau pada awal pagi, atau apabila anda latihan
 • Berdehit (Nafas berbunyi)
 • Sesak nafas
 • Sesak di dada

Jika anda mempunyai gejala-gejala ini berbincanglah dengan doktor anda bagi mendapatkan nasihat dan  rawatan yang terbaik.

Bagaimana Cara Untuk mengawal asma semasa mengandung?

Jika anda mempunyai asma, anda perlu mempunyai pelan pengurusan diri, yang bermakna bahawa anda boleh menyesuaikan rawatan anda untuk memenuhi keperluan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai batuk atau asma anda mungkin menjadi lebih buruk, di mana anda boleh menggunakan inhaler sebagai pencegah (steroid). Ia benar-benar selamat semasa mengandung.

 •  Mengelakkan merokok (mendapatkan tip berhenti merokok dalam kehamilan)
 • Mengelakkan pencetus alergi seperti bulu haiwan
 • Kawal antihistamin – berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda tentang antihistamin adalah selamat untuk mengambil dalam kehamilan
 • Mengelak dari  rumput kering yang mampu menjadi punca asma.

 

Bolehkah mengandung membuat asma lebih teruk?

Asma diklasifikasikan kepada empat kategori umum, dari yang paling rendah kepada yang paling teruk. Selalunya, kehamilan tidak menjejaskan tahap asma. Bagaimanapun bagi sesetengah wanita, asma bertambah baik semasa mengandung.Namun begitu gejala asma mungkin menjadi lebih buruk semasa mengandung, dengan gejala biasanya meningkat pada minggu 29 hingga minggu 36 kehamilan.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa sesetengah wanita mengalami gejala asma teruk akhir kehamilan kerana mereka berhenti mengambil ubat-ubatan mereka selepas hamil. Sebarang  perubahan yang anda lakukan terhadap rutin pengambilan ubat anda juga mungkin mempengaruhi kesan gejala-gejala asma anda.

Adakah selamat untuk mengambil ubat asma semasa mengandung ?

Seretide-1-Product-Shot

Dapatkan Nasihat Pakar Untuk Memilih Dos Yang Bersesuaian Dengan Tahap Asma Anda

Mana-mana ubat yang anda ambil semasa hamil boleh memberi  kesan kepada bayi anda. Contohnya penggunaan glucocorticoids sistemik boleh menyebabkan suatu keadaan di mana kelenjar adrenal bayi tidak menghasilkan hormon tertentu yang  cukup sebaik sahaja selepas kelahiran ( kekurangan adrenal neonatal ).

 Walau bagaimanapun , ubat bagi penyakit asma adalah yang paling selamat semasa mengandung. Selain itu, ia lebih selamat untuk mengambil ubat-ubatan asma semasa mengandung membiarkan diri anda terus mengalami gejala asma atau serangan asma. Jika anda mempunyai masalah pernafasan , bayi anda mungkin tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

Dalam kes lain , anda mungkin perlu untuk berunding dengan doktor atau pakar asma sepanjang kehamilan.

Perlukah saya ujian khas?

CRL_Crown_rump_lengh_12_weeks_ecografia_Dr._Wolfgang_Moroder

Jika anda kurang dikawal atau sederhana untuk asma yang teruk atau anda pulih daripada serangan asma yang teruk, doktor  anda mungkin mencadangkan satu siri ultrasounds bermula pada minggu 32 kehamilan untuk memantau pertumbuhan dan aktiviti bayi anda.

Jika gejala-gejala asma anda semakin semakin teruk, doktor  anda mungkin mencadangkan pemantauan janin elektronik atau ujian pranatal yang digunakan untuk memeriksa kesihatan bayi. Ujian ini menggabungkan pemantauan kadar jantung dan ultrasound janin. Semasa profil biofizik, kadar bayi jantung, pernafasan, pergerakan, otot dan tahap cecair amnion dinilai.

Doktor  juga mungkin mencadangkan anda memberikan lebih tumpuan kepada tahap aktiviti bayi anda.

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.