Guillain Barre Syndrome (GBS) – Kenali Punca, Simptom Dan Rawatannya.

Pernahkah anda mendengar mengenai Guillain-Barre Syndrome?

Guillain-Barre Syndrome merupakan gangguan autoimun yang jarang berlaku di mana sistem imunisasi menyerang dan merosakkan sistem saraf. Penyakit ini akan menyebabkan otot menjadi lemah, hilang refleks dan kebas pada bahagian kaki, tangan, muka dan bahagian-bahagian tubuh yang lain. Di peringkat akhir, gangguan saraf ini boleh menyebabkan anggota badan menjadi lumpuh.

Kaki dan tangan kebas- Mungkin anda ada penyakit ini.

Apakah Punca Berlakunya Guillain Barre Syndrome (GBS).

Guillain-Barre ini sangat jarang berlaku dan pakar masih belum menemui punca sebenar yang menyebabkan system imunisasi menyerang saraf (selaput myelin). Namun begitu beberapa jangkitan seperti stomach flu dan jangkitan paru-paru mampu mencetuskan terjadinya Guillain-Barre Syndrom ini.

Berdasarkan statistik, hanya 1 ayau 2 dari 100 ribu berisiko mendapat penyakit ini. namun begitu masih ada rawatan yang tertentu untuk merawat penyakit ini di mana ia mengawal gejala serta memendekkan tempoh  penyakit ini menyerang.

GBS-Myelin-Gfx

Kira-kira 2 per 3 dari pesakit Guillain-Barre Syndrom mendapat penyakit ini tidak lama selepas mereka mengalami cirit-birit atau jangkitan pernfasan. Ini menunjukkan bahawa gangguan itu mungkin dicetuskan oleh tindak balas imun yang tidak betul terhadap sakit sebelumnya.

Selain itu, jangkitan sejenis bakteria iaitu Campylobacter juga turut dikaitkan dengan Guillain-Barre Syndrome ini. Campylobacter adalah sejenis bakteria yang biasa menyebabkan berlakunya keracunan makanan dan cirit-birit. Bakteria ini sering dijumpai pada makanan kurang masak, terutamanya ayam yang kurang masak.

Jangkitan berikut antara yang dikaitkan dengan Guillain-Barre:

 • Mycoplasma  – jangkitan paru-paru (pneumonia)
 • Cytomegalovirus(CMV) – menyebabkan demam, menggigil, sakit tekak, bengkak kelenjar, sakit badan, dan keletihan.
 • Epstein-Barr virus (EBV) – menyebabkan mononucleosis(mono).
 • Varicella-zoster virus – menyebabkan cacar air dan kayap
 • Virus HIV atau AIDS

Namun begitu sesiapa sahaja berisiko untuk mendapat Guillain Barre Syndrome tetapi ia lebih kerap menyerang orang yang lebih dewasa dan berusia.

Apakah Tanda-tanda Guillain Barre Syndrome?

Dalam kes Guillain Barre Syndrom ini sistem saraf periferal diserang olen antibodi tubuh. Oleh itu, otak tidak dapat menerima signal serta gagal untuk bertindakbalas dan menggerakkan otot.

Simptom pertama yang sering berlaku biasanya ibu jari kaki, tapak kaki dan seluruh kaki terasa kebas dan mencucuk-cucuk. Rasa kebas mula merebak ke lengan dan jari dengan pantas. Sesetengah orang, penyakit ini mampu menjadi serius hanya dalam masa beberapa jam sahaja!

Guillain-barre-syndrome

 Gejala-gejala Guillain-Barre Syndrom termasuk:

 • Kebas dan rasa mencucuk-cucuk pada jari tangan dan kaki
 • Otot di kaki menjadi lemah dan merebak ke bahagian atas. Ia menjadi semakin teruk dari masa ke semasa.
 • Sukar untuk berjalan dengan stabil
 • Kesukaran untuk menggerakkan mata, bercakap, mengunyah, atau menelan
 • Sakit bahagian bawah belakang badan yang teruk (L4 &L5)
 • Sukar untuk mengawal pundi kencing
 • Degupan jantung menjadi cepat
 • Kesukaran bernafas
 • Lumpuh

Bagaimana Rawatan Dijalankan Untuk Guillain Barre Syndrome

Sistem imunisasi berfungsi menghasilkan antibodi untuk menyerang sebarang bendasing seperti virus dan bakteria dari menyerang tubuh. Namun begitu Guillain-Barre berlaku apabila sistem imun anda “tersilap” dalam menghasilkan antibodi selepas pesakit jatuh sakit dan ia menyerang kesihatan saraf sistem saraf anda. Matlamat rawatan bagi penyakit ini adalah untuk mengurangkan risiko gejala-gejala ini berpanjangan dan menjadi semakin teruk serta memulihkan sistem saraf serta fungsi tubuh anda.

 Kaedah yang biasa dilakukan oleh hospital antaranya:

 • Plasmapheresis (Exchange Plasma)

Kaedah ini bertujuan untuk menyinkirkan antibodi yang menyerang saraf dengan menggunakan mesin. Semasa prosedur ini, darah dikeluarkan dari badan anda dengan mesin. Mesin ini membuang antibodi daripada darah anda dan kemudian kembali darah ke badan anda.

 • Imunoglobulin intravena

Dos imunoglobulin yang tinggi juga boleh membantu untuk menyekat antibodi menyebabkan Guillain-Barre. Imunoglobulin mengandungi antibodi yang sihat dan normal daripada penderma.

Kedua-dua kaedah Plasmapheresis dan imunoglobulin intravena adalahberkesan. Ia terpulang kepada anda dan doktor anda untuk menentukan rawatan yang terbaik untuk anda.

 • nda juga mungkin diberi ubat untuk melegakan kesakitan dan mengelakkan pembekuan darah semasa anda bergerak.
 • Selain itu, kita juga boleh melakukan terapi fizikal. Sebaik sahaja kita sembuh dengan fisioterapi ini, teruskan sahaja sehingga otot-otot kembali kuat dan normal.

Bagaimana Cara Mencegah Guillain Barre Syndrome (GBS)?

Oleh kerana punca yang belum diketahui, maka agak sukar untuk mencegah sindrom ini. Salah satu cara yang biasa dilakukan untuk mencegah GBS adalah dengan memperkuatan sistem ketahanan tubuh dengan banyak pengambilan sumber protein dan kerap bersenam. Selian itu, kita juga perlu menjaga kesihatan serta kebersihan agar terlindung dari kuman, bakteri, dan virus.

Rawatan Alternatif masalah Guillain Barre Syndrome

Seperti yang kita sedia maklum, Guillain Barre Syndrome merupakan masalah saraf yang disebabkan oleh serangan antibody atau lebih dikenali sebagai autoimun.

Selain mendapatkan rawatan di hospital, anda juga sangat-sangat digalakkan untuk mencuba rawatan alternatif dengan mengamalkan tonik semulajadi terbaik dunia iaitu Vivix Shaklee. Bukan sahaja terbukti sebagai ejen anti-penuaan, ia juga menyokong kesihatan tubuh dan saraf.

VIVIX-Shaklee-A-Revolutionary-Scientific-Breakthrough

Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu ‘typo’ (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur.

Ini yang terjadi kepada pesakit Guillain Barre Syndrome (GBS) dimana system imun mereka tersilap menghasilkan antibody yang menyerang system saraf mereka sendiri. Jadi, ramuan yang terdapat pada Vivix melindungi dan memperbaiki typo pada selular DNA.

Selain itu, ujian klinikal oleh saintis Shaklee juga membuktikan Vivix bertindakbalas melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan. Pendek kata, Vivix bukan sahaja membantu masalah berkaitan autoimun seperti Guillain Barre Syndrome (GBS) dan Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) malahan juga kanser.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.