Cara Rawat Dan Elak Penyakit Alzheimer Atau Nyanyuk

Alzheimer atau lebih dikenali sebagai penyakit nyanyuk adalah penyakit yang disebabkan oleh penurunan fungsi dan daya ingatan otak. Penyakit Alzheimer akan menjadikan seseorang itu hilang ingatan, perubahan mood yang ketara dan kebingungan. Kelemahan mental ini akhirnya menyebabkan pesakit tidak dapat berfikir, mengingat, berimaginasi dan membuat penilaian yang betul.

alzheimer gu

Penyakit Alzhaeimer mampu menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Faktor kerosakan sel otak ini dipercayai gabungan antara gaya hidup, ginetik san persekitaran seseorang. Terdapat 2 struktur tidak normal yang menyebabkan kerosakan saraf (neuron) pada penghidp Alzheimer iaitu plak dan tangles yang tersebar di korteks otak.

11 Simptom Awal Penyakit Alzheimer

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) melaporkan setiap tujuh saat, satu kes baharu penyakit nyanyuk dilaporkan dan menjelang 2050, dianggarkan 100 juta pesakit akan mengidap penyakit yang juga dikenali sebagai dementia ini. Mari kenali 10 petanda awal penyakit Alzheimer.

 • Mudah lupa dan hilang daya ingatan
 • Sukar untuk menyelesaikan masalah dan mengikut perancangan.
 • Rutin harian menjadi begitu sukar bagi pesakit Alzheimer
 • Keliru dengan tempat dan masa
 • Keliru dengan imej, gambar dan mengalami masalah penglihatan.
 • Masalah pertuturan dan sukar untuk menulis
 • Lupa tempat meletak barang.
 • Kurang/lemah pertimbangan dalam menilai sesuatu.
 • Kurang bersosial dan kerap mengasingkan diri
 • Perubahan personality dan mood.
 • Kerap mengulangi percakapan

Siapa yang Berpotensi Untuk Mengalami Masalah Alzheimer

 • Kurang melakukan senaman
 • Paras kolestrol yang tinggi
 • Menghidapi hipertensi (tekanan darah tinggi) apabila mencecah usia 40 tahun dank e atas
 • Penghidap kencing manis atau diabetis
 • Faktor keturunan – mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit ini dalam lingkungan umur 50 an

Kaedah Berkomunikasi dengan Penghidap Alzheimer

Menjaga dan berkomunikasi dengan pesakit Alzheimer memerlukan tahap kesabaran yayng tinggi. Antara kaedah komunikasi yang boleh dicadangkan kepada anda yang mempunyai ahli keluarga yang menghidap Alzheimer atau nyanyuk antaranya:

 • Bertutur dengan perlahan-lahan (slow)
 • Jangan menjerit atau meninggikan suara
 • Jangan memberikan pesakit terlalu banyak pilihan
 • Tanya soalan dengan berhati-hati
 • Tunggu jawapan dari pesakit dengan sabar. Jangan mendesak atau tergesa-gesa.
 • Sebut nama pesakit dengan kerap
 • Gunakan isyarat sekiranya pesakit tidak dapat memahami arahan atau soalan anda
 • Berikan sentuhan yang lembut pada lengan atau tangan bagi menennagkan pesakit
 • Jangan menunjukkan reaksi sedih kerana pesakit biasanya murung dan menggembirakan mereka adalah jalan yang terbaik.

Bagaimana Untuk Elak Penyakit Nyanyuk Atau Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyakit progresif di mana setakat ini, tiada sebarang rawatan untuk menyembuhkannya. Walaubagaimanapun, terdapat terapi khas bagi meringankan gejala Alzheimer yang dihidapi oleh pesakit.

brain_custom-7dc8b13482809aa284fab1625375caecd883ccd7-s6-c30

Hasil dari kajian mendapati otak pesakit Alzheimer mengandungi tinggi kandungan kalsium, sulfur, silicon dan aluminium. Protein yang tinggi dalam darah juga menyumbang kepada risiko menghidap penyakit ini.

Menurut petua orang-orang tua cara untuk mengelak dari penyakit Alzheimer atau nyanyuk ini adalah dengan memperbanyakkan membaca dan mengkaji Al-Quran, berzikir dan membaca buku. Hal ini terbukti mampu mengelak dari penyakit nyanyuk kerana aktiviti ini mampu pengoptimumkan fungsi otak. Dengan membaca Al- Quran akan menghasilkan frekuensi yang mampu menggetarkan sel rosak dan mengembalikan keseimbangan. Perubahan pada getaran ini mampu menghalang atau melambatkan proses penuaan ke atas hormone dan sel badan. ia mampu menyeimbangi hormone dalam badan, meningkatkan metabolism dan mengurangkan risiko terdedah kepada radang. Amalkan doa di bawah beserta istighfar sebanyak 70 kali sehari mampu menghindari penyakit Alzheimer.

Doa-hilangkan-nyanyuk

Cegah Gejala Alzheimer Dengan Tonik Semulajadi

Kita telah pun mengetahui bahawa sel saraf atau neuron otak yang terjejas fungsinya telah menyebabkan berlakunya Alzheimer’s. Sel adalah asas dalam sistem tubuh. Dalam kes Alzheimer ini, sel neuron yang merupakan sel asas kepada sistem saraf menghadapi kegagalan untuk menghantar isyarat ke seluruh tubuh.Hal ini menyebabkan pesakit Alzheimer lambat respons terhadap sesuatu dan sukar untuk mengingat.

vivix-shaklee

Oleh sebab itulah, kita semua harus atau wajib mencuba Vivix Shaklee yang memulih dan melindungi tubuh hingga ke peringkat sel untuk mencegah penyakit Alzheimer dari bermaharajalela.

Seperti yang kita maklum, setiap sel tubuh pula mempunyai DNA. Bagi mereka yang mempunyai alzheimer ini, berkemungkinan DNA sel saraf mereka telah pun rosak dan terjejas akibat terdedah kepada serangan radikal bebas. Jika tiada sebarang langkah diambil, sel ini akan menjadi semakin lemah dan akhirnya mati.

Selain itu, ujian klinikal oleh saintis Shaklee juga membuktikan Vivix bertindakbalas melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan. Pendek kata, vivix bukan sahaja membantu mengatasi kecederaan tisu lembut tetapi berfungsi tonik anti-penuaan meremajakan kembali sel-sel tubuh.Bayangkan kita bukan sahaja berjaya mengawal Alzheimer tetapi juga mengembalikan semula keremajaan sel-sel saraf yang terjejas akibat Alzheimer!

Ayuh Sahabat! Jangan tunggu lagi.

Kesihatan adalah sesuatu yang sangat bernilai dan nikmat kesihatan itu lebih bernilai dari wang ringgit.

Andainya anda adalah individu yang berisiko mengalami alzheimer atau bimbang tentang ibubapa yang ada simptom-simptom ini. Anda harus bertindak sekarang!

Jangan tunggu masa yang terbaik untuk buat keputusan bagi mencuba Vivix Shaklee TETAPI jadikan masa ini adalah masa yang terbaik untuk anda buat keputusan mencuba Vivix Shaklee sebelum segalanya terlambat!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.