Cara Hilangkan Kesan Parut Chicken Pox Dengan Lebih Cepat Dan Berkesan

Bila sebut je chicken pox, terlintas di fikiran yang chicken pox hanya akan menyerang sekali seumur hidup. Ya, kebiasaannya begitu tetapi bila anda akan kena? Tahukah anda, ada kajian mengatakan bahawa kesan chicken pox kepada orang dewasa adalah lebih teruk berbanding kesan chicken pox kepada kanak-kanak. Cuba ingat semula, anda sudah pernah kena chicken pox masa kecik atau belum??

Apa Itu Chicken Pox?

Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, berpunca dari virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan sangat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Namun begitu,ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Jangkitan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Jangkitan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Pengidap chicken pox boleh menyebarkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkiti orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping. Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada di masa hadapan (umur dewasa).

Tanda Dan Gejala Chicken Pox

Mereka yang menghidap chicken pox pada mulanya akan mengalami demam. Kemudian akan keluar bintik-bintik merah dimana ia melibatkan kawasan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chicken pox akan mula timbul kurang dari 2 minggu selepas berlakunya jangkitan.

Bilangan bintik-bintik merah ini boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Apabila gelembung berisi air tersebut pecah ia akan menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut yang agak teruk.

Tips Supaya Tidak Menggaru:

 1. Pastikan kuku penghidap chicken pox sentiasa pendek. Elak luka dan merosakkan kulit semasa menggaru.

 2. Pilih fabrik yang sesuai terutama kain kapas yang licin untuk elak ketidakselesaan pada kulit

 3. Untuk melegakan rasa gatal, boleh cuba menyapu krim atau losyen bagi tujuan menyamankan.

Gejala lain bagi penghidap chicken pox ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa dan mudah penat. Penghidap juga akan mengalami batuk ringan dan hidung berair kebiasaannya dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

Komplikasi Chicken Pox

 

Ruam akibat chicken pox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tidak mendatangkan sebarang komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk antaranya:

 • Bayi yang baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau tidak mengambil pelalian chicken pox.
 • Ibu mengandung akan menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chicken pox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan yang serius serta membahayakan nyawa bayi.
 • Orang yang lemah atau kurang daya tahan terhadap penyakit seperti penghidap HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.
 • Penghidap sakit radang kulit (inflammation eczema).

Cara Hilangkan Kesan Parut Chicken Pox Dengan Lebih Cepat Dan Berkesan

Sememangnya sangat menyiksakan jika chicken pox menyerang di usia dewasa. Kesannya lebih teruk dan parutnya agak sukar dihilangkan. Di sini saya kongsikan video seorang pensyarah yang mengalami chicken pox di usia hampir 40 tahun.

Kesan nya begitu teruk bukan? Sekiranya anda ingin berikhtiar, saya cadangkan pengambilan beberapa suppliment semulajadi shaklee yang dijamin selamat dan insyaAllah berkesan untuk masalah Chicken Pox.

 

 1. Nutriferon – Bantu meningkatkan antibodi bagi melawan penyakit. Nutriferon merupakan satu-satunya supplement yang dihasilkan oleh pakar imun dengan penyelidikan lebih 40 tahun.
 2. Garlic complex – Bertindak sebagai antibiotik semulajadi.
 3. Vitamin C Sustain Released – Meningkatkan sistem imun badan dan mencantikkan kulit supaya lebih cerah dan berseri.
 4. ESP –  Memberi tenaga segera dan membina sel baru pada kulit yang diserang parut chicken pox.
 5. Vitamin E – Membantu memudarkan parut chicken pox yang teruk pada tubuh dan wajah dan memperbaiki tekstur kulit.
 6. Krim Herbal Blend – Memberi kelegaan kepada  kulit yang tidak selesa/gatal akibat chicken pox

Testimoni Chicken Pox Dengan Produk Shaklee

Testimoni Chicken Pox #1

Testimoni Chicken Pox #2

Testimoni Chicken Pox #3

Anda buntu dengan parut chicken pox yang besar dan menjadikan kulit tidak menarik? Jangan berlengah untuk mencuba Set Chicken Pox Shaklee bagi mengatasi parut degil anda. Produk Shaklee adalah produk semulajadi dan bebas dadah.Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee ini?

Hubungi saya sekarang untuk konsultasi percuma bertaraf premium.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambingUntuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

 

7 comments for “Cara Hilangkan Kesan Parut Chicken Pox Dengan Lebih Cepat Dan Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.