Cara Atasi Masalah Hati Berlemak Atau Fatty Liver Secara Semulajadi

Masalah hati berlemak (fatty liver) atau steatosis berlaku apabila terdapat sebahagian besar lemak pada sel hati. Sememangnya hati kita mengandungi sedikit lemak tetapi lebihan lemak terkumpul 5 hingga 10 peratus boleh menyebabkan hati menjadi bengkak.

Penyakit hati berlemak atau fatty liver ini kurang mendapat perhatian masyarakat. Tetapi tahukah anda penyakit hati ini sangat berkait rapat dengan masalah diabetis dan obersiti, 2 penyakit yang sangat terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Apa yang lebih membimbangkan, hati yang rosak mampu menjejaskan banyak fungsi tubuh.

Fatty Liver Mengganggu Kesihatan Tubuh

Di negara barat, masalah hati berlemak biasanya berlaku berpunca dari oengambilan alkohol secara berlebihan dan tidak terkawal. Namun begitu, keadaannya berbeza kerana masalah fatty liver yang bukan berpunca dari pengambilan alkohol berlebihan  (non-alcoholic fatty liver disease) Malaysia semakin meningkat.
Penyakit fatty liver terbahagi kepada 2 kategori iaitu hati berlemak biasa (steatosis) dan keradangan akibat hati berlemak (steatohepatitis).
Hati merupakan organ kedua terbesar pada tubuh manusia selepas kulit.Ia berfungsi memproses apa yang kita makan dan minum serta menapis keluar segala bahan merbahaya dari darah.
Namun begitu, proses ini akan terganggu apabila terdapat lebihan lemak berkumpul di hati. Kebiasaannya hati dengan sendirinya akan menghasilkan sel baru dan menggantikan sel lama dan sel yang rosak. Tetapi sekiranya kerosakan secara berulang dan kerap, ia akan menyebabkan kesan yang lebih teruk atau dikenali sebagai sirosis (cirrhosis).

 

Antara kesan dari kerosakan hati adalah bengkak anggota badan, lemah badan, muntah darah, mudah mendapat lebam, hepatitis sehingga ke peringkat yang boleh mengundang maut seperti kanser hati.

Oleh itu, kita perlu tahu apakah punca, tanda-tanda dan cara penyelesaian bagi mengelakkan fungsi hati menjejaskan tahap kesihatan tubuh.

Apakah Punca Masalah Hati Berlemak?

Seperti yang saya tekankan di atas, masalah hati berlemak di Malaysia sangat berkait rapat dengan kencing manis (diabetis) dan obesiti. Namun begitu terdapar juga punca lain antaranya:

 • Kehilangan berat badan secara mendadak
 • Pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak
 • Kekurangan zat atau masalah kebuluran
 • Pembedahan memendekkan usus untuk masalah obesiti
 • Kekurangan protein (protein malnutrition)

Dalam keadaan tertentu juga biasanya menyumbang kepada berlakunya penyakit hati berlemak:

Faktor penyebab yang lain antaranya:

 • Faktor keturunan atau genetik
 • Tabiat mengambil minuman keras atau beralkohol yang tidak terkawal
 • Kesan sampingan dari pengambilan bahan kimia atau ubat-ubatan.

Tanda- Tanda Berlakunya Penyakit Hati Berlemak

Kebiasaannya simptom penyakit ini samar-samar dan individu bermasalah tidak menunjukkan sebarang tanda yang ketara. Namun begitu, beberapa tanda yang membantu individu mengesan penyakit ini adalah:

 • Mudah berasa letih
 • Rasa tidak selesa pada perut terutamanya bahagian badan yang selari dengan hati
 • Sering berasa tidak sedap baban seperti mahu demam.

Masalah hati berlemak ini sangat berisiko kepada mereka yang mempunya masalah obesiti. Lebih-lebih lagi kepada mereka yang turut menghidap kencing manis.

Oleh itu, mereka yang mempunyai tanda serta faktor risiko seperti di atas perlu mengambil langkah lebih berjaga-jaga bagi mengelak masalah hati berlemak ini.

Pulih Dan Kekalkan Kesihatan Hati Secara Semulajadi

Sebenarnya, masalah hati berlemak ini boleh dielak dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang dan cara hidup yang sihat.

Sekiranya kita mengalami masalah berat badan, luangkan masa selama 30 minit untuk bersenam. Hal ini dapat membantu anda menurunkan berat badan secara sihat dan tidak terlalu mendadak.

Sekiranya anda berisiko atau penghidap kencing manis, kawal pengambilan gula berlebihan.

Elakkan makanan yang tinggi kolestrol dan lemak.

Selain itu, saya sangat manggalakkan (highly recommended) untuk anda mengambil supplement seperti di bawah sebagai pelindung kepada tubuh anda dari masalah hati berlemak.

 

DTX Complex, Nutriferon dan Vivix Sebagai Perisai Lengkap Tubuh!

1) DTX Complex

DTX Complex juga dikenali sebagai tonik hati. Ramuan utamanya adalah dari ekstrk biji benih pokok milk thistle, membantu menghasilkan protein untuk menjana semula sel-sel hati. Selian itu, DTX Complex juga kaya dengan ramuan seperti:

 • Ekstrak Schizandra – dari keluarga beri
 • Cendawan Reishi – Herba yang tinggi kandungan antioksida
 • Kunyit
 • Dandelion
 • Articok – membantu kesihatan hempedu

2) Nutriferon

Merupakan produk  yang berpotensi meningkatkan paras inteferon bagi menguatkan sistem pertahanan tubuh. Sistem imun yang kuat mampu melindungi tubuh dari serangan patogen seperti parasit, virus, sel kanser dan unsur luar yang lain.

Nutriferon merupakan kajian dari saintis Jepun selama 40 tahun dan ia hanya dipatenkan untuk Shaklee.

Ramuan Nutriferon terdiri dari 4 bahan utama botani iaitu:

 • Ekstrak biji labu (Cucurbita moschata) yang mendorong penghasilan interferon
 • Ektrak biji  Plantago (Plantage Asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang bantu untuk merangsang sistem imun
 • Ekstrak bunga Safflower (Carthamustinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih
 • Ekstrak kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica) yang digunakan secara meluas dalam dunia perubatan terutamanya di asia.

3) Vivix

Dikenali sebagai tonik ajaib dan menjadi produk paling laris dan terbaik dalam Shaklee. Vivix merupakan minuman botani yang terdiri dari 4 bahan antik yang tinggi kandungan polifenol dan resveratrol. Kebaikan Vivix adalah 10 kali lebih baik dari resveratrol sendiri.

Vivix Shaklee merupakan rumusan khas yang berfungsi melindungi dan memulihkan sehingga ke peringkat sel. Seperti yang kita sedia maklum,masalah fatty liver ini menyebabkan sel-sel hati rosak dan tidak mampu untuk memulihkan kembali kesihatan hati.

Pengambilan Vivix secara berterusan membantu untuk membaiki semula sel-sel hati yang rosak sekaligus menghasilkan sel-sel hati yang baru dan sihat.

Gabungan Vivix, Nutriferon dan DTX Complex akan memabntu membaik pulih kesihatan hati, dalam masa yang sama menjadikan tubuh lebih sihat.

 

Tahukah anda, Vivix juga berfungsi melindungi tubuh secara menyeluruh daripada radikal bebas yang menyebabkan kanser serta memperbaiki DNA bagi memudakan sel atau proses awet muda untuk tubuh kekal sihat dan mengembalikan keremajaan tubuh (anti-ageing).

Vivix juga telah pun banyak mendapat liputan di media massa kerana ia membantu melindungi sel DNA tubuh daripada serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser.

Pesanan Ikhlas Dari Saya Buat Anda Yang Bermasalah Hati Berlemak (Fatty Liver)

Kesihatan adalah sesuatu nikmat yang begitu bernilai lebih dari wang ringgit. Sekiranya anda berisiko mengidap hati berlemak atau golongan yang berisiko tinggi, sekarang adalah masa yang paling tepat untuk bertindak bagi mengelak sebarang risiko kesihatan lain.

Buatlah keputusan yang tepat sekarang demi untuk kehidupan yang lebih sihat di kemudian hari!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.