Atasi Masalah Paru-Paru Berair Dengan Cepat Agar Pesakit Kembali Sihat

Orang-orang tua sering berpesan supaya jangan mandi di waktu tengah malam kerana boleh menyebabkan paru-paru berair. Benar atau mitos semata-mata? Masalah paru-paru berair atau juga dikenali sebagai Pleural Effusion merupakan sejenis penyakit radang yang merujuk kepada semua jenis keadaan di mana terdapat mengumpulan lebihan air di dalam paru-paru.

 

Pleura merupakan membrane nipis yang meliputi permukaan paru-paru dan bertindak sebagai pelincir bagi memudahkan proses pernafasan . Dalam keadaan normal ,terdapat sedikit sahaja cecair di dalam kawasan pleura bertujuan untuk melancarkan (lubricate) proses pernafasan.

Namun begitu, penambahan cecair di antara lapisan-lapisan pleura menyebabkan masalah paru-paru berair. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan berlakunya radang paru-paru berair antaranya:

 • Kecederaan fizikal kepada paru-paru
 • Jangkitan fungi
 • Jangkitan bakteria
 • Jangkitan parasit
 • Kesan bahan kimia

Apakah Punca Berlakunya Penyakit Paru-Paru Berair?

 1. Berlaku kebocoran dari organ lain dalam tubuh – Kebiasaannya ia berlaku disebabkan oleh kegagalan fungsi jantung di mana jantung tidak dapat mengepam darah dengan cekap ke seluruh tubuh. Selain itu, masalah hati dan penyakit buah pinggang juga menyumbang kepada penyakit ini.

2. Kanser – Bukan kanser paru-paru sahaja menyumbang kepada masalah paru-paru beriar, malah kanser lain yang merebak kepada paru-paru juga boleh menjadi risiko penyakit paru-paru berair.

3. Jangkitan (infection) – contohnya seperti penyakit batuk kering (TB) dan pneumonia.

4. Pulmonary embolism – Keadaan ini berlaku apabila salah satu daripada arteri di paru-paru tersumbat.

5. Penyakit autoimmune – Contohnya SLE atau rheumatoid arthritis (masalah sendi kronik)

Lazimnya, doktor akan melakukan imbasan ultrasound atau x-ray bagi mengesan  cecair di dalam paru-paru. Sekiranya terdapat cecair dalam paru-paru, kebiasaanya pesakit akan di tahan di wad bagi menjalankan prosedur buang cecair dari paru-paru atau merawat punca berlakunya paru-paru berair

Simptom Berlakunya Masalah Paru-Paru Berair.

Kawasan bewarna putih menunjukkan masalah pada paru-paru

Kebiasaannya individu bermasalah tidak menunjukkan sebarang tanda yang ketara. Penyakit ini dapat dikesan apabila keadaan pesakit sudah kronik. Namun begitu, beberapa tanda yang membantu individu mengesan penyakit ini adalah:

 • Batuk berkahak
 • Sukar untuk bernafas
 • Demam yang lama dan suhu badan yang tinggi
 • Sakit pada bahagian dada ketika bernafas

Oleh itu, mereka yang mempunyai tanda serta faktor risiko seperti di atas perlu mengambil langkah lebih berjaga-jaga sebagai pencegahan awal berlakunya paru-paru berair. Masalah ini mampu menyerang tanpa mengira peringkat usia dan mmapu menyebabkan kematian!

Cara Mencegah Paru-paru Berair Dan kekalkan Kesihatan Paru-paru Secara Semulajadi

Seperti yang kita sedia maklum, jangkitan merupakan antara faktor berlakunya paru-paru berair. Penjaagaan kebersihan diri amat dititikberatkan. Antara yang paling mudah adalah membasuh tangan sebelum dan selepas makan.

Tangan adalah anggota yang paling mudah terdedah kepada kuman dan kuman pula mudah memasuki tubuh kita melalui makanan. Pastikan tangan sentiasa bersih, kuku sentiasa dipotong dan digalakkan penggunaan sabun antibakteria.

Anda juga boleh mengamalkan gaya hidup yang sihat, ambil makanan yang seimbang, bersenam serta tidur yang mencukupi membantu menguatkan sistem pertahanan tubuh melawan penyakit.

Dan yang paling wajib dielakkan adalah merokok. Merokok bukan sahaja menjejaskan kesihatan peparu malah turut melemahkan sistem imun. hal ini menyebabkan tubuh tidak dapat melawan jangkitan pada peparu serta penyakit yang lain termasuklah kanser!!

Bagaimana Cara Untuk Berhenti Merokok?

Selain itu, saya sangat manggalakkan (highly recommended) untuk anda mengambil supplement seperti di bawah sebagai pelindung kepada tubuh anda dari masalah paru-paru berair dan mengelak dari masalah yang sama berulang.

Vivix Dan Omega Guard Melindungi Kesihatan Paru-paru Anda!

 1. Omega Guard 

Kandungan omega 3 yang tulen dan bebas toksik ini membantu melawan keradangan serta meredakan masalah berkaitan paru-paru.

2. Vivix 

 

Dikenali sebagai tonik ajaib dan menjadi produk paling laris dan terbaik dalam Shaklee. Vivix merupakan minuman botani yang terdiri dari 4 bahan antik yang tinggi kandungan polifenol dan resveratrol. Kebaikan Vivix adalah 10 kali lebih baik dari resveratrol sendiri.

Vivix Shaklee merupakan rumusan khas yang berfungsi melindungi dan memulihkan sehingga ke peringkat sel. Seperti yang kita sedia maklum,masalah paru-paru berair ini menyebabkan keradangan dan peparu tidak mampu untuk menjalankan fungsinya dengan cekap.

Pengambilan Vivix secara konsisten membantu untuk membaiki semula sel-sel badan dari rosak sekaligus menghasilkan menyihatkan paru-paru.

Gabungan Vivix dan Omega Guard amat membantu meningkatkan kesihatan paru-paru dalam masa yang sama menjadikan tubuh lebih sihat.

Tahukah anda, Vivix juga berfungsi melindungi tubuh secara menyeluruh daripada radikal bebas yang menyebabkan kanser serta memperbaiki DNA bagi memudakan sel atau proses awet muda untuk tubuh kekal sihat dan mengembalikan keremajaan tubuh (anti-ageing).

Vivix juga telah pun banyak mendapat liputan di media massa kerana ia membantu melindungi sel DNA tubuh daripada serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser.

Pesanan Ikhlas Dari Saya Buat Anda Yang Bermasalah Paru-paru Berair.

Kesihatan adalah sesuatu nikmat yang begitu bernilai lebih dari wang ringgit. Sekiranya anda berisiko mengidap paru-paru berair atau golongan yang berisiko tinggi, sekarang adalah masa yang paling tepat untuk bertindak bagi mengelak sebarang risiko kesihatan lain.

Buatlah keputusan yang tepat sekarang demi untuk kehidupan yang lebih sihat di kemudian hari!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.