Apa Itu Hospital Rakan Bayi?

Tahukah anda apa itu Hospital Rakan Bayi? Secara praktikalnya , Hospital Rakan Bayi adalah bertujuan bagi menggalakkan dan membantu ibu-ibu menyusukan bayi-bayi mereka dengan mengamalkan polisi 10 Langkah Ke Arah Penyusuan Susu Ibu yang telah dikelaurkan oleh WHO dan UNICEF.

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengatur dan melaksanakan pelbagai strategi di dalam mempromosikan penyusuan susu ibu. Salah satu strategi untuk menggalakkan penyusuan susu ibu di Malaysia adalah melalui pelaksaan inisiatif Hospital Rakan Bayi.

hospital rakan bayi

Tahukah anda bahawa Malaysia mempunyai Polisi Penyusuan Ibu Kebangsaan?

Polisi ini menyatakan…”Semua ibu digalakkanmenyusukan anaknya dengan susu ibu SAHAJA selama 6 bulan dan meneruskannya sehingga anaknya berumur 2 tahun. Makanan tambahan perlu dimulakan semasa anak berumur  bulan.”

Namun begitu, usaha pada peringkat kebangsaan ini tidak berakhir dengan polisi sahaja,pelbagai garis panduan telah disediakan bagi hospital-hospital yang menjayakan usaha Penyusuan Susu Ibu.

Terdapat 10 langkah penting untuk menjadikan sesebuah hospital itu sebagai Hospital Rakan Bayi (Baby Friendly Hospital)

  1. Mempunyai poolisi penyusuan susu ibu secara bertulis yang disampaikan kepada semua kakitangan kesihatan secara berkala.
  2. Melatih  semua kakitangan mengenai kemahiran yang diperlukan untuk melaksanakan polisi ini.
  3. Membantu ibu-ibu memulakan penyusuan suus ibu dalam masa setegah jam selepas kelahiran.
  4. Memberitahu semuaa ibu mengandung tentang kebaikan dan pengurusan penyusuan susu ibu.
  5. Menunjukkan cara menyusukan dan mengekalkan laktasi kepada ibu-ibu walaupun mereka terpaksa dipisahkan daripada anak-anak mereka.
  6. Tidak memberikan bayi-bayi baru lahir makanan atau minuman selain susu ibu kecuali atas sebab-sebab perubatan.
  7. Mengamalkan penyusuan di sisi ibu (rooming-in) – membenarkan ibu dan anak bersama-sama selama 24 jam sehari.
  8. Menggalakkan penyusuan susu ibu mengikut kehendak bayi.
  9. Tidak memberikan putting tiruan atau putting kepada bayi-bayi yang menyusu susu ibu.
  10. Menggalakkan penubuhan kumpulan-kumpulan sokongan penyusuan susu ibu dan menjadi rujukan kepada ibu-ibu selepas mereka keluar dari hospital.

Walaubagaimanapun,usaha ini tidak akan berjaya seandainya ibu-ibu tidak berkemahuan memberi susunya kepada bayinya yang baru lahir. Segala langkah yang diusahakan oleh pihak hospital atau pihak kerajaan yang dipertanggungjawabkan ini tidak mendatangkan hasil  sekiranya ibu  itu sendiri tidak mengambil langkah proaktif untuk melaksanakan tangungjawab tersebut.

Kepada semua ibu terutamanya kepada yang bekerjaya, laksanakanlah tanggungjawab anda sekarang juga. Ikhtiar harus ada untuk pastikan anak-anak kita mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya sehingga mereka berusia 2 tahun. Itu adalah hak anak dan kita tidak boleh menafikannya. Namun begitu, peranan bapa amat penting dalam menyokong isteri sepanjang tempoh penyusuan.

Sebarang kemusykilan, anda boleh menghubungi pakar laktasi anda untuk khidmat nasihat dan sokongan. Ketahui Panduan Mudah Mengatasi Masalah Ibu Menyusu dan 20 Teknik penghasilan Susu Ibu. Bagi ibu-ibu yang bekerja, anda sudah mula boleh untuk mencari breast pump yang sesuai bagi meneruskan misi untuk menyusukan bayi anda secara ekslusif. KLIK SINI untuk senarai breastpump yang terbaik, murah dan berbaloi-baloi.

Apa yang penting, ibu menyusu perlulah berada di dalam keadaan tenang dan perlu mengelak dari tekanan untuk memastikan penghasilan susu yang memberangsangkan. Sokongan daripada suami dan orang di sekeliling amatlah perlu. Untuk merangsang penghasilan susu, ibu-ibu juga boleh mendapatkan Set Penyusuan Shaklee. Ia bukan sahaja membantu penghasilan susu malah menjadikan ibu-ibu lebih tenang, cergas dan bertenaga.

set menyusu

Anda masih tercari-cari dan buntu untuk memilih set yang sesuai untuk anda dan bajet anda? Hubungi saya segera untuk mendapatkan khidmat nasihat ekslusif. Anda bertanya, saya menjawab! Atau KLIK ikon di bawah untuk membuat pesanan terus dan kedai dibuka 24jam!!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.