9 Tips Bagi Mengelakkan Sakit Belakang Selepas Bersalin Dari Berulang.

Kehamilan dan melahirkan anak adalah rakaman saat paling indah bagi wanita bergelar ibu. Namun sakit belakang selepas melahirkan anak memang sesuatu mimpi ngeri. Bukan pinggang sahaja menderita malah satu badan terasa penangannya. kalu boleh di elak,apa salahnya kita mengamalkan aktiviti harian dengan cara yang betul supaya kesakitan ini tidak berulang.

momnbaby

Di bawah antara 9 tips yang boleh kita lakukan bagi mengelak dari perkara ini terus berulang:

  • Mulakan bersenam sebaik sahaja  selepas bersalin untuk memulihkan perut dan kembali ke bentuk asal. Sepuluh minit senaman regangan di atas lantai setiap hari akan memulihkan otot peha dan belakang . Ini boleh dilakukan semasa bayi sedang tidur.
Ketahui Berat Ideal Anda

Ketahui Berat Ideal Anda

  • Cuba untuk mendapatkan kembali ke berat badan normal dalam masa enam minggu selepas melahirkan anak
  • Tidak menghulurkan tangan anda untuk mengambil bayi anda. Bawa bayi dekat dengan dada anda sebelum mengangkat. Elakkan memusing badan anda.
angat barang

Cara Mengangkat Barang Yang Betul

  • Untuk mengambil kanak-kanak atau barang  dari lantai, bengkokkan lutut anda (bukan bengkokkan pinggang anda), mencangkung, kemaskan otot perut anda, dan bangun dengan mengangkat dengan otot kaki anda.

dukung depan

  • Menggunakan “pek hadapan” untuk membawa bayi apabila anda sedang berjalan.
  • Apabila mengambil kanak-kanak keluar dari katil (Baby Cot), Bawa anak anda mendekati anda sebelum menagngkat mereka dan bukan mengangkat anak dengan lebih tinggi.
  • Jangan bawa kanak-kanak pada pinggul anda, ini beban otot belakang.

Posisi Selesa Semasa Penyusuan

  • Untuk mengelakkan sakit belakang semasa menyusukan bayi anda, bawa bayi kepada payudara anda dan jangan membongkok badan kepada bayi. Gunakan kerusi yang tegak dan bukannya sofa lembut.
Honda Accord

Contoh Kereta 4 Pintu

  • Kenderaan empat pintu adalah lebih baik daripada kenderaan dua pintu untuk memudahkan meletakkan anak di carseat. Dengan carseat yang diletakkan di tengah-tengah tempat duduk belakang, jangan berdiri di luar kereta dan meletakkan bayi dengan menghulurkan tangan sahaja. Ia akan membebankan pinggang anda.Sebaliknya, berlutut di tempat duduk belakang untuk meletakkan bayi ke dalam tempat duduk kereta.

Namun begitu,sakit belakang di kalangan wanita tidak boleh dipandang ringan. Hal ini kerana wanita adallah tulang belakang keluarga. Sekiranya kesakitan ini berlarutan,ia akan menyebabkan stress dan kemurungan sekaligus membawa kepada gejala yang lebih memudaratkan. Oleh itu, bertindak segera untuk mengatasi masalah ini. Ambil kalsium (Ostematrix) secukupnya sebelum parah atau anda boleh mengambil Set Sendi Shaklee untuk kesihatan sendi anda.

Nota :Wanita melahirkan dengan pembedahan: Anda perlu menunggu enam minggu dan mendapat kebenaran daripada doktor anda sebelum anda mula bersenam. Sekiranya berlarutan sehinga 6 bulan, sila berjumpa dengan doktor anda.

Ostematrix Shaklee Membekalkan Kalsium Secara Optimum Untuk Ibu Hamil.

bahan-oste

 Tahukah anda setiap dewasa disarankan mengambil Kalsium 600mg hingga 1000mg untuk memenuhi keperluan tubuh. Oleh itu jelaslah bahawa ibu hamil memerlukan lebih daripada itu. OsteMatrix diformula untuk mudah diserap oleh badan. Kalsium dari susu datang dari pelbagai sumber dan kemungkinan sukar diserap oleh badan. Namun dengan 4 biji Ostematrix sudah menyamai keperluan kalsium orang dewasa.

OsteMatrix membekalkan nutrien harian, termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penyelenggaraan tulang dan gigi. Ia juga termasuk magnesium, vitamin D dan zink mineral, tembaga dan mangan, untuk membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik. Pengamabilan 4 biji sehari (sebiji mengandungi 250mg kalsium) mencukupi untuk memastikan keperluan kalsium anda dan bayi mencukupi.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.