9 Cara Mengatasi Alahan Semasa Mengandung

Alahan semasa mengandung atau “morning sickness” adalah rutin bagi wanita hamil dalam trimester pertama iaitu tiga bulan pertama kehamilan. sehingga kini, ,punca sebenar berlakunya alahan masih kurang jelas . rata- rata penyelidik percaya bahawa alahan wanita hamil disebabkan perubahan fizikal dah aras hormon kehamilan yang dikenali sebagai – human chorionic gonadotrophim(-HcG).

alahan 2

Jika alahan berterusan sehingga trimester kedua, anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor bagi mencari punca lain alahan tersebut.tahap alahan bergantung kepada individu,tetapi ada juga wanita hamil tanpa alahan sehingga bersalin.

Khususnya tiada penyesaian spesifik bagi mengatasi masalah alahan ini. secara amnya, doktor juga akan berikan nasihat dan tips tips bagi mengurangkan simpton alahan. antaranya :-

  1. amalkan permakanan yang kerap walaupun sedikit supaya perut tidak kosong (contoh: setiap dua jam) walaupun anda tidak lapar, makan apa sahaja yang anda mahu. pastikan ada bahan kudapan disebelah mama, bila rasa loya, boleh makan bagi mengurangkan loya.
  1. elakkan daripada makanan yang berlemak, berempah, berasid atau bergoreng dan kurangkan makan lemak secara amnya. Ambil makanan yang kaya dengan protin dan vitamin B seperti yogurt. Makanan yang mudah dimakan dan dihadam seperti biskut juga boleh diambil.
  2. jika anda seorang yang loya dan tidaktahan akan bau ketika memasak. buka tingkap dan kipas bagi mengurangkan bau tersebut.
  3. Semasa peringkat ini juga seseorang wanita perlu minum air dengan kerap dan banyak sehingga 10 hingga 12 cawan sehari.elakkan pengambilan kafein.
  4. dapatkan rehat secukupnya. alahan akan bertambah buruk apabila anda kepenatan atau mengalami stress
  5. hidu sepotong buah lemon boleh mengurangkan loya anda. Tambahkan beberapa hiris buah lemon ke dalam teh ais atau air yang membuih.
  6. menggunakan akar halia yang disagat atau ambil sirap halia atau pil. Halia baik untuk melegakan perut dan mengurangkan loya. Walau bagaimanapun, halia perlu digunakan dalam kuantiti yang sederhana dan dengan berhati-hati – sebab ia tidak membantu semua orang. ataupun boleh mencuba ginger peppermint
  7. gelang anti mabuk boleh didapati di farmasi dan kedai makanan kesihatan – boleh mengurangkan loya dan muntah dalam sesetengah wanita.
  8. vitamin kehamilan mengurangkan mabuk kehamilan. Jika anda mengambil vitamin semasa kehamilan, anda mungkin kurang mengalami simptom yang teruk.

Adakah vitamin membantu mengurangkan rasa loya akibat morning sickness?

Ya sudah tentu! Ingin tahu vitamin sahabat ibu hamil ini,anda boleh KLIK SINI.

Ibu hamil yang masih tercari-cari suppliment semulajadi yang selamat untuk diri dan bayi boleh hubungi saya untuk konsultansi. Untuk info sulppiment ibu hamil,anda boleh KLIK SINI.

Shaklee Independen Distributor

Maziah Jamaludin

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Klik Sini Untuk Order

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.