7 Tips Tingkatkan Imunisasi Kanak-Kanak Untuk Elak Batuk, Demam dan Selsema

Tanggungjawab dan tugas seorang ibu bukannya mudah dan sangat mencabar. Dari saat ibu hamil, melahirkan dan membesarkan anak kecil, di dalam hati ibu hanya ingin memberikan yang terbaik dan melindungi mereka daripada jatuh sakit. Malah ia agak mustahil untuk kita mengelak dari jangkitan kerana bacteria dan kuman ada di mana-mana. Doktor dan ibu bapa percaya bahawa sakit itu adalah sebahagian dari proses pembesaran kanak-kanak. Namun begitu, masih ada perkara yang boleh kita lakukan bagimeningkatkan sistem pertahanan atau imunisasi anak-anak terutamanya dari batuk, selsema dan demam.

Immune-System7 Tips Tingkatkan Imunisasi

Tips Tingkatkan Imunisasi #1. Penyusuan susu ibu

Susu ibu merupakan pemberian terbaik kepada bayi anda selepas melahirkan. Ia mengandugi antibodi yang mampu melindubgi bayi daripada jangkitan terutamanya titisan emas pertama yang dikenali sebagai kolostrum. Kajian mendapati bayi yang diberikan susu ibu pada 6 bulan pertama kurang berisiko terhadap penyakit seperti cirit birit, jangkitan salur pernafasan, jangkitan telinga dan jangkitan salur kencing.

 Tips Tingkatkan Imunisasi #2. Vaksinasi

Merujuk kepada Program Imunisasi Kebangsaan (NIP) dan pantau jadual imunisasi anak anda untuk memastikan mereka mendapat imunisasi pada masanya. Imunisasi yang ditawarkan dalam NIP adalah untuk perlindungan daripada difteria, penyakit kancing gigi, batuk kokol, tuberkulosis, hepatitis B, influenza Haemophilus penyakit radang meninges jenis B, campak, beguk, dan rubela. Imunisasi berfungsi dengan cara memperkenalkan sejumlah kecil kuman penyebab penyakit yang lemah atau mati ke dalam badan anak anda. Kuman yang lemah atau yang telah mati ini akan menggalakkan sistem pertahanan anak anda dengan menghasilkan antibodi yang akan melindunginya daripada jangkitan pada masa akan datang. namun begitu, pilihan adalah pada ibu bapa dan anda boleh merujuk pakar kesihatan sekiranya ada sebarang permasalahan berkaitan vaksinasi.

 Tips Tingkatkan Imunisasi #3. Pemakanan

makanan sihat

Kekurangan zat dan nutrisi akan menyebabkan kanak-kanak mudah mendapat jangkitan penyakit, virus dan bacteria. Oleh itu, pemakanna yang sihat serta diet yang seimbang adalah penting untuk kesihatan dan tumbesaran mereka. Produk tenusu, daging, ayam, ikan dan makanan yang berwarna-warni seperti buah-buahan dan sayur-sayuran akan memberikan anak anda zat makanan penting yang akan membantu meningkatkan sistem pertahanannya. Selain itu, ibu bapa boleh mengikhtiarkan makanan tambahan untuk anak anda sebagai persediaan tubuh mereka terhadap sebarang jangkitan penyakit. KLIK SINI untuk info lanjut mengenai Set Imunisasi Kanak-kanak.

 Tips Tingkatkan Imunisasi #4. Tidur Yang Secukupnya

Tempoh tidur yang disyorkan untuk bayi baru lahir ialah 18 jam, kanak-kanak 13 jam, dan kanak-kanak pra-sekolah 10 jam. Tidur yang cukup boleh membantu meningkatkan antibodinya. Pastikan anak anda mendapat tidur yang secukupnya untuk mengekalkan perlindungan daripada jangkitan. Kanak-kanak yang tidak mendapat masa tidur yang cukup lebih terdedah kepada jangkitan penyakit.

 Tips Tingkatkan Imunisasi #5. Senaman dan Riadah

riadah keluargaRiadah dan bersenam secara sederhana dengan bermain di luar dan mengekalkan cara hidup yang aktif mampu meningkatkan meningkatkan fungsi pertahanan tubuh manusia. Aktiviti ini meningkatkan sel darah putih dan membantu melindungi badan daripada jangkitan penyakit.

Tips Tingkatkan Imunisasi #6. Kediaman Bebas Asap Rokok

merokok dirumahTahukah anda bahawa kanak-kanak lebih mudah mendapat kesan buruk asap rokok (perokok pasif) kerana mereka bernafas dengan kadar yang lebih cepat dari oranag dewasa. Asap rokok mempunyai kira-kira 4,000 jenis bahan kimia yang boleh melemahkan sistem pertahanan anak anda. Pastikan rumah anda ialah zon bebas asap rokok. Sekiranya anda seorang perokok, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk berhenti demi kesihatan anda, pasangan dan anak anda.

Tips Tingkatkan Imunisasi #7.Persekitaran Bersih dan Sihat

Pastikan anda dan keluarga mengamalkan kebersihan yang bagus seperti mencuci tangan dengan betul dan menjaga kebersihan mulut.Selain daripada  itu, pastikan rumah anda bersih untuk mengelakkan penyebaran kuman. Guna pembasmi kuman seperti peluntur untuk membersihkan kawasan pembiakan kuman seperti dapur, tandas, pemegang pintu dan permukaan yang selalu disentuh. Dan yang paling penting,pastikan ia daripada bahan bebas bahan kimia untuk mengelak sebarang alahan. KLIK SINI untuk info lanjut mengenai Set Home Get Clean Shaklee di mana ia diakui selamat, semulajadi dan berkesan untuk menjaga kebersihan segenap ruang rumah anda.

Berdasarkan 7 tips yang diberikan di atas, pilihan tetap juga ditangan anda. Sebagai ibu bapa seharusnya kita inginkan sesuatu yang terbaik buat anak-anak dan ianya bukan 1 alasan untuk melihat mereka membesar dengan ceria dan gembira. Zaman kanak-kanak merupakan masa terindah bagi setiap insan dan warnailah masa kanak-kanak mereka kerana masa berlalu begitu pantas. Memberikan yang terbaik pada masa ini akan membuatkan kita sendiri tersenyum pada masa akan datang. Sayangi diri anda, sayangi anak anda, sayangai keluarga anda.

Sumber : basmi.my

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

2 comments for “7 Tips Tingkatkan Imunisasi Kanak-Kanak Untuk Elak Batuk, Demam dan Selsema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.