12 Jenis Makanan Yang Membantu Mengawal Gula Dalam Darah Untuk Pesakit Diabetes

Tahukah anda bahawa 2.6 juta penduduk di Malaysia tidak menyedari bahawa mereka adalah penghidap diabetes (kencing manis)? Statistik ini sangat membimbangkan kerana diabetes merupakan penyakit kronik yang boleh menyebabkan serangan jantung, kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf, buta dan gangrene kaki. Cegah sebelum parah!!

Bagaimana Cara Untuk Mengawal Diabetes

Diabetes merupakan penyakit kronik yang akan kekal seumur hidup. Oleh itu, beberapa cara boleh diambil untuk mengawal paras gula di dalam darah, seperti :

  • Kawal berat badan
  • Penjagaan pemakanan
  • Pengambilan ubat-ubatan mengikut saranan pakar
  • Bersenam

Kali ini saya ingin kongsikan makanan yang boleh diamalkan oleh penghidap diabetes untuk mengawal gula dalam darah. Jom ketahui 12 jenis makanan yang membantu mengawal gula dalam darah terutamanya kepada pesakit diabetes!!

  1. Bawang Putih

Allicin dan flavonoid yang terkandung di dalam bawang putih membantu meningkatkan kepekaan insulin dan memberi pelindungan kepada sistem imuniti badan.

Apabila bergabung dengan Vitamin B1 (Thiamin) ia sangat membantu pankreas untuk merembeskan insulin dengan baik di dalam badan.

2. Lemon

Kandungan vitamin C yang tinggi pada buah lemon merendahkan index glisemik di dalam darah.

3. Kekacang

Kekacang seperti seperti walnut,badam, cashews,dan kacang tanah membantu meningkatkan keupayaan tubuh kepada kerintangan insulin.

4. Avokado

Avokado mampu meningkatkan kepekaan badan terhadap insulin. Pesakit kencing manis dicadangkan  untuk mengambil buah avokado antara 45 hingga 60 gram untuk setiap hidangan bagi membantu menurunkan paras gula dalam darah.

5. Kulit Kayu Manis

Kulit kayu manis kaya dengan antioksida. Pesakit kencing manis boleh mengambil sedikit kulit kayu manis dan dimasukkan ke dalam minuman atau dikisar sebagai rempah dalam masakan.

6. Ikan Salmon.

Ikan salmon kaya dengan kandungan omega 3 yang mmebantu meningtakna sensitiviti insulit dalam badan sekaligus membantu menuruskan paras gula dalam darah.

7. Ubi Keledek 

Ubi keledek dipercayai mengandungi vitamin B6 dan antioksida yang baik untuk kesihatan.  Kandungan seratnya yang lebih tinggi berbanding ubi yang lain juga turut mempunyai nilai glisemik yang rendah.
Ubi keledek mempunyai kesan positif terhadap kerintangan badan terhadap insulin.

8. Peria.

Seperti yang kita sedia maklum, rasa pahit pada peria merupakan nutrisi phytokimia yang membantu badan menurunkan paras gula dalam badan.

9. Bijirin Oat

Kandungan serat beta-glucan di dalam oat membantu merendahkan gula dalam darah dan membantu mereka yang ingin menurunkan berat badan.

10. Teh Hijau

Teh hijau kaya dengan kandungan antioksidan dan sangat bagus untuk kesihatan. Teh hijau diamalkan oleh masyarakat Cina dan Jepun bagi menurunkan kadar gula di dalam darah dan mengelakkan diabetes.

11. Soya 

Soya mengandungi protein yang lengkap tanpa kolestrol dan rendah lemak membantu mengurangkan paras gula dalam darah sekaligus mengurangkn risiko diabetes.

12. Buah Epal

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa pengambilan 2 biji epal sehari dapat mengurangkan risiko diabetes jenis kedua dan menurunkan paras gula di dalam darah.

Banyak bukan? Ya, mendapat kencing manis bukan bermakna anda perlu mengamalkan diet yang ketat atau tidak makan sama sekali. Tetapi anda perlu bijak dalam merancang diet harian anda. Tahukah anda, makanan tambahan sangat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Perkara ini telah ditekankan oleh pakar bahawa selain penjagaan pemakanan, suppliment juga sebagai ikhtiar untuk sihat.

Bagaimana Suppliment Shaklee Membantu Pesakit Diabetes Mengawal Gula Dalam Darah?

Supplement semulajadi membantu sel badan mendapat nutrisi yang secukupnya untuk membantu pankreas bertindak secara normal merembeskan insulin dan membantu meningkatkan kerintangan badan terhadap insulin.

Penyerapan supplement semulajadi ke dalam sel adalah lebih tinggi iaitu 5x ganda berbanding penyerapan vitamin sintetik di dalam sel badan. Hal ini membantu mempercepatkan tindakbalas badan untuk mengawal paras gula di dalam darah.

Testimoni Pesakit Kencing Manis Yang Mengamalkan suppliment Shaklee.

Testimoni Kencing Manis #1

Testimoni Kencing Manis #2

Testimoni Kencing Manis #3

Biasanya bila dah terkena penyakit kronik seperti diabetes ini, kos rawatan sebenar adalah sangat mahal kerana ia perlu dilaburkan SEUMUR HIDUP untuk mengambil ubat dan mendedahkan organ badan kepada bahaya nya bahan-bahan kimia dan dadah dari ubat kepada organ-organ badan secara berlarutan.

Jika boleh dielakkan, apa salahnya anda menyelamatkan nyawa yang tersayang dengan alternatif yang lebih selamat?

Sekiranya ada sebarang pertanyaan ataupun anda inginkan vitamin semulajadi Shaklee, anda boleh terus hubungi saya seperti dibawah 🙂

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambingUntuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

 

 

1 comment for “12 Jenis Makanan Yang Membantu Mengawal Gula Dalam Darah Untuk Pesakit Diabetes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.