10 Makanan Mengenyangkan Perut Dengan Lebih Lama

Setiap orang mempunyai tubuh yang berbeza-beza, sehingga rasa kenyang juga seringkali berbeza. Ada orang yang lebih cepat merasa lapar dari orang lain.Namun begitu sering kita lihat mereka yang cepat lapar ini memilih makanan ataupun kudap-kudapan yang tidak sihat.

kenyang lama

Untuk sekadar pengetahuan, ada kira-kira 10 jenis makanann yang boleh membuat kita kekal kenyang lebih lama, dan tentunya dimaksudkan supaya tidak sesekali dengan remeh untuk kita mengambil makanan yang tidak sihat. Berikut 10 makanan yang membuat kita kenyang lebih lama:

1. Telur

Khasiat-Dalam-Sebiji-Telur
Seorang yang sedang menjaga berat badan dengan memakan telur, selalunya lebih menunjukkan hasil yang maksimum daripada seorang yang menjadikan roti sebagai diet beliau. Hal ini kerana telur mempunyai tahap protein yang tinggi serta mempunyai kemampuan untuk membantu kita terus merasa kenyang.

2. Buah Limau/ Oren

jus-oren-672x372
Selain mengandungi vitamin C, oren atau buah limau juga mengandungi mineral yang tinggi, menjadikan buah oren sebagai snek adalah sanagt bagus. Hal ini kerana limau mempunyai kandungan air sekitar 86 peratus. Air boleh membantu untuk meningkatkan kualiti hidangan tanpa menambah lebih kalori dan sangat membantu untuk kita merasa kenyang.

3. Oat

oatmeal
Sebagaimana kita mengetahui mengenai oat, ia sangat membantu kita merasa kenyang lebih lama. Hal ini kerana oat pada umumnya merupakan bijirin yang mempunyai kandungan serat yang tinggi, dan tentu menjadikan tubuh kita lebih lama untuk mencernakannya. Anda boleh mencuba “Night Oatmeal” terutamanya kedapa ibu hamil dan menyusu yang kerap merasa lapar.

4. Kekacang

kekacang
Perkara yang patut diketahui bahawa kacang mengandungi lemak yang sihat untuk tubuh kita. Kekacang juga mengandungi protein serta antioksida yang tinggi dan mampu membantu tubuh melawan radikal bebas serta memberikan serat yang cukup bagi tubuh kita.

5. Pasta

pasta
Menjadikan pasta sebagai makanan alternatif boleh saja, tetapi jangan sampai terlalu banyak. Satu hidangan pasta gandum boleh untuk menjadikan kita merasa kenyang lebih lama. Kandungan jumlah serat dan protein yang tinggi di dalam pasta membantu untuk membentuk otot kita.

6. Buah Plum

plum
Buah plum mempunyai banyak nutrisi dan mempunyai serat yang tinggi serta cukup untuk membuat perut kita kenyang lebih lama, dan mampu menahan lapar. Tetapi dimakan selepas jam makan siang akan lebih baik.

7. Buncis

manfaat-buncis
Perlu diketahui bahawa kacang merupakan makanan yang sihat untuk jantung kita dan mampu meningkatkan nafsu makan. Buncis mempunyai serat yang tidak larut. Selain menjadikan tubuh kita kekal kenyang, buncis juga boleh membantu dalam menurunkan kolesterol. Kandungan vitamin serta protein dan meniral terdapat pada setiap hidangan yang ada di Buncis.

8. Epal

epal
Buah epal terdapat kandungan serat yang boleh membuat tubuh kita lebih kenyang. Serat yang tinggi terkandung dalam buah epal dan buah epal membuat kita kehilangan selera untuk memakan makanan ringan yang tidak sihat untuk tubuh kita.

9. Peanut Butter

pb2
Jika makan peanut butter disapu pada roti adalah satu trick atau helah supaya kita boleh lebih menyelerakan ketika memakannya. Peanut butter boleh dikategorikan mempunyai jenis lemak yang baik dan juga mengandungi protein yang tinggi. Malahan peanut butter dapat membantu tubuh kita untuk menurunkan trigliserida, sehingga sangat baik untuk kesihatan jantung kita.

10. Mighty 3 Gems

mighty-3-germs_1

Mighty 3 Gems adalah set Shaklee yang bukan sahaja mengenyangkan malah memberi tenaga berpanjangan kepada tubuh badan terutamanya yang bekerja berat dan mampu mengelak dehidrasi.Ia terdiri daripada Performance Drink, Energizing Soy Protein (ESP) dan Meal Shakes. Selain kandungan tenaga, protein, mineral dan nutrisi yang lengkap, set ini juga sememangnya lazat dan mengenyangkan.

Energizing Soy Protein (ESP)

  • Lengkap dengan Protein dan 9 asid amino yang diperlukan untuk membekalkan tenaga berpanjanagn.
  • Membantu menghasilkan lapisan mukosa sebagai pelindung kepada asid yang menyebabkan gastrik.

Performance Drink

  • Rumusan karbohidrat untuk daya ketahanan dan eletrolite bagi menghalang penghidratan semula serta mengekalkan bendalir dalam badan..
  • Membantu mengurangkan dehidrasi dan rasa dahaga.

Meal Shakes

  • Membekalkan 35% atau lebih nilai harian dengan 19 vitamin dan mineral penting.
  • Kaya dengan kalsium, fiber dan protein.

Sebagai kesimpulannya, kita perlulah memilih makanan yang boleh mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama daripada mengambil makanan segera atau jajan-jajan yang kadang-kadang ianya tidak menyihatkan.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.