Vivix Memberi Sinar Baru Kepada Pesakit SLE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Setelah membaca dan menyelongkar kisah disebalik penyakit SLE, maka layaklah penyakit SLE (Sistemik Lupus Eritematosus) atau lebih dikenali dengan nama Lupus digelar sebagai penyakit seribu wajah. Hal ini  kerana penyakit kronik “autoimmune” dan boleh menyerang mana-mana organ — kulit, sendi, buah pinggang, paru-paru, jantung, mata, usus, salur darah, darah, otak mahupun sistem saraf.

Apakah itu autoimun? Autoimun adalah masalah kecelaruan sistem imun atau pertahanan badan. Hal ini dimana sistem imun tidak mengenali organ badan dan menganggapnya sebagai benda asing lalu bertindak menyerang organ tersebut untuk dihapuskan. Akibatnya akan timbul pelbagai komplikasi berpanjangan akibat serangan sistem imunisasi ini terhadap organ tertentu .

penyakit-sle

Sejarah Penyakit SLE

Lupus bermaksud serigala dalam perkataan Latin manakala Erythematosus pula bermaksud ruam merah. Pada tahun 1851, Dr Cazenave mengesan ruam merah pada wajah seorang pesakit yang kelihatan seperti gigitan serigala. Oleh itu, Beliau menamakan ruam tersebut sebagai Discord Lupus Erythematosus (DLE).

Pada tahun 1885, Sir William osler telah mengenalpasti bahawa ramai pesakit yang menghidap Lupus bukan sahaja melubatkan kulit malah turun]t melibatkan organ-organ dan sistem lain. Oleh itu, beliau menamakan penyakit tersebut sebagai Systemic Lupus Erythematosus (SLE). 

Statistik Mengenai SLE:

 • Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak.
 • Lebih kurang 90% wanita yang mengidap SLE berada di dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu di antara 15 hingga 50 tahun.
 • Ratio pengidap SLE: Di Barat, di kalangan Afro-Caribbeans – 1 dalam 250 –500 orang
 • Di Amerika Syarikat – 1 dalam 2,000 orang Di negara China – 1 dalam 1,000 orang
 • Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini.
sle penyakit rumit yang terabaikosmo ahad 30.08.13

Petikan Akhbar Kosmo 2013

Secara umum SLE boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu:

Sistemik lupus eritematosus
Sistemik bermaksud keseluruhan tubuh. Maknanya penyakit ini boleh menyerang seluruh bahagian badan

Diskoid lupus eritematosus
Ini ialah gangguan kulit yang kronik. Ruam merah boleh timbul di seluruh badan, muka dan kepala.

Lupus akibat pengambilan ubat
Gejala lupus ini sama seperti SLE, tetapi hilang apabila pengambilan ubat dihentikan Gejala penyakit juga berbeza-beza antara pesakit tetapi yang biasa dialami ialah:

Antara tanda dan gejala yang dikaitkan dengan SLE ialah:

 • ruam-ruam pada kulit muka dan badan
 • kulit yang sensitif kepada cahaya matahari
 • ulser pada mulut
 • keguguran rambut
 • sakit dan radang pada sendi
 • demam yang berlarutan
 • rasa letih-lesu
 • sakit di bahagian dada apabila bernafas (pleurisy)
 • vasculitis (radang pada saluran darah).

obat-penyakit-lupus

SLE boleh menjejaskan organ-organ dalam tubuh seperti berikut:

 • Buah pinggang

Radang ini (nephritis) menyebabkan buah pinggang hilang upaya untuk memproses dan menyingkirkan toksin dari badan melalui air kencing. Pesakit yang mengalami gangguan buah pinggang biasanya tidak merasa sakit. Mereka mungkin hanya mengalami bengkak kaki. Ujian air kencing dan ujian darah boleh menunjukkan samada buah pinggang terjejas atau tidak.

 • Paru-paru

Sebilangan pesakit SLE mendapat pleuritis, iaitu keradangan pada lapisan paru-paru yang menyebabkan sakit dada semasa menarik nafas. Pesakit juga boleh mendapat jangkitan kuman dalam paru-paru (pneumonia).

 • Sistem saraf

SLE boleh menjejaskan sistem saraf atau otak. Pesakit akan mengalami sakit kepala, pening, cepat lupa, kabur penglihatan, sawan, strok, atau perubahan kelakuan.

 • Saluran darah

Keradangan saluran darah (vaskulitis) menyebabkan gangguan pada peredaran darah ke seluruh badan. Vaskulitis yang sederhana mungkin tidak memerlukan rawatan, tetapi sebaliknya vaskulitis yang teruk memerlukan rawatan segera.

 • Darah

Pesakit SLE mungkin mengalami kekurangan darah, kekurangan bilangan sel darah putih atau kekurangan bilangan platelet. Platelet dalam darah berfungsi membantu proses pembekuan. Sebilangan kecil pesakit SLE juga akan berisiko tinggi mengalami masalah perdarahan di mana darah cepat membeku.

 • Jantung

Pesakit SLE boleh mengalami sakit jantung iaitu keradangan pada tiga lapisan jantung: “perikaditis”, keradangan lapisan luar; “myokarditis”, keradangan bahagian tengah; dan “endokarditis”, keradangan bahagian dalam. Pesakit akan merasa sakit dada atau juga gejala lain. Pesakit SLE juga berisiko tinggi mendapat “arteriosclerosis” (pembuluh darah yang keras).

Walaupun ia penyakit genetik, beberapa faktor boleh merangsang serangan SLE seperti:

 • Jangkitan virus atau Pengaruh hormon — Pengambilan pil perancang keluarga yang mengandungi hormon estrogen dikatakan meningkatkan risiko serangan lupus sebanyak 50%
 • Cahaya matahari atau sinaran ultra lembayung (UV) boleh merangsang sel kulit dan badan yang menyebabkan penghasilan lebih banyak auto antibody.
 • Terdedah kepada habuk silika (bahan pembersih, tembikar dan simen) serta merokok juga boleh meningkatkan risiko penyakit lupus.

VIVIX SHAKLEE

vivix

Khasiat Vivix Shaklee membantu pesakit SLE mengawal tahap kesihatan menyeluruh agar lebih baik. Vivix Shaklee produk supplement revolusionari anti-penuaan dalam pertarungan melawan penuaan pada tahap selular. Vivix Shaklee dapat merawat SLE atau Systemic Lupus Erythematosus.

Mengetahui lebih lanjut dan mengenali tonik ajaib ini dengan lebih dekat, sila KLIK SINI.

Testimoni Merawat SLE dengan Vivix

SLE - vixix

Testimoni Pesakit SLE

TESTIMONI-VIVIX-SLE

Penyakit SLE mampu membawa maut kerana ia akan menyebabkan kegagalan fungsi organ atau serangan SLE yang terlalu aktif itu sendiri yang dikenali sebagai krisis lupus. Pesakit juga akan kekurangan sel darah merah akibat dari antibody yang bertindak memecahkan sel-sel darah merah.

namun begitu, penyakit SLE boleh dirawat dan dikawal. Lebih 40% pesakit SLE menghadapi masalah buah pinggang dan sekiranya tidak diberi rawatan awal, pesakit SLE boleh mengalami kegagalan buah pinggang.

Sekiranya anda, saudara mara atau kenalan ada menghidap penyakit SLE, anda boleh mencadangkan vivix Shaklee kepada mereka. Hal ini kerana ia TERBUKTI bahawa Vivix Shaklee supplement terbaik merawat SLE. Sesungguhnya kesihatan begitu mahal harga nya.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.