Tips Untuk Isteri Bantu Suami Berhenti Merokok

Bagaimana membantu orang sayang untuk berhenti merokok? Seperti yang sering dicanang di media social tentang keburukan merokok namun masih ramai yang menyatakan kesukaran untuk berhenti dari tabiat tersebut. Harga rokok pula semakin hari semakin meningkatdan serba sedikit ia member kesan kepada ekonomi keluarga. Bukan mereka tidak mahu tetapi usaha ini sering menemui jalan buntu. Mengapakah ini terjadi dan bagaimanakah usaha yang terbaik untuk bebas dari belenggu yang diibaratkan “Benci tapi Rindu” ini?

stop-smoking-now

Peranan Isteri Dalam Membantu Suami Berhenti Ketagih Rokok

Ya, rokok mengandungi nikotin yang menyebabkan ketagihan dan ia antara punca mengapa perokok tegar sukar untuk meninggalkan tabiat ini kerana tahap ketagihan adalah lebih teruk dari alkohol dan dadah jenis kokain. Namun begitu saya percaya, apabila sudah berumahtangga, sang suami pastinya mempunyai niat untuk berhenti merokok demi isteri tersayang dan anak-anak yang bakal lahir. Ia suatu bonus bagi sang isteri untuk membantu suami meninggalkan tabiat merokok. Antara usaha yang boleh dilakukan adalah:

Quit-smoking

 1. TerangkanMengapa perlu berhenti merokok.

Kadang kala mereka bukan tidak tahu tentang keburukan merokok cuma bila tiada yang mengingatkan, mereka akan anggap merokok perkara biasa. Merokok hanya mendatangkan keburukan dan tiada kebaikan.

 • Merokok memberi kesan buruk kepada orang sekeliling terutamanya ahli keluarga
 • Bahaya kepada ibu hamil dan mampu menyebabkan bayi lahir pramatang, tidak cukup berat atau mati selepas lahir
 • Kepada kanak-kanak ia mendorong kepada batuk, selsema,jankitan telinga, hidng dan tekak, lemah paru-paru serta lelah.
 1. Senaraikan kebaikan merokok

cdc-quit-smoking-facts-1024x643

Tidak dinafikan bahawa kebaikan tidak merokok itu berlipat kali ganda jika dibandingkan dengan keburukan merokok. Namun begitu, ketagihan menyebabkan kebaikan tidak merokok itu dipandang hanya sebelah mata. Sebagai insan terdekat, haruslah kita sering memuji langkah pertama suami untuk berhenti merokok dan sering ingatkan suami tentang kebaikan berhenti merokok antaranya:

 • Panjang umur – 1 dari 2 orang perokok akan mati lebih awal akibat penyakit berkaitan rokok.
 • Mampu hindari penyakit kronik – 40 penyakit berkaitan rokok antaranya sakit paru-paru kronik, sakit jantung, strok, ulser pada perut dan lain-lain lagi
 • Terdedah kepada 4000 bahan kimia merbahaya yang terdapat pada rokok – 50 daripadanya penyebab kanser
 • Kehidupan yang lebih sihat – mereka yang tidak merokok didapati lebih sihat dengan kurang gejala batuk, selsema dan lain-lain penyakit berkaitan pernafasan.
 • Meningkatkan tahap kecergasan
 • Menjadi contoh kepada anak-anak
 • Meningkatkan deria bau dan rasa
 • Memiliki gigi yang putih dan nafas lebih segar
 • Jimat wang – Lebih baik anda melabur daripada melebur wang hanya untuk rokok yang kini semakin mahal
 • Badan dan pakaian tidak lagi berbau asap rokok
 • Meningkatkan kesuburan
 • Meningkatkan kelelakian
 1. Praktikkan 12M bersama suami.

Kadangkala aktiviti yang dilakukan bersama itu lebih baik di mana saling memberi dorongan dan kata-kata semangat. Di sini peranan isteri adalah penting bagi memastikan niat suami untuk berhenti merokok tidak berhenti ditengah jalan, sentiasa yakin, dan positif dengan papa yang sedang dilakukan. Anda TETAPKAN TARIKH berhenti merokok dan saling memperingati. Teknik berhenti merokok 12M yang si isteri turut boleh membantu suami antaranya adalah:

20150531-HHP-Blog-Stop-Smoking

 • Melengah-lengahkan – tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar
 • Menarik nafas panjang – tarik nafas 3 kali perlahan-lahan
 • Minum air – hidangkan suami dengan lebih air kosong dan elakkan kafein
 • Menyibukkan diri – mengajak suami lakukan perkara yang mengalihkan perhatian dan ingatan terhadap rokok seperti berkebun atau melakukan kerja rumah.
 • Menjauhkan diri – ajak suami pergi dari sesuatu tempat jika didapati terdapat ramai juga perokok
 • Mengunyah sesuatu – Sediakan makanan yang boleh dikunyah dan dijadikan snek sihat seperti kekacang, buah-buahan dan elakkan makanan yang manis.
 • Membasuh tangan selali
 • Mandi denga kerap
 • Meregangkan otot – lakukan senaman ringan bersama pasti menyeronokkan
 • Meditasi – wujudkan waktu untuk menenagkan fikiran
 • Memohon doa – Sesungguhnya Allah yang memegang hati-hati manusia. Berdoalah agar hati suami lembut untuk meningalkan tabiat merokok serta cekal menghadapi hari-hari tanpa rokok. Kita tahu kan kesan ketagihan bagaimana? Dan lagi satu, sebagai perokok pasif yang dikategorikan sebagai perokok teraniaya, InsyaAllah doa mudah dimakbulkan.
 1. Memperkenalkan Vivix Shaklee kepada suami anda.

berenti

Individual yang telah lama terjebak dengan rokok, mereka ketagih terhadap Nikotin. Ketagihan terhadap nikotin adalah lebih teruk dari Alkohol dan dadah kokain. Jadi bagaimana untuk membersihkan diri mereka terhadap ketagihan itu?

Suplemen VIVIX shaklee yang telah terbukti dapat mengurangkan rasa ketagihan rokok sekaligus dalam tidak sedar dapat membantu mereka berhenti merokok. Secara ringkasnya, Vivix Shaklee bertindak dengan cara memulihkan semula struktur DNA dan seterusnya membantu menghasilkan sel-sel yang lebih siha sekaligus sel-sel yang telah rosak akan dibaiki. Jika anda seorang perokok yang mengidap kanser, vivix membantu membaiki sel-sel kanser ini dengan cara membaiki struktur DNA sel tersebut.

Testimonial Berhenti Rokok Dengan Tonik Ajaib

testimoni vivix berhenti merokok 2

Mudah berhenti merokok

testimoni-vivix-berhenti-merokok-2Tahniah bagi mereka yang telah berjaya membantu suami dalam menghilangkan ketagihan rokok. Kesihatan itu adalah anugerah dan ia merupakan pelaburan yang sangat baik untuk jangka masa panjang. Jadi tunggu apa lagi? Dapatkan Vivix Sahklee untuk insan tersayang yang bukan sahaja mampu memberikan nutrisi lengkap kepada tubuh malah menjadikan tahap kesihatan lebih baik untuk hari-hari mendatang. Hanya 1 langkah mudah untuk mendapatkan produk terbaik ini…

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

1 comment for “Tips Untuk Isteri Bantu Suami Berhenti Merokok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.