Tips Mengurangkan Dan Mengatasi Penyakit Darah Tinggi

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh kadar denyutan jantung. 

Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik. Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Darah Tinggi jelly

Dalam mengatasi masalah tekanan darah tinggi, kuncinya terletak pada sistem peredaran darah. Jika sistem peredaran darah sihat maka tekanan darah dalam tubuh akan stabil.

Sebagai langkah permulaan untuk mengawal atau menangani masalah darah tinggi,anda boleh mengamalkan tips-tips berikut:

1. Mengurangkan berat badan.  Ambil langkah bijak dengan tips-tips berguna untuk mengawal dan mengurangkan berat badan. Dengan mengurangkan berat dalam 5kg sahaja sudah memberi kesan yang ketara dan memudahkan penyerapan nutrient serta ubat.

2. Mengawal pengambilan garam dalam 2-3 gram sehari. Kandungan garam yang tinggi dalam makanan mampu mengundang risiko darah tinggi. Kurangkan makanan yang masin masin seperti telur masin,ikan masin, kicap dan makanan yang mengandungi garam tambahan. 1 teaspoon mengandungi 2-3 garam garam.

3. Bersenam. Cuba untuk bersenam 3-4 kali seminggi,30-45 minit setiap sesi. Aktiviti ini mampu menurunkan badan dan mengaktifkan aktiviti perkumuhan di mana mampu menyahkan toksin dari dalam badan.

4. Jangan merokok. Sekiranya anda merokok sepanjang hari,tekanan darah akan menjadi tinggi sepanjang masa. Kandungan nikotin di dalam rokok mampu meningkatkan tekanan darah sehingga 10mmHg dalam sejam.

5. Kawal Stress. Stres dalam kesesakan jalan raya,stres mencari duit,sebab kerja, anak menangis, dan macam-macam lagi mampu meningkatkan tekanan darah yang bersifat sementara. Sekiranya anda mengalami stres yang kronik,anda mungkin berhadapan dengan masalah kesihatan yang lebih memudharatkan seperti serangan jantungrrok dan lain-lain lagi.Cuba kawal stres anda sebelum ia memudharatkan.

6. Amalkan diet yang seimbang dan lebih baik: Antara yang boleh diamalkan adalah:

food_guide_pyramid

a) Makan 5-7 hidangan sehari dalam kuantiti yang sedikit (makan dengan kerap)

b) Mengetahui keperluan kalori seharian. hal ini mampu mengawal jumlah makanan dan mengawal berat badan.

c) Kawal Kolestrol. Kolestrol tidak mengenal gemuk ataupun kurus. Pastikan anda kawal kolestrol dan elak makanan berkolestrol tinggi.

d) Ambil lebih makanan berserat seperti beras perang,buah buahan,sayur- sayuran, biijirin dan sebagainya.

e) PAstikan sumber pottasium mencukupi dalam diet seharian anda. Ia dapatmengurangan risiko darah tinggi. Contoh sumber pottasium adalah pisang.

f) Kurangkan pengambilan makanan yang mempunya kafein dan alkohol.

7) Pemantauan dan pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda sentiasa memantau kesihatan anda. Jika toada tekanan darah tinggi,anda boleh pergi sendiri ke klinik-klinik paling kurang sekali dalam setahun.

Jom Saksikan video bagaimana lelaki ini berjaya turunkan tekanan darah tinggi beliau…

Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

 Vitamin Yang Dicadangkan Untuk Mengurangkan Gejala Hypertension/ Darah Tinggi.

Black tonometer and heart isolated on white

1. Vivix – Mempunyai 4 mekanisma penuaan selular yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

2.  Omega Guard

  • Merendahkan tahap kolestrol dan mengawal obesiti (membakar lemak). Selain itu omega menghalang pembekuan darah di dalam badan dan membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL.
  • Mencegah arteriosclerosis, myocardial infraction dan mengurangkan risiko sakit jantung.
  • Mencegah penyakit pada salur darah (strok). EPA & DHA dalam omega mengurangkan risiko tekanan darah rendah serta mengurangkan kepekatan darat. Selain itu ia mampu menghalang thrombosis dan melancarkan peredaran darah.
  • Mengekalkan tahap tekanan darah normal setra mengurangkan ketegangan di leher dan sakit kepala.

3. Lecithin 

  • Bertindak sebagai “pencuci” salur darah di mana membantu membakar lemak,kolestrol dan trigliseride di dalam badan.
  • Menghalang arteriosklerosis dan menggalakkan peredaran darah sekaligus membaiki tekanan darah.

4. Vitamin E – mengurangkantekanan darah,menghalang platlet melekat pada dinding arteri, melindungi sel darah merah dari menghasilkan lipid,serta mengurangkan risiko sakit jantung.

5.  ESP – Meningkatkan imunisasi, membekalkan tenaga serta mencegah insomnia, migrin dan stress.

6. Garlic – Kajian menunjukkan pengambilan 2-4 tablet garlic ampu menurunkan tekanan darah tinggi sehingga 8 point. Menurunkan kolestrol,mengurangkan pembekuan darah dan kepekatannya. Melindungi jantung , menghalang strok serta penyakit korinari.

7.  Ostematrix – Mengimbangi tekanan darah,mengurangkan stress,memelihara denyutan jantung dan kesihatan saraf.

8. Vitamin C – Menghalang pendarahan dalaman,mengurangkan kolestroldan tekanan darah, mengekalkan kesihatan kapilari darah, menghalang arteriosclerosis, thrombus, pendarahan serebral dan skurvi serta mengelak dari hidung berdarah.

9. B Comlpex – Menjaga kesihatan saraf dengan melawan stress disamping meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.

**Pengambilan supplement adalah untuk membantu/mencegah dan menangani masalah yang timbul akibat dari kesan pengambilan ubat. Oleh itu,tidak perlu berhenti mengambil ubat yang diberikan oleh doktor.

Gaya hidup memainkan peranan penting dalam merawat tekanan darah tinggi anda. Jika anda berjaya mengawal tekanan darah anda dengan pemakanan gaya hidup yang sihat, anda boleh mengelakkan, melambatkan atau mengurangkan keperluan untuk ubat.

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.