Tips Mencegah Masalah Tulang Rapuh Atau Osteoporosis

Tahukah anda, menurut kajian wanita Asia merupakan golongan yang paling ramai menghidap tulang rapuh atau osteoporosis khususnya mereka yang mencapai usia menopaus dan pernah menjalani pembedahan pembuangan ovary walaupun pada usia muda. Penurunan tahap estrogen bagi wanita dan hormone testosterone oleh lelaki seiring dengan peningkatan usia menyumbang ke arah risiko menghidap osteoporosis.

stages_of_osteoporosis

Di Malaysia, 40% wanita berumur 30 tahun ke atas terdedah dengan risiko mengalami masalah tulang rapuh akibat kekurangan kalsium. Lebih membimbangkan lagi, kaji selidik mendapati sebahagian besar wanita di Malaysia menyedari akan kepentingan kalsium tetapi malangnya ramai yang masih ambil ringan dan menganggap usia mereka masih muda.

Gejala Yang Timbul Akibat Osteoporosis

 • Adanya kelainan bentuk tulang seperti kyphosis (badan mulai membongkok).
 • Kaki membengkok menyerupai huruf O.
 • Tinggi badan terganggu (menjadi semakin rendah)
 • Sering sakit punggung dan pinggang.
 • Nyeri dan ngilu pada tulang belakang.
 • Mudah mengalami keretakan tulang

10 Punca Tulang Rapuh atau Osteoporosis

osteoporosis

Ramai orang tidak menyedari bahawa osteoporosis pada warga tua atau penyakit reput tulang merupakan pembunuh tersembunyi (silent killer). Penyakit ini hampir tidak menimbulkan gejala yang jelas dan pesakit mula menyedari apabila penyakit ini sudah mulai parah. Antara punca osteoporosis yang perlu kita ketahui ialah:

1. Kekurangan Kalsium

calcium-infographic

Kekurangan sumber kalsium semasa pembentukan maksimum tulang ketika kanak-kanak dan remaja menyumbang kepada masalah osteoporosis apabila meningkat usia dewasa.

2. Faktor Keturunan

Apabila ahli keluarga mempunyai sejarah menghidap osteoporosis, kemungkinan 80% ahli keluarga yang lain mempunyai risiko penyakit ini dan selebihnya bergantung kepada gaya hidup dan pola pemakanan.

3. Kekurangan Vitamin D

Vitamin D sangat penting untuk pembentukan tulang / penyerapan kalsium.

4. Gangguan Fisiologi

Penambilan minuman beralkohol serta tabiat merokok boleh mengurangkan kadar penyerapan kalsium kerana 2 tabiat ini mampu merosakkan usus kecil, hati dan pancreas.

5. Kafein

kafein

Pengambilan minuman berkafein seperti kopi, teh dan minuman ringan secara berlebihan meningkatkan kadar perkumuhan sekaligus melarutkan kalsium menyebabkan badan akan kekurangan kalsium.

6. Perubahan Hormon

Perubahan hormone kepada wanita terutamanya menjelang usia menapaus menyebabkan penurunan kedar hormone estrogen sekaligus menyebabkan kemampuan pembentukan tulang kurang efisyen.

7. Kurang Bergerak

Penurunan ketumpatan tulang dapat terjadi apabila anda kurang bergerak menyebabkan gejala osteoporosis bertambah parah. Perkara ini sering terjadi kepada seseorang yang duduk di kerusi roda atau beristirahat di tempat tidur dalam jangka waktu yang lama.

8. Salah diet

Selalunya diet bertujuan untuk menurunkan berat badan.Diet yang salah dengan disiplin yang terlalu ketat sehingga mengabaikan pemakanan untuk tenaga dan sumber mineral yang baik untuk tubuh bukan sahaja menyebabkan masalah pada malah anda juga mungkin menghadapi masalah lain seperti keletihan, kulit kasar, bibir kering, mudah dijangkiti selsema, tidur tidak nyenyak dan lain-lain lagi.

9. Stress

stress-management-300x200

Anda perlu bijak mengawal stress agar ia tidak mengganggu pertumbuhan sel dalam badan sekaligus mengurangkan risiko masalah kesihatan anda termasuklan osteoporosis.

10. Keluar Uban Lebih Awal

Hati-hati apabila rambut anda sudah mula memutih lebih awal dari pada orang lain yang seusia dengan anda. Anda mungkin menghidap penyakit osteoporosis.

Bagaimana Shaklee Membantu Masalah Osteoporosis?

Tulang yang normal itu kuat mengandungi protein, kolagen dan kalsium yang tinggi. Namun, bila tulang sudah rapuh , sedikit kecedaraan mampu menyebabkan keretakan. Oleh itu, apa yang perlu adalah sumber kalsium yang mencukupi bagi menampung keperluan tulang yang sihat. Di Shaklee, Ostematrix amat disarankan untuk kesihatan tulang anda. Ia juga amat sesuai bagi mereka yang sukar atau kurang gemar mengambil susu setiap hari. Apakah keistimewaan osteomatrix?

oste

Fungsi Ostematrix di atas jelas menunjukkan ia bukan sahaja boleh diambil oleh mereka yang mengalami masalah tulang rapuh, malah ia sangat bagus untuk kesihatan tubuh. Siapakah lagi yang boleh mengambil Ostematrix?

 • Ibu yang menyusukan bayi
 • Wanita Mengandung
 • Individu yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi.
 • Warga emas.
 • Individu yang menjalankan kerja berat.
 • Individu yang menghidap kencing manis.
 • Apakah perbezaan OsteMatrix Shaklee?
  ✔ Dirumuskan khas dengan formula unit yang daripada mineral dan garam mineral semulajadi dari Laut Mati
  ✔ Mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganese, dan boron
  ✔ Nutrien ini diperlukan untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral
  – See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2013/12/12-khasiat-ostematrix-untuk-keperluan.html#sthash.UIu9nzOO.dpu

Apakah perbezaan OsteMatrix Shaklee?

 • Dirumuskan khas dengan formula unit yang daripada mineral dan garam mineral semulajadi dari Laut Mati
 • Mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganese, dan boron
 • Nutrien ini diperlukan untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral

Testimoni Pengguna Ostematrix

ostematrix-1

 

testi oste

 

TESTIMONI OSTEMATRIX (1)

Kalsium adalah mineral yang paling penting, malangnya ramai yang mengabaikan ia. Kebanyakan dari kita cerewet untuk minum susu dan akhirnya berhenti minum susu sama sekali. Harus diketahui bahawa mengabaikan mineral kalsium boleh menyebabkan banyak penyakit yang serius dalam jangka panjang.

Selain untuk kesihatan tulang, Ostemartix merupakan elemen penting dalam Set Bersalin dan Menyusu, Set Ibu Hamil, Set Sendi dan lain-lain lagi.  Ternyata kalsium adalah elemen penting dalam diet mana-mana manusia yang sihat.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.