Simptom Dan Cara Mencegah Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD)

Tahukah anda,HFMD berpunca daripada jangkitan virus?

Kajian menunjukkan lebih 70 jenis virus bolehmenyebabkan penyakit tangan, kaki dan mulut, tetapi jenis paling biasa ialah virus coxsackie A16(CxA16) dan enterovirus 71 (EV71). Kes dilaporkan di Sarawak disebabkan virus Cx A16.HFMD juga boleh disebabkan enterovirus lain, tetapi ia jarang berlaku. Kumpulan enterovirus initermasuk virus polio, coxsackie, echovirus dan enterovirus lain.Dr Syed Nazir, berkata jangkitan HFMD biasanya lemah dan tidak berbahaya. Ia biasanya menyerang kanak-kanak di bawah 10 tahun, tetapi boleh berlaku pada orang dewasa.

hand-foot-mouth-disease-700x509

Apakah Simptom yang dikenalpasti?

♥ Demam – bermula dengan demam ringan dan hilang selera makan.

Ruam dan melepuh di bahagian tapak tangan,tapak kaki dan kadang-kadang di punggung selepas 1-2 hari demam bermula.

♥ Bintik-bintik merah mula kelihatan. Ulser di dalam mulut (Lidah dan tekak).

**Biasanya gejala HFMD mula kelihatan selepas 3 hingga 7 hari seseorang terdedah kepada jangkitan.

Simptom HFMD

Adakah HFMD mudah berjangkit?

Ya. HFMD amat mudah berjangkit terutamanya kepada kanak-kanak 5 tahun ke bawah.Wabak ini mampu berjangkit dari seorang pesakit kepada individu lain melalui hubungan terus (direct contact) dengan cairan dari hidung,mulut, peluh mahupun najis penghidap HFMD.Wabak ini mampu berjangkit semasa minggu pertama dijangkiti.

**HFMD tidak menjangkiti haiwan atau merebak diri haiwan.

Bolehkah HFMD menjejaskan orang dewasa?

HFMD jarang memberi kesan kepada orang dewasa yang sihat. Namun begitu, sekiranya seseorang dewasa menghidap penyakit ini,ia akan menjadi lebih teruk dimana kaki dan tangan akan membengkak.

Bolehkan gejala HFMD ini dicegah?

1. Amalkan kebersihan diri dan tempat tinggal yang baik.

basuhtangan

Cara Yang Betul Mencuci Tangan

 Basuh tangan sekembalinya dari tempat kerja sebelum memegang anak kecil

 Basuh tangan dengan sabun dan air yang bersih selepas ke tandas, membersihkan najis bayi,menukar lampin dan sebelum menyediakan makanan. – Menuutp mulut dan hidung semasa batuk dan bersin.

 Mebasuh permainan anak,perabut dan lantai dengan cecair pencuci yang mengandungi klorin.

 Menggalakkan anak-anak membasuh tangan selepas ke tandas,bermain dan sebelum makan.

 Sentiasa menjaga kebersihan rumah dan persekitaran.

Basic H

Basic H2 Pencuci Serbaguna

2. Elakkan dari membawa anak-anak ke tempat awam sekiranya mereka disahkan dijangkiti penyakit HFMD (kuarantin) seperti nurseri,pusat asuhan,taman permainan, pasaraya, pasar sekolah dan tempat-tempat yang dikunjungi orang ramai.

3. Elakkan hubungan rapat seperti mencium, memeluk, atau berkongsi pinggan atau cawan dengan orang yang dijangkiti.

Kuarantin

1. Sekiranya HFMD menjangkiti kanak-kanak yang dihantar ke nurseri, tadika,taska atau pusat asuhan adalah dinasihatkan agar tidak dibenarkan ke institusi tersebut sehingga sembuh bagi mengelakkan jangkitan. **(Lebih kurang 10 hari dari hari demam atau sehingga hilang bintik merah pada tangan, kaki dan mulut)

2. Sekiranya perlu, premis atau institusi perlu ditutup dari tarikh mula sakit pesakit terakhir. Sekiranya berlaku di sekolah,memadai menutup kelas yang terlibat kerana semakin besar kumpulan kanak-kanak,semakin rendah risiko jangkitan.

Bagaimana penjagaan terbaik untuk bayi saya semasa dijangkiti HFMD?

Apabila anak anda dijangkiti wabak ini, ia akan menyebabkan mereka kurang selesa dan ia meletihkan anda. Walaupun anda anda perlu menunggu 7 hingga 14 hari untuk virus ini reda,sekurang-kurangnya anda mampu membuat bayi anda berasa selesa.

Ini adalah antara usaha dan ikhtiar yang telah saya dan suami lakukan untuk anak tercinta. Set Kanak-Kanak Untuk membantu Meningkatkan Immunisasi .

setkanakkanak hfmd

1. Meal Shakes – Mengandungi sumber protein dengan 19 vitamin dan mineral tambahan semulajadi. Ia juga mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh yang baik untuk pertumbuhan dan perlindungan yang baik. Sumber kalsium yang tinggi serta kaya dengan fiber dan protein.

2. Omega Guard – Selain membantu perkembangan sel-sel saraf otak, minyak ikan terbaik dunia ini juga membantu meningkatkan imunissi kanak-kanak.

3. Vitamin C chewable – Disamping meningkatkan imunisasi,vitamin C ini juga menguatkan tulang,gigi dan gusi kanak-kanak.

4. Nutriferon – Bertindak meningkatkan interferon semulajadi badan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan.Untuk kanak-kanak, sila dapatkan nasihat untuk dos yang berpatutan.

HFMD

HFMD

Alhamdulillah sebelum bintik-bintik merah menjadi semakin parah, seawal hari ke 4 Syahmi Isyraf telah menunjukkan perubahan positif.

**Penyakit ni memang tak berbahaya, pernah baca katanya kalau tak semenanjung tak pernah dengar kes bawa kematian, tapi kat Sabah Sarawak pernah sebab dia attack organ dalaman. So parent, careful, better prevent than cure.

 Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

 

Shaklee Independen Distributor

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

Kawasan COD : Putrajaya – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.