Mengantuk Siang Merupakan Penyakit Yang Perlu Dirawat

Pagi ni saya teringat tentang kisah seorang rakan berusia 20an iaitu bekas rakan sekerja saya , beliau selalu dikatakan sebagai pemalas akibat selalu tidur di siang hari. Pada suatu hari saya berhasrat menegurnya di pantri, kebetulan beliau sedang membuat minuman yang dipercayai mampu mengurangkan rasa mengantuknya.

“Dah banyak mana minum minuman ni hari ni?”

“Teruk sangat ke rasa mengantuk?”

“Ko tidur tak semalam?”

Beliau tidak merokok, sebab tu beliau cuba hilangkan dengan minum berkafein.

“Banyak juga la, mengantuk sangat, semalam dah tidur awal tapi masih mengantuk. kadang mengantuk sangat  terutama waktu memandu, sampai hampir knemalanga dan pernah tertidur di lampu isyarat kerana teramat mengantuk.Saya cuma terjaga bila dah kena hon dari kereta belakang”

image.php

Saya mula mencari penyelesaian dan berpendapat beliau mungkin salah seorang yang mengalami Hypersomnia.

Hypersomnia didefinisikan sebagai Letih atau mengantuk yang berlebihan, adalah keadaan di mana seseorang mempunyai masalah tinggal berjaga sepanjang hari. Orang yang mempunyai Letih boleh tidur pada bila-bila masa – misalnya, di tempat kerja atau semasa mereka memandu. Mereka juga mungkin mempunyai masalah yang berkaitan dengan tidur yang lain, termasuk kekurangan tenaga dan masalah berfikir dengan jelas.

Punca Hypersomnia

Terdapat beberapa sebab-sebab potensi Hypersomnia, termasuk:

  • Yang tidur penyakit narcolepsy (mengantuk waktu siang) dan apnea tidur (gangguan pernafasan semasa tidur)
  • Tidak mendapat tidur yang cukup pada waktu malam (kurang tidur)
  •  Berat badan berlebihan
  • Dadah atau penyalahgunaan alkohol
  • kecederaan kepala atau penyakit saraf, seperti multiple sclerosis
  • Ubat-ubatan preskripsi, seperti penenang
  • Genetik (mempunyai seorang saudara dengan Letih)

Diagnosing Hypersomnia

Jika anda sentiasa berasa mengantuk pada siang hari, berbincang dengan doktor anda. Dalam membuat diagnosis Letih, doktor anda akan meminta anda tentang tabiat tidur anda, berapa banyak tidur anda pada waktu malam, jika anda bangun pada waktu malam, dan sama ada anda tidur sepanjang hari.

Doktor anda juga akan ingin tahu jika anda mempunyai apa-apa masalah emosi atau mengambil mana-mana ubat-ubatan yang boleh mengganggu tidur anda.Doktor anda juga boleh memerintahkan beberapa ujian, termasuk ujian darah, dikira tomografi (CT) imbasan, dan ujian tidur dipanggil polysomnography. Dalam beberapa kes, tambahan electroencephalogram (EEG), yang mengukur aktiviti elektrik otak, adalah diperlukan.

Rawatan Hypersomnia

Jika anda didiagnosis dengan Letih, doktor anda boleh menetapkan pelbagai ubat-ubatan untuk merawat, termasuk perangsang, antidepresan, serta beberapa ubat-ubatan baru (contohnya, Provigil dan Xyrem).

Jika anda didiagnosis dengan apnea tidur, doktor anda boleh menetapkan rawatan yang dikenali sebagai saluran udara tekanan berterusan positif, atau CPAP. Dengan CPAP, anda memakai topeng atas hidung anda semasa anda sedang tidur. Sebuah mesin yang memberikan aliran berterusan udara ke dalam hidung adalah disambungkan kepada topeng. Tekanan dari udara mengalir ke dalam hidung membantu menyimpan terbuka saluran pernafasan.

Jika anda mengambil ubat yang menyebabkan mengantuk, minta doktor anda mengenai perubahan kepada yang kurang cenderung untuk membuat anda mengantuk. Anda juga mungkin mahu pergi ke tidur awal untuk cuba untuk mendapatkan tidur yang lebih pada waktu malam, dan menghapuskan alkohol dan kafein.

Bagaimana anda boleh sentiasa sihat dan cergas tanpa dadah?? Jom saksikan video di bawah..

Adakah anda tergolong dalam golongan di atas, bertindak segera sebelum badan anda semakin lemau dan di cintai penyakit- penyakit lain sekaligus mengganggu tumpuan dan kerjaya anda. Cegah sebelum terlambat!

CINCH TEAMengapa Cinch Tea?

Ini adalah salah satu jalan terbaik untuk gantikan kafein sebagai ubat tahan mengantuk korang.

Kandungan matcha green tea dan taurina merupakan ENERGY DAN METABOLISMA BOOSTER untuk korang. Betul no wonder ramai antara kami suka minum teh ni untuk update blog setiap malam.hehhehe..

Malah kandungan white tea membantu membakar lemak sebanyak 4x GANDA!! wow…ini boleh membantu untuk kuruskan badan.HEBAT!!

Ia juga bagus untuk pencernaan kerana terdapat rooibos red tea yang merupakan agen detox yang kuat.

So selepas ni apa kata gantikan air kafein dengan Cinch energy tea mix ni semasa suami membantu perjalanan jauh untuk die lebih fokus dan bertenaga. Malah korang pun boleh minum sama.

Penghantaran saya akan lakukan segera untuk korang supaya selepas ni boleh kurangkan pengambilan kafein sebagai ubat tahan mengantuk. Teh ni akan sampai dalam masa 2-3hari bekerja,insyaallah…

Nak order? sila klik

Info Menarik:

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge