Petua Merawat Gelaja dan Simptom Penyakit Resdung Dengan Segera

Apa itu resdung? Resdung bukan sahaja akan menyebabkan penghidapnya sering bersin, malah tanpa disedari, resdung membawa pelbagai lagi komplikasi dalaman yang mampu mengundang maut. Penyakit resdung bukanlah penyakit keturunan tetapi ia mewariskan alergik kepada keturunan. Resdung (sinusitis) adalah radang pada lapisan rongga hidung yang memiliki beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxillary dan sphenoif. Resdung ni tak kira, kanak-kanak, dewasa atau warga emas..Jika tidak dibendung ia akan menjadi semakin teruk.

Punca-Resdung-sinus-Simpton-dan-Rawatannya

 

Petua Menghilangkan Kegatalan Akibat Resdung?

Disebabkan arwah ayah saya alergik kepada makanan laut, cuaca sejuk, debu dan bulu haiwan, maka saya juga begitu. Ia akan menyebabkan bersin yang kerap, dengkuran luarbiasa, batuk, gatal hidung, cepat letih, muka terasa sakit dan pening kepala waktu pagi. Ia amat berbeza sekali sekiranya anda diserang selsema biasa. Kegatalan hampir ke seluruh wajah, rongga hidung, kerongkong serta dalam telinga menyebabkan rasa tidak selesa.Apakah petua yang boleh diamalkan?

Petua 1

Halia

Bahan-bahan

  • Seketul Halia
  • 1 camca Lada Hitam biji
  • Air secukupnya

Caranya

  1. Basuh bersih halia (jangan dibuang kulit) masukkan Lada Hitam dan air (jangan penuh jangan sikit, agak-agak hapus Halia tu) ke dalam 1 bekas.
  2. Panaskan dalam api sederhana sehingga mendidih
  3. Bila dah sejuk @ suam-suam kuku (Ikut keselesaan) korang kumur dengan air tersebut, amalkan setiap pagi, petang dan malam, insyaAllah..
  4. Bila dah habis boleh tambahkan air dan ulangi langkah 2 sehinggalah warna bertukar menjadi putih.

Petua 2

kulit kayu manis

Bahan-Bahan

  • 4 batang Kayu manis
  • Secebis kain putih/kain bersih

Caranya

  1. Tumbuk atau kisar kayu manis sehingga menjadi serbuk
  2. Biarkan serbuk kayu manis sehingga kering
  3. Letakkan serbuk tadi ke tengah-tengah kain dan ikat seperti sup bunjut
  4. Gosokkan bunjut kayu manis ke tapak tangan dan hidu berkali-kali

Petua 3

petua sirih

Bahan-bahan

  • 3 biji bawang merah
  • 2 helai daun sireh
  • Secubit biji sawi

Cara-cara

  1. Hiris halus 3 biji bawang merah.
  2. Ambil 2 helai daun sirih dan secubit biji sawi.
  3. Masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan air yang sedang mendidih.
  4. Wapkan ke muka anda. Amalkan selalu.

Petua 4

rawatan-resdung-tradisional

Bahan-bahan

  • Teh uncang

 

Cara-cara

  1. Simpan teh uncang yang telah digunakan
  2. Sapukan pada wajah pada waktu yang sesuai seperti sebelum mandi
  3. Biarkan seketikan untuk intipati teh meresap ke wajah. Selamat beramal

Petua 5

latest petua

Bahan-bahan

  • 8 biji limau nipis
  • 10 helai daun pandan

 

Cara-cara

  1. Hiris daun pandan halus-halus seperti bunga rampai
  2. Hiris dan perahkan limau nipis ke atas daun pandan.
  3. Gaul sehingga sebati
  4. Sapu ke seluruh wajah.
  5. Boleh amalkan pada jam 10.00 pagi sehingga 3 petang.

 

Petua 6

cuka dan madu

Bahan-bahan

  • Setengah sudu madu
  • Setengah sudu cuka

 

Cara-cara

  1. Gaulkan madu bersama cuka (saya lebih suka lebihkan cuka)
  2. Tuang sedikit ke tapak tangan
  3. Sedut ke dalam hidung. Dimulakan dengan hidung kanan, jangan lupa bismillah dan selawat (rasa sampai naik ke otak).
  4. Ulang hidung kanan dan kiri sebanyak 3 kali.
  5. Terasa pedih sehingga keluar air mata tetapu kelegaan yang pantas insyaAllah.

 

Sekian sahaja petua tradisional yang ingin saya kongsikan dengan anda. Petua ke 6 diturunkan oleh nenek saya dan memang saya sendiri mengamalkannya. Selain dari cara tradisional, Shaklee juga ada menbawarkan Set Resdung Shaklee yang ternyata lebih mudah diamalkan dan mudah didapati.

 

Set Resdung Shaklee

set resdung

 

Alfalfa Complex

  • Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
  • Ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.
  • Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..

B Complex

  • B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
  • Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
  • Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
  • Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

Vitamin C

  • Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
  • Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
  • Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
  • Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
  • Meningkatkan pertumbuhan tisu.

 

Nutriferon

  • Meningkatkan interferon semulajadi badan dan menguatkan tindakbalas imun badan terutamanya jika anda bekerja dalam persekitaran yang  berhabuk, jerebu dan tidak sihat.
  • Sangat digalakkan bagi mereka yang telah mengalami jangkitan kuman dan mempunyai simptom resdung yang agak kronik.

Testimoni Pengguna Set Resdung Shaklee

testi set resdung

 

560803_639823502707951_1347080876_n

testimoni set resdung

Jangan berlengah untuk mencuba Set Resdung Shaklee bagi mengatasi masalah resdung anda. Produk Shaklee adalah produk semulajadi, selamat dan bebas dadah. Hakikatnya, penyakit resdung ini jika dibiarkan melarat akan menjadi kronik dan boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan membawa maut!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

4 comments for “Petua Merawat Gelaja dan Simptom Penyakit Resdung Dengan Segera

  1. Sandra Laeng
    f September, 2016 at 3:10 pm

    Hai, nak tanya, boleh tak wanita mengandung makan set resdung ini?

    • f September, 2016 at 4:15 pm

      Blh ambil bcomp & vit C..Alfalfa tidak digalakkan untuk wanita hamil. Blh gantikan dengan nutrifwron untuk tingkatkn imunisasi..

  2. Salam
    f February, 2017 at 5:53 pm

    Resdung sebabkn tidur berdengkur jugak ke ?

  3. f August, 2017 at 4:11 pm

    wow hebat cara nih, gabungan antara petua lama dan set shaklee, bagus untuk kesihatan
    Dila recently posted…6 Makanan Yang Buat Anda Jadi Letih Dan MengantukMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge