Pembawa Thalassemia tak boleh ambil Vita-Lea Iron Shaklee?

Sering kali kita mendengar ibu-ibu hamil bercerita tentang ibu kebaikan vitalea Shaklee yang mampu menyelesaikan masalah HB LOW mereka akan tetapi masih ade yang tidak berpuas hati dengan makanan tambahan ini..

vitalea-8-mei

Bagi mereka yang menghidap penyakit Thalassemia,  jika terbaca sahaja tajuk entry ini, anda sudah tahu kenapa anda tak boleh ambil Vita-Lea Iron Formula Shaklee sebagai supplement. Yang mana tak lain tak bukan kerana ada perkataan IRON di situ, ataupun dikenali juga sebagai zat besi.

Pesakit Thalassemia mempunyai kecacatan pada sel darah merah mereka kerana hemoglobin yang terdapat pada sel darah merah ini tidak terbentuk dengan sempurna. Hemoglobin ini mengandungi zat besi yang bertugas untuk mengangkut oksigen ke seluruh pelusuk badan manusia.

Disebabkan oleh ketidaksempurnaan hemoglobin ini, apabila sel darah merah pecah, ia juga turut akan pecah dan meninggalkan sejumlah zat besi atau iron yang banyak di dalam darah. Zat besi yang tidak dapat dikeluarkan dari dalam badan akan menyebabkan badan menjadi lemah dan pembesaran yang tidak teratur.

Jadi, sebab itulah Vitalea Shaklee tak disarankan kepada pesakit Thalassemia. Ini kerana salah satu jenis galian yang terdapat dalam multivitamin dan multimineral ini ialah iron atau zat besi yang boleh memburukkan lagi keadaan pesakit Thalassemia ini.

Tapi, itu tidak bermakna pesakit Thalassemia ini tidak boleh mengambil supplement yang lain. Jika nak tahu, vitamin b complex, vitamin e, ostematrix dan ESP adalah antara supplement yang baik untuk penghidap penyakit ini.

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge