Peraturan Senaman Yang Wajib Dipatuhi Semasa Mengandung

Sesetengah wanita berfikir bahawa kehamilan adalah masa untuk duduk dan meletakkan kaki mereka ke atas. Tidak begitu! Bagi kebanyakan wanita, ia adalah penting untuk menjalankan sedikit senaman semasa mengandung. Malah, ia mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Sihat wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 2 ½ jam latihan setiap minggu. Ini adalah kira-kira 30 minit setiap hari. Jika ini bunyi seperti banyak, jangan bimbang. Anda tidak perlu melakukan semuanya sekaligus. Sebaliknya, berpecah senaman anda dengan melakukan sesuatu yang aktif selama 10 minit tiga kali setiap hari.

peraturan bersenam

Apakah peraturan yang wajib anda patuhi ketika bersenam?

1. Dapatkan Nasihat Daripada Doktor

Jika anda telah biasa bersenam dan kandungan anda tidak mempunyai masalah, senaman boleh diteruskan seperti biasa. Bagi sesetengah wanita hamil yang kehamilannya berisiko, mereka perlu mendapatkan nasihat doktor untuk meneruskan rutin senaman harian.

2. Lebihkan Pengambilan Kalori
Ambil sekurang-kurangnya 300 ke 500 kalori tambahan setiap hari terutama apabila anda melakukan senaman ketika hamil. Makan dengan baik bagi mendapatkan tubuh yang lebih sihat.Esp shaklee sangat sesuai dijadikan hidangan sebelum senaman kerana mampu memberi lebih tenaga.

3. Elakkan Senaman Berbahaya
Aktiviti menunggang kuda misalnya tidak sesuai untuk wanita hamil. Lebih berbahaya kerana mereka berisiko untuk terjatuh ketika melakukannya.

4. Pakai Pakaian Yang Bersesuaian
Pakaian yang longgar dan selesa perlu menjadi keutamaan. Jika boleh pakai pakaian berlapis, jika panas anda boleh membuang lapisan baju yang pertama. Pastikan juga anda memakai coli yang menyokong pergerakan anda dengan baik. Dapatkan juga kasut yang bersesuaian untuk wanita hamil seperti anda.

5. Memanaskan Badan
Senaman memanaskan badan membolehkan otot dan sendi bersedia untuk melakukan kerja-kerjanya sekali gus membuatkan denyutan jantung naik secara perlahan-lahan. Jika anda terus melakukan senaman, anda boleh menyebabkan kecederaan.

Anda tidak perlu risau kerana senaman adalah selamat bagi kebanyakan wanita hamil yang sihat. Bersenam semasa hamil adalah selamat untuk anda dan bayi anda. Bercakap dengan pakar penjagaan kesihatan anda sebelum anda memulakan apa-apa program senaman dan rujuk mengenai senaman yang anda boleh lakukan.

Shaklee Independen Distributor

Maziah Jamaludin

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Klik Sini Untuk Order

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.