Pantang Larang : Mengapa Vitamin Shaklee Tiada Kesan Seperti Yang Diinginkan?

Sudah mengambil pelbagai supplimment tetapi masih tiada apa-apa perubahan? Suplement tak sesuai dengan badan? Suplement tidak berkesan?? Oppsss,apa kata kita check dulu disiplin kita terhadap supplement.Pengambilan supplement sebenarnya ada pantang larang yang perlu dipatuhi. Ini demi memastikan vitamin yang kita amalkan berkesan.

Tahukah anda?

Sebenarnya kita disarankan untuk mengambil supplement selama 3 bulan. Hal ini bagi mewujudkan keserasian badan terhadap vitamin kerana sel kita hidup antara 90-120 hari. Oleh itu kita perlu ingat bahawa  kesan yang singkat tidak bagus untuk badan di mana badan kita akan terkejut dengan pengambilan yang drastik dan mungkin akan menimbulkan masalah lain. Ketahui 5 punca mengapa vitamin tidak berkesan kepada tubuh anda.

confius

5 Punca Vitamin Tidak Berkesan Kepada Anda.

1. Kurang pengambilan air kosong.

Air kosong memainkan peranan yang sangat penting untuk melarutkan supplement yang diambil. Supliment yang larut sahaja mampu diserap oleh badan.Maka teramatlah RUGI jika kita memandang remeh perkara ini. Anggaran yang perlu kita ambil mengikut berat badan iaitu 1L bagi setiap 25kg. Jika berat kita 50Kg anggaran tidak kurang dari 2 Liter sehari. Lebih banyak lebih bagus.

air masak

Air manis tidak bagus?? Sebenarnya air manis mampu meningkatkan keperkatan darah sekaligus menyumbang kepada risiko kegemukan. Anda boleh mencuba untuk mengambil air kosong sahaja dalam seminggu dan mengambil air manis selama seminggu. Anda pasti akan merasakan perbezaannya!

2. Makan Vitamin Secara Banyak Dalam Satu Masa.

Keterujaan uttuk mengambil supplement memang tidak dinafikan. Lagi pula kita ,mengambil supplement untuk kebaikan tertentu. Tetapi kita perlu ingat, pengambilan supplement perlu dirancang jadualnya. Hal ini supaya badan kita tidak terlalu ‘work hard’ untuk menyerap semua supplement yang diambil sekaligus. Hal ini akan menyebabkan penyerapan supplement kurang efisyen.

waktu ambil sup

Ok, lepas ni anda boleh mengagihkan pengambilan supplement keperluan dan kesesuaian anda supaya kepekatan darah tidak meningkat sevcara mendadak. Sekurang-kurangnya jarakkan dalam sejam. Sediakan jadual pengambilan dan disiplinkan diri. Cubalah!

 3. Elakkan Pengambilan Vitamin Bersama Ubat.

Ada yang bertanya,sekiranya kesihatan masih di bawah pemantauan doctor,bolehkan mengambil vitamin bersama ubat. Ya, boleh tetapi perlu dijarakkan masa pengambilan. Elakkan mengambil ubat secara serentak dengan vitamin.

Pengambilan ubat dan vitamin secara serentak akan menyebabkan kecelaruan sekaligus mengganggu penyerapan vitamin dengan baik.

UBAT VS SUPPLEMENT

 

Sekali lagi jadual pengambilan memainkan peranan. Sekiranya makan pagi anda sudah menggambil ubat doctor, anda boleh mengamalkan vitamin pada waktu tengah hari atau malam.

Sekiranya anda perlu mengambil ubat pada waktu pagi,tengah hari dan malam, anda boleh mengamalkan vitamin sejam selepas pengambilan ubat.

4. Kurangkan Pengambilan kafein.

Pengambilan kafein menghalang penyerapan vitamin yang berkesan dalam badan. Hal ini berlaku kerana kafein mampu merosakkan vitamin yang sedia ada di dalam badan. Oleh itu, pengambilan kafein secara berterusan hanya akan membazirkan vitamin yang kita amalkan sebelum ni.

kafein1

Sememangnya minuman berkafein menjadi kegemaran rakyat Malaysia terutamanya kopi dan teh. Saya juga tidak terkecuali. Demi mengoptimumkan penyerapan vitamin anda disarankan untuk mengurangkan atau berhenti pengambilan kafein. Macam saya juga, the tarik menjadi kegemaran tetapi Alhamdulillah saya sedah menggantikan sarapan saya dengan mengambil ESP dicampur dengan Vico. Memang kegemaran saya selain air kosong.

5. Cara Pengambilan Vitamin yang Betul.

Untuk menjadualkan pengambilan  vitamin,kita perlu tahu mengenai sifat dan kesan penyerapan vitamin tersebut.

  • Pengambilan multivitamin (Vitalea) tidak boleh diambil bersama Ostematrix (kalsium). Hal ini kerana ia mampu mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri.
  • Vitamin E tidak boleh diambil bersama Alfalfa kerana Alfalfa mampu mengganggu penyerapan vitamin E oleh badan.
  • Alfalfa dan vitamin antioksida lain juga tidak digalakkan untuk ibu mengandung kerana ia mampu mengakibatkan risiko keguguran pada awal kehamilan.
  • GLA tidak boleh diambil bersama Vitamin E. Hal ini kerana di dalam GLA sudah mempunya vitamin E dan jika diambil sekali,ia akan menyebabkan penyerapan salah satu daripadanya kurang berkesan.
  • Pesakit Thalisemia Vitalea kerana boleh pesakit ini tidak mampu menyerap iron dan boleh meyebabkan keracunan/lambakan iron dalam darah.

 

banyak supp

Oleh itu adalah penting untuk kita mengetahui pantang larang pengambilan supliment yang betul supaya badan kita dapat menyerap kebaikan vitamin secara optimum. Selain itu dalam pengambilan vitamin, perkara lain yang perlu diambil kira ialah:

  • Vitamin anda SELAMAT
  • Vitamin anda SEMULAJADI
  • Vitamin anda HALAL
  • Vitamin anda BERKESAN

Sekiranya anda mengalami perubahan negatif, jangan bimbang kerana ia adalah tindak balas awal badan kita terhadap pengambilan vitamin. Ia adalah kesan Healing Krisis yang menunjukkan bahawa badan kita sedang pulih.

**Untuk kesan yang optimum pastikan anda mengenalpasti dan mengelak dari pantang larang yang dinyatakan diatas.

 Shaklee Independen Distributor

 

Kawasan COD : Putrajaya – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.