Mengapa Masih Sakit Belakang Selepas Bersalin Dan Apakah Penyesaiannya?

Assalamualaikum. Wanita dan sakit belakang kadang kala berpisah tiada. Sakit belakang menyebabkan ibu menjadi mudah stress, letih dan murung. Bermula dengan kehamilan, membawa kandungan yang kian membesar menyebabkan tulang belakang perlu menampung beban yang lebih dari biasa.

Selepas bersalin difikirkan masalah sakit belakang akan berakhir, tetapi kadang  kala menjadi lebih parah. Mana tidak nya, selepas melahirkan anak,ibu perlu menguruskan dirinya dan bayi. Sekiranya sakit belakang menyerang, bukan calang-calang keradangannya. Tersilap sikit, rasa nak menangis menahan sakit. Fuhhhh, mengapakah masih sakit belakang selepas bersalin dan apakah penyelesaiannya?

sakit lagi

Mengapa Masih Sakit Belakang Selepas Bersalin?

Ramai beranggapan sakit belakang selepas bersalin berpunca daripada suntikan epidural. Sejauh mana kebenarannya? Hal ini kerana saya yang melahirkan anak sulong tanpa epidural juga turut mendapat sakit belakang.

Badan yang sakit selepas bersalin bersambung pula semasa menyusukan bayi. Menyusu terlalu lama dalam posisi duduk pasti akan menyebabkan ibu mengalami sakit pinggang dan sakit belakang. Menyusu dalam posisi mengiring juga tidak kurang penangannya, ibu akan sakit belakang dan pinggang. Ia berlarutan sehingga saya mula bekerja.

7 Tips Atasi Masalah Sakit Belakang Selepas Bersalin.

Namun begitu selepas melahirkan anak kedua, saya tidak lagi mengalami masalah sakit belakang dan dan pinggang dengan mengamalkan beberapa tips ini antaranya:

  1. Menyusukan anak dalam keadaan yang selesa. Ubah posisi dan elakkan posisi yang sama dalam jangka masa yang panjang.
  2. Tidak membongkok semasa menyusukan anak. Bawa anak ke dada dan sokong bayi dengan bantal semasa menyusu dalam posisi duduk. Ia akan mengurangkan tekanan pada tulang belakang.
  3. Amalkan cara yang betul semasa mengangkat barang di lantai dan tidak mengangkat barang yang terlalu berat. Jangan terus tunduk tetapi amalkan duduk dengan membengkokkan lutut untuk megambil barang.
  4. Penggunaan babywearing yang tidak betul juga boleh meyebabkan risiko sakit belakang dan pinggang. Pastikan cara ikat da posisi bayi yang betul untuk mengurangkan tekanan pada tulang belakang.
  5. Lakukan sedikit senaman dan regangan untuk menguatkan otot belakang dan pinggang. Dapatkan khidmat pakar terapi professional bagi melegakan sakit belakang dan pinggang.
  6. Amalkan urutan ringan pada bahagian pinggang dan belakang untuk meredakan rasa sakit. Dapatkan tukang urut yang professional bagi mengelakkan sebarang risiko lain.
  7. Amalkan Set Bersalin Shaklee yang mengandungi Vitamin B, Asid folik, kalsium, multivitamin,protein, kalsium, zinc, vitamin C, Zat besi dan pelbagai nutrisi yangbaik untuk tubuh.

Alhamdulillah, suppliment Shaklee amat membantu saya untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik selepas melahirkan anak kedua.

Sedikit perkongsian mengenai Shaklee: Jenama ini telah berada di dalam hati saya sejak kali pertama mencubanya sendiri kerana sifatnya yang 100% semulajadi, 100% selamat dan 100% berkesan.

Sifat produk Shaklee adalah semulajadi dan khasiatnya sama seperti tumbuhan di hutan yang masih belum diubahsuai sifat genetiknya masih belum dapat ditandingi!

Kalsium Bantu Atasi Masalah Sakit Belakang.

ostematrix ku

Pengambilan kalsium yang mencukupi secaraberterusan membantu saya mengatasi masalah sakit belakang dan sakit pinggang. Mengurangkan rasa lenguh-lenguh badan dan membantu mengelak dari kekejangan otot (simpul biawak).

Selain melancarkan susu ,kalsium juga sangat membantu untuk mengatasi masalah sembelit selepas bersalin. Pembuangan setiap pagi menjadi lebih lancar.

Kalsium ini juga membantu tidur yang lebih lena. Sekiranya anak bangun di tengah malam untuk menyusu, saya tidak lagi mengalami masalah sakit belakang dan pinggang.

Bonus Pengambilan Set Bersalin Shaklee.

Alhamdulillah dengan pengambilan Set Bersalin Shaklee, saya mampu mengembalikan berat badan ideal saya tanpa sebarang rawatan pelansingan atau diet ekstrem. Dengan nutrisi yang mencukupi, saya rasa lebih segar apabila bangun pagi dan tidak mengalami sakit serta lenguh-lenguh pada badan.

gemuk

Gambar selepas bersalin anak pertama tahun 2012 dan selepas bersalin anak kedua tahun 2014..

Minggu ke 3 selepas bersalin saya sudah kembali ke Putrajaya dan berpantang sendiri dengan anak sulong baru berusia 2 tahun 3 bulan. Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Oleh itu, saya sangat mengesyorkan ibu-ibu yang mengalami masalah sakit pinggang dan sakit belakang yang berterusan untuk mendapatkan Set Bersalin Shaklee.

Istimewanya supplimen yang terdapat dalam Set Bersalin Shaklee ini bukan sahaja untuk selepas bersalin atau waktu berpantang tetapi ia boleh siambil sepanjang hayat seseorang wanita seperti yang disarankan pakar sakit puan , Dr Hamid Arshat;

sakit-belakang

Diharapkan agar sedikit perkongian ini memberi manfaat kepada ibu yang mengalami masalah sakit pinggang dan sakit belakang selepas melahirkan anak. Bagaimana untuk mendapatkan produk yang awesome ini? Hubungi saya segera dan jangan biarkan diri anda terus diselubungi sakt belakang yang menyeksakan dan berpanjangan.

Sumber : Soleh.net

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin 

 

 

2 comments for “Mengapa Masih Sakit Belakang Selepas Bersalin Dan Apakah Penyesaiannya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.