Makanan Semulajadi Untuk Anak Genius

Anak adalah anugerah terindah kepada ibu bapa. Keterujaan kepada ibu bapa adalah untuk memberikan yang terbaik buat anak mereka sejak dari kandungan lagi. Kajian menunjukkan 90% kepintaran anak bermula sejak dalam kandungan lagi dan makanan antara sumber yang paling penting untuk merangsang perkembangan otak bayi.

Rangsangan ini haruslah bermula dari awal kehamilan.  Si ibu perlu merancang dan memilih makanan yang terbaik untuk ibu dan juga bayi dalam kandungan. Hal ini perkembangan otak bayi  agak pesat sejak dalam kandungan lagi. Jom kita singkap satu persatu kelebihan makanan yang merangsang otak :

Genius (1)

Makanan Sunnah

Madu

madu

 • Makanan yang sangat berkhasiat dinyatakan dalam Al-Quran dan  manisan madu digelar ‘raja ubat’ dapat menyembuhkan  pelbagai jenis penyakit.
 • Mengandungi pelbagai jenis vitamin,mineral, protein, antiseptic dan enzim yang mampu untuk meningkatkan ingatan dan kecergasan mental.
 • Mengandungi  zat galian seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium,potassium, kuprum, silica, klorin dan ia dapat memberi tenaga.
 • Amalkan 2 sudu teh sehari  pada waktu pagi dan malam.

 

Kismis

kismis-2

 • Mengandungi zat besi yang berfungsi membina darah supaya bekalan oksigen mencukupi untuk disalurkan ke otak.
 • Cara makan yang afdal adalah dengan mengadap kiblat (arah matahari terbenam), baca bismillah selawat ke atas nabi 3 kali serta doa penerang hati. Ambil kismis 7 biji ,3 kali makan (sehari 21 biji).

Susu Segar

Susu_133406215

 • Susu baik untuk merangsang otak,menajamkan fikiran, membekalkan tenaga dari sudut mental dan fizikal.
 • Susu mengandungi 2 unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang berfungsi untuk pertumbukan otak dan badan.
 • Susu berkhasiat kerana mempunyai karbohidrat, lemak,protein, vi tamin, mineral,dan air. Ia dapat menguatkan tulang,menajamkan akal,penglihatan yang baik dan menghindari penyakit pelupa.
 • Susu yang baik untuk ketajaman minda adalah susu kambing,biri-biri dan susu lembu sega.
 • Amalkan minum susu sekurang-kurangnya segelas paagi dan malam. Mulakan dengan bacaan bismillah.

Buah Delima

Pomegranate on a white background

 • Buah ini boleh menjadi penerang hati, sesuai dengan sabda Rasulullah,”BArangsiapa yang memakan buah delima,sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”

Makanan Dari Sumber Daging

daging-sapi

Daging Burung Merpati

 • Daging burung ini mempunyai protein, lemak,kalsium, fosforus dan kalori yang dapat meningkatkan kecergasankanak-kanak selain membantu mempercepatkan pertuturan lebih awal dari biasa.

Daging Ayam

 • Ayam mempunyai zat pemakanan yang paling tinggi dan berkhasiat dalam meningkatkan prestasi otak.

Daging Biri-biri.

 • Memberi kekuatan ingatan dan mampu memberi daya  ingatan menghafal.

Lain-lain

buah dan sayur

Buah-buahan – seperti oren, dan badam menigkatkan keupayaan mental

Sayur-sayuran – labu, bunga kobis,dan halia meningkatkan kecerdasan minda ,keupayaan minda dan meningkatkan daya ingatan

Kekacang – kekacang seperti gajus, soya, pistachio dipercayai berkesan dalam meningkatkan kecerdasan otak selain mengandungi protein yang tinggi.

Minyak sapi – Meningkatkan tahap IQ. Biasakan masak dengan minyak sapi.

Suatu yang cukup membahagiakan ibu bapa apabila melihat anak mereka sihat, cergas dan bijak.  Di Shaklee kami menawarkan SET ANAK GENIUS di mana ia merupakan ramuan semulajadi yang terbaik khusus untuk kanak-kanak. Selain meningkatkan daya pemikiran anak-anak,set ini juga membantu meningkatkan imunisasi iaitu daya tahan badan kepada penyakit.

Hidup, ini terlalu singkat untuk mengumpul harta setinggi gunung. Oleh itu,hargailah permata-permata anda dengan memberikan yang terbaik kepada mereka agar membesar dengan sihat dan sempurna. Lakukan pelaburan bijak demi masa depan mereka. Salam sayang..

 

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.