Kenali Penyakit Alzheimer Dan Cara Mengawalnya

Alzheimer atau lebih dikenali sebagai penyakit nyanyuk adalah penyakit yang disebabkan oleh penurunan fungsi dan daya ingatan otak. Penyakit Alzheimer akan menjadikan seseorang itu hilang ingatan, perubahan mood yang ketara dan kebingungan. Kelemahan mental ini akhirnya menyebabkan pesakit tidak dapat berfikir, mengingat, berimaginasi dan membuat penilaian yang betul.

Alzheimer_s_1760056c

Penyakit Alzhaeimer mampu menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Faktor kerosakan sel otak ini dipercayai gabungan antara gaya hidup, ginetik san persekitaran seseorang. Terdapat 2 struktur tidak normal yang menyebabkan kerosakan saraf (neuron) pada penghidp Alzheimer iaitu plak dan tangles yang tersebar di korteks otak.

Plak – pengumpulan fragmen protein (beta-amyloid) di dalam ruang antara sel-sel saraf (neuron)

Tangles – fiber berpintal bagi protein yang dikenali sabagia tau yang berkumpul di dalam sel-sel neuron

10 Simptom Awal Penyakit Alzheimer

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) melaporkan setiap tujuh saat, satu kes baharu penyakit nyanyuk dilaporkan dan menjelang 2050, dianggarkan 100 juta pesakit akan mengidap penyakit yang juga dikenali sebagai dementia ini. Mari kenali 10 petanda awal penyakit Alzheimer.

 • Mudah lupa dan hilang daya ingatan
 • Sukar untuk menyelesaikan masalah dan mengikut perancangan.
 • Rutin harian menjadi begitu sukar bagi pesakit Alzheimer
 • Keliru dengan tempat dan masa
 • Keliru dengan imej, gambar dan mengalami masalah penglihatan.
 • Masalah pertuturan dan sukar untuk menulis
 • Lupa tempat meletak barang.
 • Kurang/lemah pertimbangan dalam menilai sesuatu.
 • Kurang bersosial dan kerap mengasingkan diri
 • Perubahan personality dan mood.

Apakah Tips dijauhi dari Penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer adalah penyakit progresif di mana setakat ini, tiada sebarang rawatan untuk menyembuhkannya. Walaubagaimanapun, terdapat terapi khas bagi meringankan gejala Alzheimer yang dihidapi oleh pesakit.

brain_custom-7dc8b13482809aa284fab1625375caecd883ccd7-s6-c30

Hasil dari kajian mendapati otak pesakit Alzheimer mengandungi tinggi kandungan kalsium, sulfur, silicon dan aluminium. Protein yang tinggi dalam darah juga menyumbang kepada risiko menghidap penyakit ini.

Alzheimer sering berlaku kepada mereka yang menggunakan fungsi otak secara minimum. Salah satu cara untuk mengurangkan risiko Alzheimer adalah dengan banyak membaca. Dalam Islam juga menekankan bahawa memperbanyakkan bacaan dan mengkaji Al-Quran mampu menjauhkan kita dari penyakit nyanyuk atau Alzheimer ini. Nabi SAW juga ada memberi petua dengan membiasakan diri berzikir atau beristighfar 70 kali setiap hari bagi mengelak penyakit nyanyuk.

Makanan Yang Boleh Mengurangkan Risiko Pelupa dan Alzheimer

Jauhi-Alzheimer-dengan-Konsumsi-Makanan-Ini

Di sini saya nak kongsikan makanan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan diri kita daripada menjadi seorang yang pelupa dan mengurangkan risiko Alzheimer. Beberapa makanan seperti pemanis dan juga tenusu dikaitkan dengan penyakit tersebut. Selain itu dipercayai makanan berkanji juga merupakan satu daripada penyumbang utama kepada sifat pelupa. Jom kita tengok beberapa makanan yang boleh kita amalkan untuk elak daripada menjadi seorang yang pelupa

 • Avokado – Kandungan asid oleic berfungsi melindungi saraf neuron dan melancarkan aliran darah pada otak.
 • Blueberry – Dikenali sebagai ‘brainberries’, tinggi dengan antioksidan dan menjadi salah satu makanan terapi bagi Alzheimer.
 • Kacang (kekacang) – Menstabilkan aras kandungan gula dalam badan sekaligus meningkatkan fungsi otak.
 • Bijirin – Kandungan lemak omega nya mampu meningkatkan lagi kemampuan otak ke tahap yang maksimum. Ia juga  tinggi kandungan fiber atau serat dan mampu membekalkan vitamin dan mineral yang tinggi untuk badan.
 • Ikan Salmon Liar – Omega-3, Vitamin B dan juga asid amino yang tinggi menjadikan nya makanan yang paling bagus untuk meningkatkan keupayaan kognitif kita.
 • Coklat – mempunyai antioksidan yang tinggi dan ia mampu membaiki fokus, meningkatkan konsentrasi serta merangsang penghasilan endorfin, yang membantu membina otak yang sihat.

Selain dari itu, penyakit Alzheimer boleh dihindari dengan penjagaan kesihatan, termasuk pemakanan. Berikut adalah cadangan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan penyakit Alzheimer:

cegah alzheimer

 Vita-E Complex – Vitamin E membantu dalam pengangkutan oksigen kepada sel-sel otak serta melambatkan menyusutan otak dan risiko Alzheimer.

B Complex – Vitamin B12 mengelakkan ‘hilang ingatan’ dalam diri kita dan mampu meningkatkan fungi otak.

Lecithin – Meningkatkan fungsi dan potensi otak.

Omega Guard – Tinggi kandungan Omega 3 dan DHA bagi meningkatkan daya ingatan.

Supplement bagi membantu pesakit Alzheimer:

bantu alzheimer

Energizing Soy Protein – Mengandungi asid amino yang membekalkan tenaga kepada otak, jantung dan otot rangka dengan menyalurkan asid lemak kepada sel-sel tersebut. Cartinine (sejenis asid amino) membantu melambatkan proses ‘penurunan’ mental pada pesakit Alzheimer.

Garlic Complex -Membantu melambatkan proses penyusutan otak.

Omega Guard – Memperbaikkan fungsi kognitif.

Sekiranya anda mendapati ahli keluarga mengalami masalah seperti mudah lupa, cepat moody, short-tem memory loss, kebingungan, kemurungan dan sebagainya – segeralah berjumpa doktor. Pesakit yang melibatkan perkara sebegini perlu mendapat pengesahan doktor kerana dikhuatiri simptom2 tersebut bukan sekadar nyanyuk, tapi ada masalah otak yang lain.

Dapatkan penyelesaian segera agar anda terus ceria dan mampu menjalankan aktiviti harian kegemaran anda. Hubungi saya untuk pertanyaan dan khidmat nasihat.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.