IQ Anak Tinggi Bila Ibu Makan Ikan Semasa Hamil

Perkembangan otak bayi paling pesat adalah semasa dalam kandungan dan berlanjutan sehingga 2 tahun pertama selepas dilahirkan. Pada waktu ini, bayi sangat memerlukan nutrisi penting untuk otak mereka untuk pembentukan jaringan sistem saraf, meningkatkan fungsi kognitif,perkembangan neuropsikologi serta kemampuan visual bayi.

shutterstock_125917649

Kajian di Spanyol menyatakan bahawa ibu yang makan ikan 3 hingga 4 kali seminggu semasa hamil akan melahirkan anak yang memiliki IQ yang lebih tinggi berbanding mereka yang kurang mengambil ikan. Selain itu, memakan banyak ikan semasa hamil juga mampu mengelak dari gejala autisme di kalangan kanak-kanak.

Ada Apa Dengan Ikan?

Kebanyakan kita sudah terlalu banyak memperoleh omega – 6 (terutamanya dari minyak sayuran), namun ia tidak dapat membekalkan omega – 3 secukupnya kepada tubuh. Omega 3 tidak dapat dihasilkan oleh tubuh tetapi sangat diperlukan untuk menghasilkan DHA dan EPA yang sangat bagus untuk perkembangan otak. Tahukah anda bahawa ikan merupakan sumber Omega-3 terbaik? Antara ikan yang mengandungi kandungan omega 3 yang tinggi adalah:

manfaat-ikan-salmon-untuk-ibu-menyusui

 • Ikan Salmon – Dalam 75 gram salmon mengandung 1.9 gram omega-3
 • Ikan sardine/ selayang – kaya akan omega-3 dan vitamin D. Biasa didapati di sekitar perairan atlantik.
 • Ikan Tenggiri – Sumber AA dan DHA dalam ikan tenggiri sangat baik untuk kandungan
 • Ikan Tuna – Omega-3 pada ikan tuna turut memberikan perlindungan pada saluran pencernaan dan mencegah kanser ovary.
 • Ikan Markerel – Menurut Ahli Gizi DR. Damayanti R Sjarif, kandungan Omega 3 pada ikan makarel lebih tinggi berbanding salmon. Biasa didapati di sekitar perairan atlantik.
 • Ikan Sebelah/Sisa Nabi – mengandung omega 3 yang hampir setara dengan sardin. Ikan laut ini banyak ditemui di sekitar perairan pasifik.

Usahakan untuk menjadikan mana-mana ikan di atas sebagai menu anda setiap 2 hingga 3 kali seminggu. Namun, jangan berlebihan dalam mengambil makanan laut ini semasa hamil, kerana makanan laut mungkin mengandung logam berat merkuri yang boleh membahayakan kandungan.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Omega – 3 Yang Terbaik dan Selamat Dan Mudah untuk Kehamilan?

Ibu mengandung perlu mengambil 1500mg DHA dan 800mg EPA sehari untuk menampung keperluan dirinya dan bayi yang dikandungnya. Di Shaklee terdapat Omega Guard yang merupakan sumber minyak ikan paling tulen di dunia dan tidak sama dengan minyak ikan yang lain di pasaran.Antara kelebihan Omega Guard Shaklee untuk ibu hamil adalah:

omega-best

 1. Meningkatkan perkembangan deria dan kognitif bayi
 2. Mengurangkan risiko alergi dikalangan bayi
 3. Baik untuk perkembangan sistem saraf otak bayi
 4. Mencegah kelahiran pramatang atau lahir tidak cukup bulan.
 5. Mengurangkan risiko pre-eklampsia
 6. Mengurangkan risiko kemurungan ibu mengandung
 7. Mengawal tahap kolestrol ibu mengandung
 8. Membantu ibu mengawal berat badan secara semulajadi
 9. Meningkatkan sistem pertahanan badan ibu, ibu jarang dijangkiti demam, selesema, batuk dll.

Omega Guard biasanya dicadangakn untuk diambil bersama Set Ibu Hamil bermula dari trimester kedua kerana semasa trimester kedua merupakan masa dimana otak bayi berkembang dengan pesat.

Setiap detik semasa hamil merupakan detik-detik yang sangat indah bagi si ibu. Sayangilah diri anda, sayangi kandungan anda..Bertindak segera dengan mendapatkan Omega Guard Shaklee. Ia merupakan gabungan makanan kesihatan terbaik dan mudah. Pengambilan vitamin yang betul akan membantu anda mendapat khasiat yang optimum. Berminat untuk dapatkan Omega Guard Shaklee?

Hubungi saya untuk khidmat nasihat pengambilan supplement terbaik..

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Vitamin Sihat

Facebook : Maziah Jamaludin

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.