Atasi Masalah Kolestrol Dengan Phytocol-ST Shaklee

Kolestrol adalah lemak yang dihasilkan oleh hati dan sangat penting untuk funsi sistem dalam badan.Kolestrol secara semulajadinya terdapat pada dinding sel atau di mana-mana bahagian tubuh termasuklah di otak, otot, saraf, kulit, hati, usus dan jantung.Kolestrol juga berfungsi dalam membentuk dan memelihara sel membrane, menapis molekul untuk keluar masuk dari sel, terlibat dalam sistem reproduksi dan membantu penghasilan hempedu.

kolesterol-tinggi

Mempunyai tahap kolestrol yang tinggi bukanlah penyakit, tetapi ia berpotensi menyebabkan pelbagai jenis penyakit antaranya stroke, sakit jantung, diabetis, dan tekanan darah tinggi.Kolestrol yang berlebihan dalam aliran darah kebiasaannya akan disimpan di arteri termasuklah salur darah di jantung, pembuluh darah ke otak, dan saluran darah ke kaki.

Bagaimana Yang Dikatakan Kolestrol Tinggi?

Secara kasarnya kita melihat tahap kolestrol semasa melakukan ujian darah atau ujian kolestrol. Ujian Kolesterol ini juga dikenali sebagai Lipid Studies. Pemeriksaan kolestrol ini amat disarankan kepada lelaki berumur 35 tahaun ke atas dan wanita 45 tahun ke atas. Pakar perubatan mencadangkan paras selamat adalah di bawah 200 mg/dl. Kandungan kolestrol terdii daripada:

 cholesterol-test
 • LDL (low-density lipoprotein cholesterol), Kolesterol tidak baik
 • HDL (high-density lipoprotein cholesterol,)Kolesterol baik
 • Trigliserida (lemak yang dibawa dalam darah hasil makanan yang kita makan.Lebihan kalori,alkohol,gula akan ditukar kepada triglesirida dan disimpan di dalam tisu lemak di dalam badan)

Jadual di bawah menunjukkan kandungan Jumlah Kolesterol dan maksudnya:

Jumlah Kolesterol Status
Kurang dari 200 Baik
200 — 239 Tinggi Sedikit
240 dan keatas Tinggi

Selain daripada ujian kolestrol, anda juga dapat mengesan tanda-tanda kolestrol tinggi dari perubahan kesihatan. Antara gejala yang sering dihidapi oleh golongan yang memiliki tahap kolestrol yang tinggi ialah:

 • Terasa Pening dari Bahagian Belakang Kepala (petanda strok)
 • Kejang pada bahagian leher dan bahu.
 • Kerap kejang di bahagian kaki dan tangan.
 • Kebas kaki dan tangan
 • Dadasebelahkirisepertitertusuk/nyeri – Saluran darah di jantung tersumbat (petanda sakit jantung)

Apakah Punca Yang Menyebabkan Kolestrol Tinggi Dalam Darah?

1. Pemakanan

 • Mengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak tepu biasanya akan meningkatkan kadar kolestrol.
 • Contohnya seperti telur, keju, minyak masak, kuih muih, dan pelbagai jenis makanab bergoreng.

2. Berat badan

 • Tumpuan lemak di bahagian perut dan pinggang bukan sahaja menyukarkan anda untuk memilih saiz seluar yang sesuai, malah ia juga meningkatkan kadar triglisedira dan menirinkan HDL atau kolestrol baik.

3. Aktiiviti harian

 • Kurang melakukan aktiviti atau kurang bersenam akan meyebabkan peningkatan kadar LDL (kolestrol jahat) dan mmerendahkan tahap HDL (kolestrol baik)

4. Usia dan jantina

 • Mencecah umur 20 tahun, kolestrol mula meningkat melainkan anda mengamalkan aktiviti dan pemakanan yang mencegah kenaikan tahap kolestrol.
 • Golongan lelaki lebih cenderung mempunyai tahap kolestrol yang tinggi berbanding wanita.

5. Tahap Kesihatan

 • Mempunyai penyakit lain seperti diabetis atau hipotiroid berisiko unutk peningkatan tahap kolestrol. Lakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin bagi mengelak risiko penyakit lain.

6. Sejarah Keluarga

 • Sesetengan orang masih memiliki kadar kolestrol yang tinggi walaupun telah mengamalkan gaya hidup yang sihat dan diet yang seimbang.
 • Faktor keturunan juga mempengaruhi masalah kolestrol tinggi.

7. Merokok

 • Pastinya anda sendrii sedar akan keburukan merokok. Selain merosakkan paru-paru, merokok juga mampu menurunkan tahap kolestrol baik dalam darah.

Makanan Yang Tinggi Kandungan Lemak dan Kolestrol

Anda sudah cuba untuk mengelak dari memakanan makanan berlemak, tetapi tahukah anda dari mana sebenarnya sumber kolestrol? Ada beberapa jenis makanan yang mungkin anda tidak menyangka bawaha ia menyumbang kolestrol jahat yang tinggi kepada tubuh anda. Antaranya ialah:

img_nofoodpusherslg_3

1. Daging ayam

Daging ayam diketahui mengandungi kurang lemak berbanding daging merah. Namun begitu, pengambilan daging ayam yang banyak mampu memberikan kesan negative dan salah satunya adalah meningkatkan tahap kolestrol dalam darah.

2. Gula Tambahan

Satu fakta yang cukup mengejutkan adalah gula tambahan menyebabkan penurunan kadar kolesterol “baik” atau high density lipoprotein (HDL) dalam darah. Jadi, pengurangan gula tambahan dalam diet, selain mengurangi risiko diabetes juga memperbaiki kadar kolesterol.

3. Kentang lenyek

Kentang lenyek atau mashed potato memiliki kandungan lemak yang tinggi terutama yang terdapat di restoran karana ia mengandung mentega, krim, susu, keju yang berlebihan. Hal ini menjadikan kentang lenyek merupakan makanan tinggi lemak tepu dan salah satu sumber karbohidrat.

4. Pizza

Tahukah anda sepotong pizza mengandung 10 gram lemak dan 4.4 gram lemak tepu. Jumlah ini belum termasuk topping yang mungkin mengandung lebih banyak lemak.

5. Kelapa
Produk kelapa seperti santan ataupun minyak kelapa mengandung lemak tepu yang cukup tinggi. Namun, penggunaannya dalam kadar yang sedikit dan tidak kerap tidak sama sekali menjejaskan kesihatan anda.

6. Produk tenusu
Produk tenusu sememangnya mengandungi banyak nutrisi yang penting seperti kalsium, protein, vitamin, dan mineral, tetapi juga mengandung lemak tepu. Maka sebaiknya pilihlah produk tenusu yang rendah lemak.

7. Kuih Muih dan kek
Bahan-bahan membuat kuih muih atau kek antaranya mentega, krim, susu, dan keju yang mengandung lemak tepu. Maka satu gigitan kek atau kuih sudah memberikan sumbangan kalori yang tinggi kepada tubuh.

8. Popcorn
Satu bekas popcorn berukuran sederhana mengandung 60 gram lemak jenuh dan 1.200 kalori. Hal ini kerana penghasilan atau pembuatan popcorn memerlukan minyak dan mempengaruhi kadar kolesterol dalam darah.

Selain itu, Mari kita selidik makanan rakyat Malaysia dan kandungan kalori bagi setiap menu:

kolesterol2

Sudah mengenalpasti makanan kegemaran anda? Enak bukan? Bagaimana pula dengan kalori harian kita? Mari kita kira pengambilan kalori  harian kita.

kolesterol3

Owhh tidakkkk!!!! Terlalu banyak kalori? Tetapi anda masih belum terlambat untuk kembali menyelamatkan kesihatan anda dari terjejas akibat kolestrol. Terdapat pelbagai produk kesihatan yang boleh diperolehi untuk mengawal tahap kolestrol dalam darah. Di Shaklee, Phytocol ST merupakan penemuan terbaru dan baru dilancarkan di Malaydia pada bulan Jun 2014 dan terbukti ia adalah sahabat anda untuk memerangi kolestrol tinggi.

Phytocol ST Penemuan Terbaru Shaklee Dalam Menangani Masalah Kolestrol.

Phytocol-ST-Shaklee-Menurunkan-Kolesterol-Semulajadi

Ramai yang tercari-cari cara menurunkan kolesterol dengan mudah dan cepat. Namun sekarang anda tak perlu mencari lagi.

Produk terbaru dari Shaklee ni memang tepat untuk fungsi nak turunkan kolesterol. Phytocol-ST ini dilancarkan serentak dengan Shaklee National Conference 2014 di Sunway Pyramid Convention Center.

Apa itu Phytocol ST Shaklee?

Phytocol ST Shaklee aadalah formula proprietary yang membekalkan 2000mg Fitosterol setiap hari.

Apa itu Fitosterol?

Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) ditemuidi dalam membrane sel tumbuhan. Ia juga boleh ditemui dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin.

bagaimana

BagaimanaPengambilan tablet ini membantu kesihatan anda?

Menurut American National Institute of Health (NIH) , badan ini mencadangkan pengambilan phytosterols sebanyak 2,000 mg sehari bagi mengawal tahap kolesterol dalam tubuh. Tahukah anda???

sumber phytocol

Bolehkah Phytocol ST Shaklee diambil bersama Omega Guard pada masa yang sama?

Ya. Untuk kesan yang lebih optimum Shaklee mencadangkan Phytocol-ST diambil bersama Coqhealth Plus.

gabungan

Kesihatan itu suatu nikmat. Adakah anda masih berfikir dan berkira untuk menjadi sihat dan gembira sedangkan di luar sana sudah ramai yang menarik nafas lega selepas mengamalkan Shaklee.Dapatkan produk terbaik ini untuk menurunkan paras kolestrol dalam tubuh anda!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.