Sakit Belakang Tanda Slip Disc, Punca, Kaedah Rawatan Slip Disc

Sakit Belakang tanda Utama Slip Disc

Pernahkan anda merasa sakit belakang yang melampau? Menurut kajian 80% orang dewasa pernah mengalami sakit belakang sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Kebanyakan nya disebabkan oleh aktiviti harian yang lazim dilakukan tetapi dengan cara yang salah.  Kesakitan yang melampau menyebabkan anggota badan menjadi kebas, pergerakan terbatas, otot kaki menjadi kejang dan ketika itu tiada apa yang boleh dibuat untuk menghilangkan kesakitan.

Sebelum itu,mari  kita mengenal struktur tulang belakang kita. Tulang belakang manusia terdapat ‘jelly-like structure’ yang dipanggil ‘Disc’. Disc ini berfungsi sebagai kusyen pad atau pelindung diantara tulang-tulang pada tulang belakang. Disc ini stabil kerana terdapat ligament yang tebal disekeliling tulang belakang.

Herniated_Disc-1

Keadaan Disc yang terbonjol

Slipped Disc adalah satu istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku terhadap tulang belakang. Secara ringkasnya ‘Slipped Disc’ bermaksud disc pada tulang belakang  terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang. Selain ‘slipped disc’, gejala ini juga dipanggil ‘Herniated Disc’, Ruptured Disc’ atau PID (Prolapsed Intervetebral Disc).

Heniated

Pelbagai Masalah Berkaitan Disc

Apakah Punca Berlaku Slipped Disc?

Proses penuaan antara punca berlakunya Slipped Disc di mana ligament yang memegang disc itu menjadi lemah dan sekiranya terdapat tekanan atau tergeliat sedikit pun, ia mampu menyebabkan gel disc itu pecah.

sd1

Namun begitu, aktiviti harian yang dilakukan dengan cara yang salah juga mampu menyumbang kepada risiko slipped disc antaranya:

1. Membongkok terlalu lama

2. Mengangkat beban yang terlalu berat

3. cara mengangkat beban yang salah

4. duduk atau baring dalam posture badan yang salah

5. Kecederaan ketika bersukan (cth: mengangkat berat di gym)

 Tanda-tanda  Slipped Disc

disc 1

Radang Bahagian Bawah Belakang

 Sakit yang melampau dan tiba-tiba. Biasanya berlaku di bahagian bawah belakang dan juga boleh berlaku di bahu serta tengkuk.

Sakit di bahagian bawah belakang boleh menyebabkan sakit menyucuk-nyucuk di bahagian kaki dan tapak kaki. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh melarat dan menyebabkan lumpuh.

Cara Mencegah Berlakunya Slip Disc

  1. Mengaja berat badan ideal. berat badan yang berlebihan member bebanan yang lebih kepada tulang belakang
  2. Berhenti merokok. Nikotin dalam rokok adalah toksik kepada disc. Ia menghalang disc mengekalkan sifat elastiknya kerana toksik menghalang penyerapan nutrient
  3. Amalkan Posture badan yang betul.

lifting

postures-1

sittingposture-1

Kaedah Rawatan Slip Disc

1. Rawatan Thermal – bertujuan untuk mengurangkan sakit

2. Steroid – suntikan steroid dapat menguankan oto belakang dan mengurangkan kesakitan untuk kesakitan biasa

3.Fisioterapi –  Kaedah senaman yang dijalankan bersama pakar untuk menguatkan otot temasuklah menggunakan tuala panas pada bahagian yang sakit.

4. Pembedahan – Langkah terakhir di mana disc yang terkeluar akan dikikis.Untuk kes yang serius,Kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang

 Namun begitu, gejala Slipped Disc mampu berulang.

Rawatan Alternatif Bagi Slip Disc

Jadi  jika anda sedang mencari beberapa alternatif makanan tambahan, dan bukan hanya bergantung kepada ubat-ubatan, anda sangat disarankan untuk mencuba vitamin Slipped Disc Shaklee. Ia mungkin membantu anda pulih, dan perkara yang terbaik adalah, Shaklee merupakan produk semulajadi dan selamat. Tidak syak lagi!

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh mencuba Set Slipped Disc yang terbukti selamat dan InsyaAllah Berkesan. Jika berminat bolehu bungi saya:-

puan maziah 0176258658

puan maziah 0176258658

puan maziah 0176258658

set slip disc

klik untuk beli

Vivix™

  • Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur Disc tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan kesihatan tubuh dengan memberikan keperluan secara menyeluruh.

Ostematrix

  • Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium sangat baik untuk tulang dengan memastikan tulang kuat dan padat. Ia juga penting untuk kesihatan ligamen dan otot. Ostematrix dilengkapi dengan vitamin D untuk  membantu penyerapan kalsium dengan lebih cekap dan untuk pertumbuhan tulang.

Omega Guard

  • Omega-3 merupakan anti inflamasi baik. Ia membantu mengurangkan keradangan akibat sakit sendi, mengurangkan degradasi tulang.

Advance Joint Health Tablet

  • AJHT merupakan formulasi khas dari shaklee untuk menyokong kesihatan sendi. Ia membantu memelihara kesihatan ligamen serta otot penyambung agar kekal sihat, menyokong keselesaan sendi, dan meningkatkan kesan kusyen pada sendi.

TESTIMONI SET SLIP DISC SHAKLEE

Di sini juga ingin saya kongsikan beberapa testimoni pesakit yang pulih dari masalah Slip Disc setelah menggunakan Set Slip Disc Shaklee sebagai alternatif.

Testimoni Set Slip Disc Shaklee No. 1 : Slip Disc berkurang selepas amalkan set slipped disc Shaklee

TESTIMONIAL sLIPPED DISC SHAKLEE

Testimoni Set Slip Disc Shaklee No. 2 : Alhamdulillah, ambil Vivix banyak perubahan. Turut ambil Omega, Ostematrix, AJHT  dan Bcomplex untuk kesan yang lebih baik.

slipped disc

Testimoni Set Slip Disc Shaklee No. 3 : Sekali pembedahan habis RM 13K. Bila dah cuba Shaklee, keadaan bertambah baik dan terus daftar keahlian. 

Testimoni-Shaklee-Slip-Disc

Seperti yang dinyatakan di atas, Slip Disc bukanlah penyakit yang calang-calang sakitnya. Ia akan menyebabkan pesakit kemurungan kerana menahan sakit yang berpanjangan. Rawat segera untuk menjalani hidup yang lebih gembira dan sejahtera.

Untuk mengetahui lebih banyak testimoni mengenai Set Slip Disc Shaklee, anda boleh KLIK SINI.

Bagaimana untuk mendapatkan Set Slip Disc Shaklee. Anda boleh menghubungi saya di talian 017-6258658 untuk konsultansi sebelum & selepas mencuba produk Shaklee.

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

klikdisinidaftarsekarang-300x90

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

 

7 comments for “Sakit Belakang Tanda Slip Disc, Punca, Kaedah Rawatan Slip Disc

  1. Muhammad Azrul Bin Abdul Aziz
    f August, 2016 at 8:28 am

    PM harga

    • f August, 2016 at 4:49 pm

      Boleh saya dapatkan contact Tuan atau boleh hubungi saya melalui sms/whatsapp di talian 0176258658

  2. Rabiatul
    f September, 2016 at 12:59 pm

    Boleh saya tahu harga. Pm saya di 0194629145

  3. f May, 2017 at 6:37 pm

    Assalammualaikum Puan Maziah Jamaluddin, Saya Othman Bin Haji Najib, Berasal dari Brunei Darussalam. Untuk pengetahuan Puan saya ada lah salah seorang yang mengidap sakit tulang belakang ,pada mula nya saya tak tahu apakah punca berlaku sakit pada tulang belakang, saya tak kisah pada mulanya , saya sering merasa sakit pada tulang belakang saya, saya tak ambil kisah saya biarkan begitu saja, saya beranggapan yang sakit tu mungkin kerana terlalu penat duduk diatas kerusi berpanjangan dari pagi hingga kepetang,habis waktu kerja jam 4.30 petang membuat kerja kerja dioffice menghadap laptop berpanjangan dan ada ketikanya sambung pulak kat rumah , hingga ke larut malam, dari sehari kesehari terasa sakit pada tulang belakang saya begitu terasa betul betul sakit adaketika nya berdiri duduk pun susah, oleh sebab tak tahan lagi saya disarankan oleh pihak keluarga untuk pergi ke pusat perubatan membuat pemeriksaan , oleh itu pihak pusat perubatan JPMC (Jerudong Park Medical Center) salah sebuah pusat perubatan swasta dibrunei, mengarahkan untuk membuat MRI, (kos bagi membuat MRI ialah “Brunei Dollah satu Ribu Enam Ratus. setelah membuat MRI pihak pusat Perubatan JPMC telah mendapati saya telah mengidap sakit tulang (SLIP DISC) dibahagian tulang belakang saya 3, 4, dan 6 . dan pihak pusat perubatan telah menyerankan saya untuk membuat pembadahan, saya betul betul merasa risau ditambah pula dengan kesakitan yang teramat sangat kadang2 kaki dan tangan saya terasa penat/kebas pergerakan saya amat terbatas rasa nya. ramai dikalangan keluarga saya serta teman2 sekerja ada yang memberikan nasihat supaya saya tidak akanmembuat pembedahan sebab ianya amat merbahaya, hinggalah ada salah seorang Doktor teman saya bertugas dihospital kerajaan memberikan pandangan kalau boleh saya tidak akan melakukan pembedahan kerana kerana risiko nya amat tinggi 50 – 50 untuk berjaya dalam pembedahan unuk sembuh, dan kalau nasib tak baik amat tinggi risikonya untuk membuat saya lumpuh. jadi saya telah membuat keputusan untuk menangguhkan pembedahan tersebut, hingga ke hari ini berbagai usaha telah saya lakukan sehingga lah saya terjumpa seorang kawan lama saya , menasihatkan dan memperkenakan saya salah satu produk keluaran shaklee saya pun mencerinya di googal berhubungan dengan obat ini, setelah itu saya berusaha mencari produk ini dibrunei namun gagal, secara kebetulan salah seorang adek saya pergi ke Kuala Lumpur minggu lepas dan sayasempat saya memesan untuk minta tolong carikan kan namun gagal kerana ada diantara tempat farmasi yang ditanya produk ini tidak dipasarkan cuma boleh didapati melalui stokis stokis yang dilantik sahaja, saya hampir putus asa .hingga lah saya menjumpa beberapa pengedar produk ini melalui internet berserta testmoni pengidap pengidap slip disc akan keberkesaan nya dalam merawat kesakitan ini .maka saya pun memberanikan diri untuk menghubungi puan ingin mengetahui bagai mana cara saya untuk mendapatkan produk ini kerana dibrunei tidak ada dipasarkan, cuma saya hanya menjumpa satu sahaja yang terjual melalui cubebox salah sebuah mall dibrunei iaitu Omega Guard dengan kos nya satu bottle $40.00 brunei Dollah. dan 3 daripada supliment tersebut tidak ada terjual dibrunei jadinya bagaiman kah cara nya untuk saya mendapatkan nya .saya harap puan akan dapat memberikan saranan dan pandangan.bagaimanakah caranya, sekian setekat ini sahaja dulu wassalam

  4. f May, 2017 at 10:19 pm

    pembetulan email

    gosman_gnajib@outlook.com

  5. Ghazalli
    f May, 2017 at 12:39 am

    Assalamualaikum. Saya telah mengidap slip disk baru2 ini setelah menjalani ujian MRI. Pinggang tak sakit cuma di bahagian punggung dan otot di atas buku lali di kaki kanan. Sangat bisa masa berdiri dan berjalan. Boleh puan suggest ubat yg baik. Watsapp saya 0196653324. Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge