Apakah Itu BMI dan Berat Badan Ideal?

Utusan Malaysia dalam artikelnya pernah mengeluarkan kenyataan di mana Malaysia merupakan negara pertama di kalangan negara-negara ASEAN dan keenam di rantau ASIA Pasifik yang berhadapan dengan masalah obesiti di kalangan penduduk. Since ramai rakyat Malaysia obesiti,seiring dengan lambakan produk-produk kurus di pasaran online mahupun offline..

Tetapi, tahukan anda erti sebenar “kurus”? Anda mahukan badan yang kurus atau berat yang ideal? Ok,sebelum saya mahu anda menjawab soalan itu, jom kita singkat mengenai BMI (Body Mass Index).

huhui

Indeks Jisim Badan (BMI)

Ok, apa itu BMI? Indeks jisim badan (BMI), atau indeks Quetelet, adalah ukuran untuk bentuk badan manusia berdasarkan berat individu dan ketinggian mengikut jantina. Walaupun ia merupakan cara paling mudah untuk mengkategorikan seseorang itu obesiti,normal atau onderweight, secara keseluruhan BMI adalah berubah-ubah mengikut beberapa faktor.

BMI = Berat(kg) /[ Tinggi (m) x Tinggi (m)]

 

Kategori BMI

Very severely underweight

Less than  15

Severely underweight

From 15 to 16

Underweight

From 16 to 18.5

Normal (Healthy weight)

18.5 to 25

Overweight

25 to 30

Obese Class I (Moderately obese)

30 to 35

Obese Class II (Severely obese)

35 to 40

Obese Class III (Very severely obese)

over  40

 Pentingkah BMI Dalam Menentukan Berat Badan Ideal??

Sebenarnya, berat badan ideal dipengaruhi oleh perlbagai faktor dan bukan BMI semata-mata. Tidak menjadi masalah untuk mengetahui nilai BMI. Tapi adakah anda berpuas hati sekiranya BMI anda dalam kategori normal? Percaya tak jika saya cakap perasaan “puas hati” tu dating daripada kita sendiri untuk menentukannya?? Perlukah anda mengira BMI untuk mengetahui samaada anda obes ataupun tidak? Saya rasa tak perlu BMI. Tepuk dada, tanya cermin. bagi saya, BMI ada beberapa kelemahan

BMI-comparison

  • Struktur Tulang: Sesetengah orang mempunyi rangka tulang yang besar dan padat. so, mestilah nilai BMI mereka lebih tinggi. Setuju?
  • Bentuk Badan : Bagi mereka yang berbadan gempal secara automatic akan mempunyai BMI yang tinggi. “Berat” dalam pengiraan BMI tidak membezakan lemak dan otot. Secara biologikalnya, otot lebih berat dari lemak. Contohnya ahli bina badan. Walaupun BMI mereka tinggi,tetapi mereka sihat dan fit.
  • Tahap Fitness : Patutkah merasa lega sekiranya nilai BMI anda normal? Haa, ini kena Tanya diri sendiri. Apakah maknanya BMI normal jika anda sendiri tidak sihat dan cergas?

So, apakah berat badan IDEAL??

 

Ok, bagi saya andalah penentu berat badan anda yang sesuai. Bukan saya,bukan BMI bukan orang luar!! Yang penting adalah kita gembira dan puas dengan diri masing-masing. JIka anda gembira dengan stamina,berat,bentuk badan anda,tidak perlu lagi merujuk BMI atau sesiapa pun.

Layout 1

Anda hanya perlukan cermin yang menggambarkan diri anda yang jujur dengan anda. Tapi jangan pula perasan. Lihat mana yang terlebih, mana yang kurang. Rancang diet anda. Semoga Berjaya!!

 

 

kolohuhu

 Kawasan COD : Putrajaya – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Klik Sini Untuk Order

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.