6 Makanan Yang Membantu Mencegah Penyakit Migrain Dari Berulang

Migrain lagi?? Ya, penyakit migrain antara penyakit yang sangat kerap berulang. Sekali kena kadang kala dari 4 jam sehingga 72 jam lamanya dan pastinya akan membuat penghidap migrain menderita dan tidak mampu meneruskan rutin harian. Biasanya mereka memilih untuk tidur, berbaring tanpa melakukana apa-apa aktiviti. Sebarang pergerakan, bunyi yang kuat dan cahaya yang terang mampu menjadikan kepala bertambah sakit.

migrain

Makanan Yang Membantu Mencegah penyakit Migrain Berulang.

Kebiasaannya migrain terjadi apabila ada saluran darah pada otak yang tersumbat dan menghalang aliran darah. Rawatan di klinik dan hospital adalah rawatan segera tetapi bersifat sementara. Oleh itu, amat disarankan agar anda menjaga pemakanan dan ubah rutin hariah yang lebih sihat. Antara makanan yang mampu mengelakkan migrain dari terus berulang adalah:

 1. Telur

Jual-Telur-Omega-3-di-Jakarta

Kandungan omega 3 di dalam telur dapat mengurangkan radang atau kesakitan akibat migraine. Anda boleh mendapatkan telur yang diperkaya dengan kandungan kandungan omega-3, kerana ia dipercayai dapat melawan kesakitan akibat migrain.

 1. Kekacang

kekacang dan bijian

Hasil penyelidikan mendapati penyakit migraine disebabkan oleh kekurangan magnesium. magnesium dalam kekacang membantu melindungi dari sakit kepaladengan merehatkan pembuluh darah. Selain itu magnesium mampu memberi kesan ketenangan setelah tegang sepanjang sakit kepala melanda.

 1. Susu atau produk tenusu.

susu

Riboflavin atau vitamin B berfungsi untuk membentuk sel darah merah yang berperanan melepaskan tenaga daripada karbohidrat. Selain itu vitamin B sangat penting dalam menghasilkan tenaga. Kekurangan tenaga antara punca berlakunya migraine.

 1. Biji Rami

manfaat-biji-rami

Memiliki kandungan gizi yang tinggi dengan asid omega 3 dimana ia terbukti mengurangkan radang akibat migraine. Maka tidak hairanlah kerana biji rami memang juga dikatakan sebagai ubat untuk menurunkan risiko hipertensi, strok, kanser, gangguan imunisasi dan juga masalah penyakit kulit tertentu.

5.Bayam

Bayam-Green

Bayam mengandungi tinggi kandungan magnesium dan berkesan untuk mengelak migraine

 1. Salmon

salmon_image

Ikan ini sering disebut-sebut sebagai ikan tinggi kandungan omega-3. Ikan mahal ini juga termasuk di dalam kategori jenis makanan yang berpotensi untuk mencegah migrain.

Makanan Tambahan Yang Membantu Masalah Migrain Daripada Berpanjangan.

Serangan migrain yang kerap atau teruk boleh menggangu kehidupan seharian. Namun begitu, anda boleh memulakan langkah untuk cuba mengubah rutin serta gaya hidup yang lebih sihat. Selain mengambil diet pemakanan yang sesuai dengan penyakit anda, anda juga perlu bijak untuk mendapatkan supplement semulajadi, selamat dan berkesan untuk menjamin kualiti hidup yang lebih baik.

set migrain

B Complex

 • Membantu mengurangkan sakit akibat migrain.
 • Mengurangkan risiko serangan migrain
 • Mencegah penyakit lain seperti strok dan depresi
 • Meredakan tekanan.

Ostematrix

 • Membantu mengelakkan berlakunya kekejangan pada pembuluh darah yang menyebabkan migrain
 • Mempertahankan sistem saraf dan otot.

Omega Guard

 • Mengurangkan radang atau kesakitan akibat migrain.
 • Melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh terutamanya kepala.

Setiap penyakit itu ada ubatnya dan kita perulah berusaha ke arah yang lebih baik. Apa yang penting kita perlulah berikhtiar dan berdoalah agar usaha kita diperkenankan. Baru-baru ini seorang penghidap migrain kronik  ingin mencuba set migrain kerana tidak tahan setiap kali menanggung derita akibat migrain yang sudah sekian lama bersarang. Ini mesej yang saya sendiri terima:

migrain

Syukur Alhamdulillah. Sesungguhnya nikmat kesihatan itu terlalu besar buat kita dan hargailah ia dengan menyayangi diri sendiri. Hindari makanan serta gaya hidup yang tidak sihat.

Testimoni Lain Set Migrain Shaklee

testimoni-migrain-a

testimoni-migrain-1

 Jangan biarkan diri anda terus dibelenggu sakit kepala atau migrain yang berpanjangan. Dapatkan penyelesaian segera agar anda terus ceria dan mampu menjalankan aktiviti harian kegemaran anda. Hubungi saya untuk pertanyaan dan khidmat nasihat.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

order-sekarang

Klik SINI untuk Panduan Mudah Cara Pembelian Secara Online

kambing

daftar-sekarang

Shaklee Independen Distributor

Kawasan COD : Putrajaya – Bangi – Desa Pinggiran Putra – Puchong – Kajang – Serdang

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Facebook : Maziah Jamaludin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge