20 Teknik Hasilkan Susu Ibu Yang Mencukupi Untuk Bayi

Assalamualaikum & Salam sejahtera buat ibu-ibu yang menyusu,

Saya rasa ramai tahu tentang kebaikan ibu menyusu bayi dengan susu ibu kerana susu ibu adalah makanan lengkap untuk bayi. Ia membekalkan zat zat dan sumber nutrisi untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi. Dan kini kesedaran untuk memberikan susu ibu kepada bayi adalah tinggi walaupun si ibu merupakan wanita bekerjaya. Tetapi berapa ramaikah bagaimana untuk menghasilkan Susu ibu yang secukupnya untuk bayi anda?

baby comel

Disini saya ade kongsikan beberapa panduan menghasilkan susu yang wajar kita ketahui sebagai jika kita adalah seorang ibu kepada seorang bayi.

1.  Menyusu dengan kerap.

2.  Penyusuan dengan kedua-dua buah dada. Jika bayi mendapat letih menghisap, cuba bertukar ke payudara yang lain sehingga kedua-dua buah dada adalah kosong atau bayi tidak menyedut lagi.

3.  Pasti anda menyusu bayi anda cukup lama untuk mengosongkan payudara anda.

4.  Jaga jadual penyusuan. Ikut isyarat kelaparan bayi anda untuk menyusu.

5.  Membolehkan bayi anda suapan gugusan terutamanya pada sebelah malam sebelum mereka tidur. Memberi susu secara gugusan adalah apabila bayi diberi susu beberapa kali dalam tempoh masa yang singkat.

6. Menyusu pada waktu malam dimana penghasilan pada waktu malam adalah banyak.

7. Pamkan payudara anda selepas penyusuan bayi untuk memastikan payudara adalah kosong dengan mengunakan pam manual ataupun pam eletrik.

8.  Bogelkan bayi anda semasa menyusu dimana sentuhan kulit ke kulit membantu bayi kekal sedar daripada lena.

9.  Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar.

10.  Pastikan anda dalam keadaan yang rehat dan relax dimana tekanan stress akan mengganggu penghasilan susu ibu kepada bayi anda.

11. Jangan tidur meniarap pada waktu malam. Ini boleh memampatkan payudara anda dan menghalang pembekalan susu . Posisi tidur semasa hamil adalah penting untuk penghasilan susu ibu juga.

12.  Gunakan baby sling di antara waktu penyusuan walaupun ketika itu dia sedang tidur.

13.  Elakkan mengguna puting tiruan.

14.  Elakkan mengambil pil perancang semasa anda sedang menyusukan bayi anda.

15.  Jangan merokok semasa hamil.

16.  Minum air dengan banyak terutama sebelum penyusuan.

17.  Cuba mengelakkan minuman berkafein.

18.  Makan diet yang sihat dengan protein yang banyak.

19.  Berbincang dengan doktor anda tentang preskripsi atau pengambilan supplement untuk meningkatan penghasilan susu ibu.

20.  Akhirnya, fikirlah bayi fikirlah susu ketika menyusu, ini dapat merangsang penghasilan susu.

Sekian 20 teknik yang boleh membantu ibu-ibu dalam menghasilkan susu yang mencukupi bagi bayi sekurang-kurangnya sehingga bayi berusia 2 tahun. Islam ada menyatakan bahawa besar pahalanya seoarang ibu yg menyusukan anaknya.ia menyebut bahawa demi kesihatan anak,ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu.

Firman ALLAH didalam al-quran surah al-baqarah ayat 233 yg bermaksud “para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh,iaitu bagi yg ingin menyempurnakan penyusuan”.
Imam Syafie berkata “sihat atau tidak anak itu bergantung sama ada anak disusui ibu atau tidak walaupun sekali susuan”.
Namun begitu, tidak semua ibu dapat merasai rezeki untuk menyusukan bayi atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan. Apa yang penting adalah niat kita dalam menjalankan tanggungjawab sebagai ibu bapa dalam membesarkan dan mendidik amanah Allah sebaik mungkin.

Artikel menarik untuk dibaca:

 

 

1 comment for “20 Teknik Hasilkan Susu Ibu Yang Mencukupi Untuk Bayi

  1. f December, 2014 at 2:47 am

    Terima kasih atas tips yang bagus ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge