10 Tips Elak Morning Sickness

Saat pertama mendapat berita kehamilan,ia adalah suatu saat paling manis yang tidak dapat diungkap dengan kata-kata. Nak menangis,terharu,gembira,nak lompat-lompat semua ada. Gembira tatkala   merasakan dirinya mampu mengandung dan melahirkan zuriat namun kerisauan tetap ada apabila morning sickness mula menjengah. Semua dirasakan serba tak kena. Badan semakin lemah namun kandungan yang baru berada di trimester pertama menyebabkan sedikit kerisauan. Masih jauh lagi perjalanan sehingga melahirkan. So hari ni saya ingin berkongsi sedikit petua bagi mengurangkan rasa mual akibat morning sickness.

morning sickness shaklee

10 Petua Elak Morning Sickness

Rasa mual atau lebih dikenali sebagai morning sickness yang anda alami di awal kehamilan, adalah normal. Ia tidak semestinya berlaku di awal pagi sahaja. Sesetengah wanita mengalaminya tidak kira masa,siang mahupun malam. Ia akan menyebabkan ketidakselesaan dan penat. Bersabarlah kerana  rasa mual ini akan hilang apabila kehamilan mencecah usia 3 bulan (trimester pertama).

Berikut adalah 10 tips mengurangkan rasa mual di waktu pagi:

  1. Banyakkan rehat : Jika anda mengalami stress,rasa mual akan menjadi lebih teruk. Gunakan maternity body pillow untuk mengampu punggung dan perut untuk memastikan anda tidur malam dengan selesa.
  2. Makan sedikit tapi kerap : Jangan biarkan perut anda kosong. Perut yang kosong menambahkan rasa mual itu.
  3. Kurangkan waktu anda di hadapan computer : Percaya atau tidak,paparan monitor berkelip-kelip berkaitan denagn morning sickness.
  4. Lakukan beberapa pergerakan tubuh : jika anda hanya melalui hari-hari dengan berbaring,ia hanya akan menjadikan badan semakin lesu.
  5. Minum Jus : Anda boelh mengambil jus epal yang ditambah sedikit madu bagi mengelakkan rasa mual.
  6. Makan Buah: Makab buah epal mampu mengurangkan rasa mual anda.
  7. Asam : Cuba juga buah pear atau asam yang dapat megurangkan kesan-kesan morning sickness.
  8. Kentang dan pisang : Kandungan potassium dalam kentang panggang atau pisang untuk sarapan dapat membantu mencegah morning sickness.
  9. Pakaian : Pakailah pa aian mengandung yang selesa dan tidak ketat. Baju yang ketat di bahagian pinggang boleh meningkatkan rasa mual.
  10. Selain itu anda juga boleh mencuba aktiviti-aktiviti yang membuatkan anda lebih rilex seperti menonton tv, bermain puzzle, membaca buku,dan aktiviti ringan yang lain.

Adakah vitamin membantu mengurangkan rasa loya akibat morning sickness?

Ya sudah tentu! Ingin tahu vitamin sahabat ibu hamil ini,anda boleh KLIK SINI.

Ibu hamil yang masih tercari-cari suppliment semulajadi yang selamat untuk diri dan bayi boleh hubungi saya untuk konsultansi. Untuk info sulppiment ibu hamil,anda boleh KLIK SINI.

Shaklee Independen Distributor

Maziah Jamaludin

Call / sms / WhatsApp :  +6017-6258658

Email : maziahjamaludin@gmail.com

Fanpage : Healthy Vita Garden

Klik Sini Untuk Order

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.